újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Quiche forever! (kis forevör!)

Látogatók száma: 1 081

Ezt nem lehet elrontani. Nyisd ki a hűtőd, nézz szét a spájzban, mert csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy végül mit is teszel az asztalra.

A főzési szokásaimat meghatározza:
1. mit ennék szívesen (legfontosabb)
2. mennyi időm van az egész műveletre,
3. mi van itthon
4. többiek szeretik-e a családban. (Tapasztalatból mondom, hogy van az az éhség, amikor a gyerekek örömmel eszik a spenótos rántottát.)

A quiche tésztáját nagyon könnyű elkészíteni, egyetlen fortélya, hogy gyorsan kell a tésztáját összeállítani. Mint minden omlós tésztára, erre is igaz, hogy nyúlóssá, sütés után keménnyé válik, ha "agyonyúrjuk". Pontosan ez az oka annak, hogy hideg vajat kell használni hozzá, és kifejezetten tilos olvasztott, vagy szoba hőmérsékletű vajat használni.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás

víz

A lisztbe el kell morzsolnunk a kockákra vágott hideg vajat. Ehhez nagyon hasznosak a pici gyerekkezek. Az hagyján, hogy haladunk addig a töltelék előkészítésével, de fejleszti a gyerekek finom motorikáját. Jobb, mint a gyurmázás! :)))))

A tojást egy kicsit fel szoktam verni egy kevés vízzel, meg a sóval, csak hogy jól elkeveredjenek és a vajas liszt közepébe öntöm, majd 20 másodperc alatt cipóvá gyúrom. Igen, jól olvastad! Na jó, dupla adagnál 40 másodperc!
Azután csak hűteni kell.
Szeretem előtte nap megcsinálni, így egész éjszaka pihen, de minimum 1 órát hűtőbe kell tenni. Én mindig 3-4-szeres adagot gyártok, aminek egy részét bármikor elővehetem a fagyasztóból.

Egyetlen negatívumot tudok csak mondani erről a tésztáról... nagyon nehéz hidegen szépen nyújtani. Van úgy, hogy kisebb darabokkal bélelem ki az előre vajjal kikent piteformát, mert sülés után egyáltalán nem látszanak a "heggesztések":
Megszurkálom villával, dobok rá egy darab sütőpapírt, amit néha lefogatok egy kis babbal. Egy tejfölös vödörben tartom a kamra polcon azt a babot, amit csak erre használok. Ezt nevezik vaksütésnek, így nem púposodik fel a tészta. 10-15 perc után kiveszem, leveszem a papírt babostul és tojásfehérjével átkenem, majd visszanyomom a sütőbe 8-10 percre. A fehérje egy vízhatlan réteggé válik, így nem lesz lucskos a tészta.

Bármit lehet rápakolni: zöldségeket, hagymát sonkát...hmmmm vagy gombát!

Egy tejföllel, tejszínnel kikevert tojással nyakon kell önteni és megsütni...

Ha a tortát teljesen készre sütöm, akkor akár édes töltelékkel (pl: keményre főzött pudinggal) és egy kis gyümölccsel is meg lehet tölteni. Így egy csapásra készíthetsz vacsorát és desszertet is.

A képeket a netről kölcsönöztem, és addig keresgéltem, hogy ... sütök ma egy zöldhagymásat.

A cikket írta: YEAST

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Szia Yeast!

Megéheztem, olyan ínycsiklandóak a képek. Hétvégén ki is próbálom. Köszönjük a receptet!

Pussz,

Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: