Rózsi csokiskockája
Látogatók száma: 448
Rózsi híres a családban a felülmúlhatatlan süteményeiről. Amikor megkóstoltam a csokis kockát, azt mondtam nekem is el kell készítenem.
Egyszerű piskótában volt a mennyei krém. Finom selymes. Ő margarinnal lazítja a krémeket, mégsem volt csömör. Bár nem volt benne valódi csoki a sok kakaó igazi csokis ízt adott a krémnek. Nem utolsósorban olcsó és kiadós sütemény. A tetejét olvasztott csokival öntötte le, szemnek, szájnak örömére.
Kis változtatással elkészítettem.
Hozzávalók:
A piskótához:
8db tojás
8kanál liszt
8kanál cukor
Csipet só
A krémhez:
5dcl tej
10kanál liszt
3kanál kakaó
4-5 kanál cukor
2,5dcl tejszín
Elkészítés:
A tojásokat szét választjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. / nem kell csak annyira, hogy csúcsot képez a hab, ha a habverőt kivesszük belőle/. A sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd a kemény habhoz adjuk. Kicsit beleforgatjuk. A lisztet kanalanként óvatosan keverjük hozzá, vigyázva a hab ne törjön össze. /Aki fél, hogy nem jön fel a tésztája, tehet bele késhegynyi sütőport./ Én egy 25x30cm tepsibe sütöttem, aminek az alját kibéleltem sütőpapírral. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, tíz perc után mérsékeljük a hőfokot 170-180 fokra, legalább harmincöt-negyven percig sütjük. Tűpróba után rácsra borítva hűtjük ki.
A krémhez, a lisztet, kakaót jól elkeverjük a cukorral, apránként hozzáöntjük a tejet, simára keverjük vele. /Ha csomós maradt, tésztaszűrőn át kell szűrni./ Közepes lángon addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg besűrűsödik, és mint a tejbegríz buborékot nem vet.
Hideg vízbe állítjuk az edényt, így gyorsabban hűl. Sűrűn keverjük meg, hogy a teteje ne bőrösödjön be. Ha ez mégis megtörténik, bot mixerrel, vagy turmix géppel egyneműsítjük. Ha nincs kéznél egyik sem, a tésztaszűrős trükk itt is beválik.
A tejszín kemény habbá verjük, és a felével lazítjuk a krémet, a másik felével majd díszíteni fogunk.
A kihűlt piskótát, három lapba vágjuk, a krémet háromfelé osztjuk. Meg kenjük a lapokat, a tetejét is vékonyan beborítjuk a krémmel. A megmaradt tejszínből egy kanálnyit félre teszünk, a többit a krém tetejére simítjuk, ha nincs recés habkártyánk, villa segítségével is rajzolhatunk rá hullámokat. Hűtőbe tesszük pár órára, de a legjobb egy éjszakát hűteni. Éles késsel a szélét körbevágjuk, és szép egyenletesen felszeleteljük, és minden szelet tetejére nyomunk a megmaradt tejszínből, amit pici kakaóval megfestünk, egy kicsi halmot.
Jó sütögetést!
Jó étvágyat!
A cikket írta: Kathy Godhy
Hozzászólások
Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.