Töltött gombóc, mártással
Látogatók száma: 209
A férjem a főszakács, Én meg a kukta!
Hozzávalók:
1 -1,5 kg burgonya, liszt, só, bors, babérlevél,1 kg sertéshús, hagyma, tejföl, fokhagyma.
Elkészítés:
A sertéshúst fölkockázzuk és elkészítjük pörköltnek. A pörköltet ízlés szerint fűszerezzük.
Amíg a pörkölt fő, a burgonyát meghámozzuk és fölrakjuk főni.
Ha megfőtt a burgonya megtörjük, hűlni hagyjuk, a kihűlt tört krumplit sózzuk ízlés szerint. Tojást ütünk rá, 3 evőkanál étolajat és összedolgozzuk, és amennyi lisztet fölvesz összegyúrjuk, hogy szép nyújtható legyen.(hagyományos krumpligombóc)
Vékonyra kinyújtjuk és kb. 4-szer 4-es négyzeteket vagdosunk belőle. A megfőtt pörköltünkből a húst kiszedjük, darálón ledaráljuk. Itt még, ha úgy érezzük utána lehet fűszerezni. A ledarált pörkölthúst rárakjuk a négyzetekre és gombócot formálunk belőle,utána enyhén sós vízbe kifőzzük.
A pörköltlénket a tejföllel behabarjuk, kis mustárt hozzáadhatunk, illetve frissen vágott kaprot, és ha maradt a darált pörkölthúsból azt visszaöntjük a mártásba.
A kifőtt gombócokat tányérra rakjuk és mártásunkkal nyakonöntjük!
Ezt az ételt tetszés szerint lehet variálni, marhahúsról, vadhúsról.
A mártást akár vadasan is lehet.
Jó étvágyat mindenkinek!
Orsolya
A cikket írta: Orsolya
Hozzászólások
időrendi sorrend
Pussz,
Tündér .-)