újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Szalagos fánk

Látogatók száma: 155

Http://katianyus.cafeblog.hu/2016/01/23/szalagos-fank/

Lassan elkezdődik a farsang ideje, ami nem múlhat el fánk nélkül, úgy hozzá tartozik, mint a karácsonyhoz a bejgli. A fánksütésnek egy titka van, mégpedig a meleg. Érdemes a lisztet kihozni a hideg spájzból néhány órával előbb, vagy meleg helyre állítani. A tál se legyen hideg, és a tejet is langyosan kell bele önteni. Én a deszkát is át szoktam melegíteni, amire kiborítom a megkelt tésztát.



Hozzávalók.
1kg liszt
5dl tej
20dkg cukor
4dkg élesztő
5 tojás
3kanál olaj, csipet só
3cl rum, vagy fél rumaroma
1vaníliáscukor
½ citrom reszelt héja

olaj a sütéshez





Egy deci tejet megmelegítünk, beleteszünk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzá keverjük a cukrot, közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a felfuttatott élesztő, a tojás, a rum /rumaroma/ a reszelt citromhéj, a vaníliás cukor, az olaj, só és öntünk bele a meglangyosított tejből. Egy nagy fakanállal összekeverjük, a tejet addig adagoljuk, amíg puha, de nem lágy tésztát kapunk. Ha összeállt, a fakanál segítségével kidolgozzuk a tésztát, oly módon, hogy a fakanállal emelgetjük a tésztát, minél több levegőt dolgozunk bele annál könnyebb lesz a fánkunk. Legalább hét-nyolc percig verjük. Szép simának kell lennie, azt szokták mondani, akkor jó a fánktészta, ha szuszog, a levegőbuborékok utat törnek a tészta felszínén. A fakanál segítségével az edény egyik felébe húzzuk a tésztát, hogy alá lisztezhessünk, Konyharuhával leterítve, meleg helyre állítjuk, 30-40 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, itt látni fogjuk, jól dolgoztunk e, mert a tészta szinte „szálaira” bomlik. Nem kell nyújtani, csak kicsit szétnyomjuk a kezünkkel, közepes fánk kiszúróval kiszaggatjuk, hagyjuk a deszkán kelni még 15 percig. A sütéshez olyan edényt válasszunk, amibe három fánk kényelmesen elfér egymás mellett, és le tudjuk fedni, KB két ujjnyi olajat öntünk bele. Ha csipet lisztet szórunk az olajba és pezseg, akkor elég meleg. Vigyázat nagyon gyorsan sül! A megkelt fánktésztának a közepébe kicsit belenyomjuk az ujjunkat, a forró olajba tesszük hármat, lefedve sütjük két percig, majd megfordítva a másik felét is arany barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen, porcukorral megszórva tálaljuk, adhatunk mellé felmelegített baracklekvárt.





A fánk szinte pillanatok alatt megsül, hisz a közepe az élesztőtől, és a beledolgozott levegőtől lyukacsos. Az oldalán a csík, a „szalag” attól van, hogy amikor lefedjük, a gőz felhúzza a tésztát, a benne levő levegő felmelegszik, és ha megfordítjuk, már nem süllyed el annyira, hogy érje az olaj az oldalát is. A gyerekek között nagy kedvenc az olvasztott csokiba, vagy cukormázba mártott fánk. De meg is tölthetjük pudinggal. Ez esetben a közepét nem nyomjuk be, ha kisült, nyomózsákkal beletöltjük a pudingot. De tölthetjük lekvárral is. Ez esetben, vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, minden második közepébe teszünk egy kiskanál lekvárt,/ a legjobb erre a célra a kemény szilvalekvár/ befedjük egy üres tésztával, enyhén megnyomkodjuk körbe, tizenöt perc alatt össze fog kelni, és a szokott módon kisütjük.



Jó étvágyat!

Jó sütögetést.

A cikket írta: Kathy Godhy

0 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Nem nagy művészet a fánk sütés, ha vigyázunk, hogy ne "fázzon" a tészta, és jól ki van dolgozva. Ha nem sikerül szalagosra, attól még finom lesz.
Nem merném megreszkírozni!
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: