újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Zöldbabgulyás

Látogatók száma: 484

Nyár van, piszok meleg nyár! Az embernek már herótja van a hideg kajától, kéne valami főtt ételt enni! Nézzünk körül, - mi van a kamrában, és a hűtőben?! A mélyhűtőben ott didereg egy szép darab lábszár! Mi van még? Két üveg darabolt sárga hüvelyű zöldbab!
Van még krumpli, hagyma, fokhagyma! Adja magát a zöldbabgulyás! Mint tudjuk, ahány ház, - annyi féle gulyás! Ezt, - mint az egyik emillio féle verziót, - kínálom!

Hozzávalók:

80 dkg hús (lehet bármilyen, bárány, ürü, pulyka, marha vagy sertés, - mindegyikkel nagyon finom!)
1 közepes fej hagyma, vagy egy kisebb póréhagyma
2 kanál zsír, vagy olaj
1 fej fokhagyma (ez a lelke az egésznek)
1 kg sárga hüvelyű zöldbab (lehet mirelit is, vagy 2 üveg darabolt zöldbab)
60 dkg krumpli (lehet burgonya is )
1 - 1 szál sárgarépa és gyökér karikára vágva (el is hagyható)
1 evőkanál őrölt pirospaprika
Csombor ízlés szerint (el is hagyható)

bors
2 evőkanál liszt
1 nagydoboz tejföl
1 csokor friss kapor, vagy 2 - 3 evőkanál szárított kapor (aki nem szereti a kapor ízét, az használhat helyette sok-sok apróra vágott petrezselymet is)
füstölt szalonna bőrök, amit beáztattunk előre (el is hagyható)
…. és legalább egy-két doboz hideg sör a melegben szenvedő szegény szakácsnak….

A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron, vagy olajon megdinszteljük. A felkockázott húst hozzáadjuk a hagymához a szalonnabőrökkel együtt, fehéredésig sütjük, és megszórjuk az őrölt paprikával, az apróra vágott fokhagymákkal, és a borssal. Pici együttpirítás után felengedjük vízzel, és majdnem puhára főzzük.
Most kinyitjuk az egyik hideg sört, és jót iszunk belőle, - mert megérdemeljük!
Miután a pörköltünk már majdnem kész, hozzáadjuk a tisztított darabolt zöldbabot, vagy a két üveg zöldbabot, a kockára vágott burgonyát, és a zöldségeket. Ízesítjük csomborral, sózzuk, és ha kell még, - utána borsozunk. Ha már készre főtt, behabarjuk a két kanál liszttel elkevert nagydoboz tejföllel, és megszórjuk a kaporral, vagy a petrezselyemmel! Akkor jó, ha az állaga olyan sűrű, mint a gulyások általában. Egyet még rottyantunk rajta, és akár tálalhatjuk is ezt a remek egytálételt!

Ha nem szeretjük ilyen sűrű testesen, akkor csináljuk hosszú lével, de azt már palóclevesnek hívjuk!

A cikket írta: emillio

6 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Szia Emillió!

Már nekem is a nyelvem hegyén volt a palócleves, amikor Évához hasonlóan megláttam. :) De igazából most mindegy lenne, melyik változatot, csak valaki rakná elém!
Nyami! :)))

Pussz,

Tündér
szia E.
tudod te, mi van az én hűtőmben? fénymásoló papír, harisnyák és ágynemű. másutt nem férnek el. azt süsd ki, hogy ebből mit lehet főzni!
Szia, Emillio!

Én nagyon szeretem a zöldbabot(nem újság, hogy ezt is) minden változatban. Szoktam csinálni hasonlóan gulyást, mint a Tiéd, aztán, rakottan, főzeléknek, levesnek és salátának is.
Mondjuk a sört azt nem szeretem, sör-fázis helyett ásványvizet fogyasztok, de az sem árt a gulyásnak, ha jó. Gratula! :-)

megtekintés Válasz erre: Sanda

De az ételnek az sem árt, ha az ember nem sört, hanem vörösbort kortyol közben.

Az ételnek nem... :)
Nahát! A számból vetted ki a "palóclevest"... a végére tartogattad, hogy bosszants vele... ugyanis éppen szólásra nyitottam volna a szám, amikor utolsó sorként odabiggyesztetted... :-)

Fincsi! Tudsz valamit, amit nem rejtesz véka alá,... mint ahogy én is jóllaktam a rakott krumpliból, aminek megadtam a módját.

Csak így tovább és akkor garantált a súlyfelesleg... a sör sem csúszik le hiába...

Egészségedre!
De az ételnek az sem árt, ha az ember nem sört, hanem vörösbort kortyol közben.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: