Tejszínes sütőtök krémleves chilivel
Látogatók száma: 73
Megjött az igazi tél, csontig hatoló hideggel. Az ember melegségre vágyik, hogy jól átmelegedjen. A piacon vettem két szép fél sütőtököt. Erre alapozva találtam ki ezt a melegítő hatású levest, amely tele van ásványi sókkal, és nyomelemekkel!
Hozzávalók:
Kb.: másfél kg sütőtök
1 db közepes fej hagyma, (lehet fél póré, vagy párszál újhagyma is)
3 evőkanál olaj (még finomabb, ha vajjal keverjük)
1 evőkanál liszt
2,5 liter csontleves, vagy leveskockából készült leves
1 evőkanál őrölt chili paprika
1 csipet őrölt szerecsendió
2 evőkanál méz
1 csipet őrölt kömény (ha nem szeretjük az ízét, akár el is hagyhatjuk)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A tökök magjait egy kanál segítségével kikaparjuk. A tisztított tököket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a vágott felükkel lefelé, és közép meleg sütőben kb.: másfél óra alatt puhára sütjük. Amíg a tök a sütőben puhul, addig egy nagyobb fazékban a vékonyra felkarikázott hagymát az olaj és vaj keverékén megdinszteljük. Megszórjuk a liszttel, majd felengedjük a levessel. Ízesítjük a chilivel, a szerecsendióval, a mézzel, és a köménnyel. A közben puhára sült sütőtököket egy kanál segítségével kikaparjuk a héjából, és a levesbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, és jól összeforraljuk az egészet. Levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk. Miután már nem tűzforró, bot mixerrel egyneműsítjük az egészet, és visszatéve a tűzre még egyszer összeforraljuk. Ehetjük így natúron, vagy akár krutonnal.
Jó étvágyat!
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
időrendi sorrend
Pussz.
Jó leves, én fogyasztáskor vagy pirított napraforgómagot szórok rá, ha van itthon, vagy nagyon apróravágott, ropogós sültszalonnát.
Pussz. Ilona