Palócleves
Látogatók száma: 1 561
Ha már az irodalomnál tartunk, nézzük Mikszáth Kálmán kedvenc levesét:
Irodalmi fogás – palócleves
Ínyenc legyen a talpán, aki Krúdyt olvasva nem kíván rá egy békebeli marhasültre, pláne, aki meg tudja állni, hogy Jókai oldalakon át tartó ételleírásainak végén ne menjen ki a konyhába „kicsit körülnézni". Persze nemcsak az olvasottak, hanem egy-egy író is kreatívan hathat a konyha szerelmeseire – Gundel Jánost korának legnagyobb írója inspirálta az egyik legnépszerűbb leves megalkotására.
A nagy palócnak szeretettel
A palócleves igazi magyar specialitás. Nemcsak azért, mert a magyar gasztronómia egyik csúcsának kikiáltott pörkölt az alapja, hanem, mert az egyik leghíresebb magyar szakács, Gundel János kreálta. Nem másnak, mint a „nagy palócnak”, Mikszáth Kálmánnak. Mi több, olyan ételről beszélünk, amelynek – a magyar gasztronómiában egyébként kevéssé jellemző módon – a születési idejét is ismerjük. Az eset pontosan 1892-ben esett, egy téli estén. A kulináris élvezeteknek előszeretettel hódoló Mikszáth elé ugyanis ekkor tálalták fel először a tiszteletére palócnak keresztelt, ürühúsból, krumpliból, zöldbabból és krémes tejfölből készült levest.
Imádjuk, mert...
A palócleves aztán hamar elterjedt, először a pesti vendéglők étlapjának lett állandó szereplője, majd egyre többen főzték otthon is. Hogy miért? Mert elkészítése nem igényel nagyobb konyhai tudást, mint egy egyszerű pörkölté, mégis egy sűrű, krémes, ízletes étekkel örvendeztethetjük meg azt, akinek feltálaljuk. És mivel rendkívül tartalmas, a második fogást akár meg is spórolhatjuk. Természetesen egy kis fánk, palacsinta, császármorzsa még belefér utána. Ha kedvet kaptatok hozzá, gyertek, készítsétek el velünk – aztán sziesztázzatok egy kicsit egy jó könyv társaságában.
Palócleves recept
Hozzávalók 6 személyre
1 kg ürü lapocka (ha épp nincs a közelünkben ürü, használhatunk marhát is, akárki akármit mond)
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 kg zöldbab (lehet mirelit is)
60 dkg krumpli2-3 babérlevél
1 csokor kapor
2 szem paradicsom
2 szem paprika
1 púpos ek pirospaprika
2 dl tejföl
2 dl tejszín
1,5 ek liszt
két nagy ek zsír
Elkészítés lépésről lépésre
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük.
Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen.
Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst. Közben a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.
/ NOSALTY/
KÉREM NEM PONTOZNI!
Kép: Net
A cikket írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend