újabb események régebbi események további események
15:12
Vortexdmo regisztrált a weboldalra
14:42
Stanmoretnm regisztrált a weboldalra
12:40
Zet válaszolt egy szavazásra
02:50
unpNkuqvhgqsAxe https://www.google.com/ regisztrált a weboldalra
12:38
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
12:02
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
07:14
Tündér módosította a naplóbejegyzését
07:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
10:41
Infraredcff regisztrált a weboldalra
08:42
Pinokkió módosította a cikkét
23:19
Pinokkió új cikket töltött fel
08:30
RainMachineipk regisztrált a weboldalra

Sokkolás, azaz gyorsfagyasztás

2010. július 19. - Látogatók száma: 283

Hogyan fagyasszunk?

Sokkolásra a legtöbb fagyasztószekrény alkalmas, a mi 4 éves gépünk és a mama 20 éves gépe is. Igen, ezen még Én is meglepődtem!
A sokkolást mindenféle élelmiszer fagyasztásánál használhatjuk. Én, főként a gyümölcsöknél, pékáruknál, kenyérnél szoktam. Az eredménye az, hogy a sokkolással fagyasztott áru megőrzi állagát, ha főzéshez kivesszük, nem lesz belőle élvezhetetlen massza. Hogy miért? A tompa kristályok miatt. Na elmondom:
A sokkoló rekeszben a lehűtési folyamat gyorsabban zajlik. Ez elősegíti azt, hogy a kialakuló fagyás egyenletes mikrokristályokkal telített legyen, azaz tompa kristályokkal, és a lehető legrövidebb időn belül végbemenjen. Ez körülbelül 60-90 perc. A sokkolás során nem -18°C -ra fagyasztunk, hanem -40°C-ra, és mindezt hirtelen. A hagyományos, -18°C-os fagyasztásnál, amikor csak simán berakjuk a fagyasztóba az élelmet, tűkristályok keletkeznek, amik roncsolják az élelmiszer szerkezetét. Ezért lesz "pacsmag" a málna, eper, cseresznye ennél a változatnál, ráadásul az íze sem lesz már a régi.
Ezzel szemben a sokkolt élelmiszer a tompa kristályoknak köszönhetően megőrzi állagát, zamatát és hasznos tulajdonságait. Nem utolsó sorban, pedig azokat a mikrobákat gátolja a működésben, amik az élelmiszerekben +10°C és +65°C között terjednek.
A lehűtendő áru tömege befolyásolja a fagyasztási teljesítményt, ezért érdemes megtervezni, hogy ne kelljen egyszerre nagy mennyiséget sokkolni.
Nagyjából ez a lényeg. :)

A cikket írta: Virág

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. szeptember 13. 00:06

megtekintés Válasz erre: BanMagdi - 2010. szeptember 12. 20:26

Te jó ég, mi mindent nem tudok még? Köszönöm. Üdv Magdi

Igazán nincs mit! :)
2010. szeptember 12. 20:26
Te jó ég, mi mindent nem tudok még? Köszönöm. Üdv Magdi
2010. július 20. 05:36

megtekintés Válasz erre: kiki64 - 2010. július 19. 14:02

erről már valahol hallottam, de jó volt feleleveníteni
:)

Wild Flower-től esetleg? :)
2010. július 19. 14:02
erről már valahol hallottam, de jó volt feleleveníteni
:)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: