újabb események régebbi események további események
16:06
Virág módosította a cikkét
16:05
Virág új cikket töltött fel
08:35
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
08:07
zsoltne.eva új bejegyzést írt a naplójába
07:56
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
20:40
D Klári módosította a naplóbejegyzését
20:37
D Klári új bejegyzést írt a naplójába
20:30
D Klári új cikket töltött fel
15:33
zsoltne.eva új bejegyzést írt a naplójába
14:44
Virág módosította a naplóbejegyzését
14:43
Virág új bejegyzést írt a naplójába
00:53
emillio új cikket töltött fel
22:59
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
20:53
Új cikk került fel a weboldalra
20:27
Új cikk került fel a weboldalra
00:05
Új cikk került fel a weboldalra
23:46
Új cikk került fel a weboldalra
23:22
Új cikk került fel a weboldalra
20:04
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
11:13
Új kérdést került be a Kérdezd a férfit menüpontba

Tökölök

2012. január 30. - Látogatók száma: 170

Sütőtök és más tökös receptek

A tökfélék a vidéki élet egyik legolcsóbb alapanyagai, mert könnyen termeszthetőek a házikertekben, nem igényelnek igazán nagy szaktudást és bőven teremnek. Csak egy darab jól trágyázott föld kell hozzá, és egész évre lehet tökünk. Szerintem még erkélyen is simán termeszthető lenne. Egy nagy-nagy cserépben lehet a bokros spárgatököt termeszteni. Egy másikba pedig, ha sütőtököt teszünk, az még be is futhatja az erkélyt és így árnyat adhat a forró nyári napokon. Én még nagyon szeretem a tök virágának illatát. Nem tudom miért, de egyszerűen fantasztikus a tökvirág illata. Különleges, erős és intenzív.

Itt felénk, a leginkább a spárgatököt, a sütőtököt, a cukkinit és a patisszont termesztik a konyhákra.
A cukkini, a spárgatök és a patisszon mind kiválóan kirántható zsenge korában, de később is, csak akkor már hámozást igényelnek. Amíg fiatalok és a körmünket a héjukba benyomva könnyen nyomot hagy, addig szőröstül bőröstül, magostul-héjastul, vékonyra karikázva vagy szeletelve panírozhatjuk ugyanúgy, mint a rántotthúst, Lisztbe, tojásba majd prézlibe, utána pedig forró, bő olajban kisütjük.
Elkészíthető még bármelyik, töltve, pörköltként, lecsóba, párolva stb. Nekem a tökfőzelék az egyik kedvencem.
Meg kel hagyni, hogy a hagyományos konyhákban nem túl sok fajta felhasználását ismerjük, de ha belenézünk egy netes szakácskönyvbe, leeshet az állunk. Még az enyém is leesett. :)))))

A sütőtök az a növényünk, amelyik kitart mellettünk a tél folyamán is. Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt téli csemege. Nekünk még most is van a spájzban a babapiskóta formájúból. Az valahogyan tovább eláll. Számtalan elkészítési lehetősége van, pl: sütőtöktorta, tökös-mákos rétes, krémleves, rizottó, pite, stb. Számtalan receptet találni a neten.

A sütőtökből egyszer próbáltam levest is készíteni; sütőtökkrémlevest. Annyira nem voltam elragadtatva tőle, de biztosan vannak, akik jobban el tudják készíteni nálam.
Viszont arra gondoltam, hogy kipróbálom kirántva is kísérletképpen.

Biztonság kedvéért egy adagot hagyományosan megsütöttem a sütőben, mert akármilyen recept is van a világon, én azért mégis csak így szeretem a legeslegjobban.
Egy másik adagot pedig kirántottam hagyományosan liszt-tojás-prézli bundában és forró olajban kisütve.
A képeken láthatóak az eredmények! Az íze hasonló volt mint a sima sültté, de a bunda nagyon finom volt!

*Tettem fel két képet a rakott tökből is, az cukkiniből készült - utolsó két kép.

Jó kísérletezést, ha kedvetek szottyanna rá!

A cikket írta: Virág

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2012. január 31. 22:09

megtekintés Válasz erre: Bianka - 2012. január 31. 21:02

Főzi. És csak ennyi, amit írtam. És tényleg finom.

Majd kipróbálom. :)
Egyszer régen készítettem, de az nem tejszínes volt.
2012. január 31. 21:02

megtekintés Válasz erre: Virág - 2012. január 31. 13:34

Majd egyszer kipróbálom. És megfőzni, nem megsüti?

Főzi. És csak ennyi, amit írtam. És tényleg finom.
2012. január 31. 13:34

megtekintés Válasz erre: Bianka - 2012. január 31. 11:54

Anyu szokott csinálni fini sütőtökkrémlevest. Megfőzi, szétturmixolja, só, fehér bors, tejszín kell bele. És pirított bacont tesz a tetejére.

Majd egyszer kipróbálom. És megfőzni, nem megsüti?
2012. január 31. 11:54
Anyu szokott csinálni fini sütőtökkrémlevest. Megfőzi, szétturmixolja, só, fehér bors, tejszín kell bele. És pirított bacont tesz a tetejére.
2012. január 30. 11:13

megtekintés Válasz erre: Tündér - 2012. január 30. 09:34

Köszönjük Virág!

Nagyon egészséges a tök és valóban sokféleképpen elkészíthető!

Pussz Tündér

Köszi Tündér! :)
2012. január 30. 11:13

megtekintés Válasz erre: Ailet - 2012. január 30. 11:07

Szia V!

Ha már tök, akkor cukkini, vagy patisszon és rántva. Az bejön, a többi... hát... kinek hogy... Viszont a képeken nagyon ínycsiklandó mind. :))

Puszivirág!
A

Szia Z!

Egyszer annyira kívántam a tökfőzeléket, hogy sokat csináltam és vagy 3-4 napig ettem belőle. Utána abban az évben többször már nem. :)))
2012. január 30. 11:07
Szia V!

Ha már tök, akkor cukkini, vagy patisszon és rántva. Az bejön, a többi... hát... kinek hogy... Viszont a képeken nagyon ínycsiklandó mind. :))

Puszivirág!
A
2012. január 30. 09:34
Köszönjük Virág!

Nagyon egészséges a tök és valóban sokféleképpen elkészíthető!

Pussz Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: