újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Vízenkullogó

Látogatók száma: 174

Http://katianyus.cafeblog.hu/2017/01/14/vizenkullogo-vagy-vizenkott/

Ez a sütemény méltatlanul ment feledésbe, pedig anyáink nagyanyáin asztalára sűrűn került. Régen, a konyharuhába csomagolt tésztát egyszerűen egy madzag segítségével leengedték a kútba, és akár nyolc órát is ott hagyták. Vizenkullogót még fiatalasszony koromba sütöttem a dédivel. Tőle tanultam rétest nyújtani is. Sokszor eszembe volt sütni kellene, de mindig valami gyors készült helyette. Szerintem nem olyan macerás, mint ahogy első hallásra látszik.



Hozzávalók:

3tojás

250ml tejföl

500g liszt

1cs instant élesztő

1cirom héja

1teás kanál citromlé

250 g lágy zsír + a ruha kenésére

300-400g kristálycukor



A tojásokat a tejföllel, citromlével, citromhéjjal, és a sóval jól kikeverjük. Részletekbe beletesszük az élesztővel elkevert lisztet. Jól gyúrható, de nem lágy tésztát kell kapnunk. A zsírt, ami lehet libazsír is, kis részekbe belegyúrjuk a tésztába, hasonló mód, mintha hagyományos kalács tésztát készítenénk. Legalább 10 percig dagasztjuk. Egy nagyobb konyharuhát lekenünk zsírral, a tésztát a ruha közepére helyezzük, az átlós sarkokat összekötjük, egy fakanálra akasztva az előzőleg odakészített, nagy fazék szobahőmérsékletű vízbe helyezzük. Nem kell megijedni, mert le fog süllyedni. Ha jó nagydarabon és elég vastagon kentük a zsírt a ruhára, nem fog elázni a tésztánk. Legalább két-három órát kelesztjük, ez idő alatt a tészta elindul a vízfelszínre, jobbra-balra billenve „ kullog”, akkor van kész, ha mint egy kis csónak ül a vízfelszínén.



Ekkor deszkára borítjuk. Fánk tésztához hasonló állaga van a tésztának, a ruhára ragadt részt, kanállat le lehet szedni. Öklömnyi, darabokra vágjuk a tésztát, nekem tizenkét darab lett. Egy tálcára kristálycukrot öntünk, és ebben nyújtjuk, ki kb 20cm hosszóra, középen összehajtjuk, kicsit tekerünk rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól 5-6 cm.



Az így elkészített süteményt ízlés szerint megszórjuk vaníliás cukorral, 180 fokra elő melegített sütőbe, 18-20 perc alatt arany barnára sütjük. Melegen, és hidegen is nagyon finom.



Nem egyszerű elkészíteni, de megéri a fáradságot. Friss élesztővel is elkészíthető, a tejfölből csak 1,5dl teszünk, + 1dl tej, amiben felfuttatjuk az élesztőt. Itt is mint a legtöbb receptnél a liszt mennyisége függ a tojások nagyságától a tejföl sűrűségétől. Előfordul, hogy 1-2 kanállal kevesebb, vagy éppen több kel. A konyharuhát sem kel kidobni, egykis forróvíz, meg extra adag mosogatószerrel kijön belőle a zsír.

Jó sütögetést

Jó étvágyat

A cikket írta: Kathy Godhy

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

Ehhez a cikkhez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: