Vízenkullogó
Látogatók száma: 174
Http://katianyus.cafeblog.hu/2017/01/14/vizenkullogo-vagy-vizenkott/
Ez a sütemény méltatlanul ment feledésbe, pedig anyáink nagyanyáin asztalára sűrűn került. Régen, a konyharuhába csomagolt tésztát egyszerűen egy madzag segítségével leengedték a kútba, és akár nyolc órát is ott hagyták. Vizenkullogót még fiatalasszony koromba sütöttem a dédivel. Tőle tanultam rétest nyújtani is. Sokszor eszembe volt sütni kellene, de mindig valami gyors készült helyette. Szerintem nem olyan macerás, mint ahogy első hallásra látszik.
Hozzávalók:
3tojás
250ml tejföl
500g liszt
1cs instant élesztő
1cirom héja
1teás kanál citromlé
250 g lágy zsír + a ruha kenésére
300-400g kristálycukor
A tojásokat a tejföllel, citromlével, citromhéjjal, és a sóval jól kikeverjük. Részletekbe beletesszük az élesztővel elkevert lisztet. Jól gyúrható, de nem lágy tésztát kell kapnunk. A zsírt, ami lehet libazsír is, kis részekbe belegyúrjuk a tésztába, hasonló mód, mintha hagyományos kalács tésztát készítenénk. Legalább 10 percig dagasztjuk. Egy nagyobb konyharuhát lekenünk zsírral, a tésztát a ruha közepére helyezzük, az átlós sarkokat összekötjük, egy fakanálra akasztva az előzőleg odakészített, nagy fazék szobahőmérsékletű vízbe helyezzük. Nem kell megijedni, mert le fog süllyedni. Ha jó nagydarabon és elég vastagon kentük a zsírt a ruhára, nem fog elázni a tésztánk. Legalább két-három órát kelesztjük, ez idő alatt a tészta elindul a vízfelszínre, jobbra-balra billenve „ kullog”, akkor van kész, ha mint egy kis csónak ül a vízfelszínén.
Ekkor deszkára borítjuk. Fánk tésztához hasonló állaga van a tésztának, a ruhára ragadt részt, kanállat le lehet szedni. Öklömnyi, darabokra vágjuk a tésztát, nekem tizenkét darab lett. Egy tálcára kristálycukrot öntünk, és ebben nyújtjuk, ki kb 20cm hosszóra, középen összehajtjuk, kicsit tekerünk rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól 5-6 cm.
Az így elkészített süteményt ízlés szerint megszórjuk vaníliás cukorral, 180 fokra elő melegített sütőbe, 18-20 perc alatt arany barnára sütjük. Melegen, és hidegen is nagyon finom.
Nem egyszerű elkészíteni, de megéri a fáradságot. Friss élesztővel is elkészíthető, a tejfölből csak 1,5dl teszünk, + 1dl tej, amiben felfuttatjuk az élesztőt. Itt is mint a legtöbb receptnél a liszt mennyisége függ a tojások nagyságától a tejföl sűrűségétől. Előfordul, hogy 1-2 kanállal kevesebb, vagy éppen több kel. A konyharuhát sem kel kidobni, egykis forróvíz, meg extra adag mosogatószerrel kijön belőle a zsír.
Jó sütögetést
Jó étvágyat
A cikket írta: Kathy Godhy
Hozzászólások
Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.