újabb események régebbi események további események
00:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
13:01
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
00:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
07:51
Tündér módosította a naplóbejegyzését
07:51
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
00:00
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
05:34
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
01:59
RobertNup regisztrált a weboldalra
07:04
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:14
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
16:52
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Tejszínes sütőtök krémleves chilivel

2017. január 8. - Látogatók száma: 72

Megjött az igazi tél, csontig hatoló hideggel. Az ember melegségre vágyik, hogy jól átmelegedjen. A piacon vettem két szép fél sütőtököt. Erre alapozva találtam ki ezt a melegítő hatású levest, amely tele van ásványi sókkal, és nyomelemekkel!

Hozzávalók:

Kb.: másfél kg sütőtök
1 db közepes fej hagyma, (lehet fél póré, vagy párszál újhagyma is)
3 evőkanál olaj (még finomabb, ha vajjal keverjük)
1 evőkanál liszt
2,5 liter csontleves, vagy leveskockából készült leves
1 evőkanál őrölt chili paprika
1 csipet őrölt szerecsendió
2 evőkanál méz
1 csipet őrölt kömény (ha nem szeretjük az ízét, akár el is hagyhatjuk)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 dl főzőtejszín

Elkészítés:

A tökök magjait egy kanál segítségével kikaparjuk. A tisztított tököket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a vágott felükkel lefelé, és közép meleg sütőben kb.: másfél óra alatt puhára sütjük. Amíg a tök a sütőben puhul, addig egy nagyobb fazékban a vékonyra felkarikázott hagymát az olaj és vaj keverékén megdinszteljük. Megszórjuk a liszttel, majd felengedjük a levessel. Ízesítjük a chilivel, a szerecsendióval, a mézzel, és a köménnyel. A közben puhára sült sütőtököket egy kanál segítségével kikaparjuk a héjából, és a levesbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, és jól összeforraljuk az egészet. Levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk. Miután már nem tűzforró, bot mixerrel egyneműsítjük az egészet, és visszatéve a tűzre még egyszer összeforraljuk. Ehetjük így natúron, vagy akár krutonnal.

Jó étvágyat!

A cikket írta: emillio

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2017. január 18. 09:35
Én kicsit másképp csinálom,de valóban finom,melengető leves.Tejszínt nem teszek bele,mert az kicsit megtompítja a sütőtök ízét,viszont egy kanálnyi paradicsompürét szoktam hozzáadni.Ízlések és pofonok...,de így van jól,ki hogy szereti.
Pussz.
2017. január 8. 14:58
Én hidegben paradicsomleves szoktam csinálni olaszosan - bazsalikommal, oreganóval, reszelt sajttal....valami isteni. De mindenféle leves jól át tud melegíteni.
2017. január 8. 13:49
Szia, Emillio! Már nagyon hiányoltalak, remélem, jó vagy. Ismerem ezt a levest, télen szoktam csinálni, ma éppen leves mizériám volt,kár, hogy nem tudtam előbb idefenekelni a géphez, tele vagyok sütőtökkel, így ami késuk, nem múlik.
Jó leves, én fogyasztáskor vagy pirított napraforgómagot szórok rá, ha van itthon, vagy nagyon apróravágott, ropogós sültszalonnát.

Pussz. Ilona
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: