Zöldbabgulyás
Látogatók száma: 490
Nyár van, piszok meleg nyár! Az embernek már herótja van a hideg kajától, kéne valami főtt ételt enni! Nézzünk körül, - mi van a kamrában, és a hűtőben?! A mélyhűtőben ott didereg egy szép darab lábszár! Mi van még? Két üveg darabolt sárga hüvelyű zöldbab!
Van még krumpli, hagyma, fokhagyma! Adja magát a zöldbabgulyás! Mint tudjuk, ahány ház, - annyi féle gulyás! Ezt, - mint az egyik emillio féle verziót, - kínálom!
Hozzávalók:
80 dkg hús (lehet bármilyen, bárány, ürü, pulyka, marha vagy sertés, - mindegyikkel nagyon finom!)
1 közepes fej hagyma, vagy egy kisebb póréhagyma
2 kanál zsír, vagy olaj
1 fej fokhagyma (ez a lelke az egésznek)
1 kg sárga hüvelyű zöldbab (lehet mirelit is, vagy 2 üveg darabolt zöldbab)
60 dkg krumpli (lehet burgonya is )
1 - 1 szál sárgarépa és gyökér karikára vágva (el is hagyható)
1 evőkanál őrölt pirospaprika
Csombor ízlés szerint (el is hagyható)
só
bors
2 evőkanál liszt
1 nagydoboz tejföl
1 csokor friss kapor, vagy 2 - 3 evőkanál szárított kapor (aki nem szereti a kapor ízét, az használhat helyette sok-sok apróra vágott petrezselymet is)
füstölt szalonna bőrök, amit beáztattunk előre (el is hagyható)
…. és legalább egy-két doboz hideg sör a melegben szenvedő szegény szakácsnak….
A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron, vagy olajon megdinszteljük. A felkockázott húst hozzáadjuk a hagymához a szalonnabőrökkel együtt, fehéredésig sütjük, és megszórjuk az őrölt paprikával, az apróra vágott fokhagymákkal, és a borssal. Pici együttpirítás után felengedjük vízzel, és majdnem puhára főzzük.
Most kinyitjuk az egyik hideg sört, és jót iszunk belőle, - mert megérdemeljük!
Miután a pörköltünk már majdnem kész, hozzáadjuk a tisztított darabolt zöldbabot, vagy a két üveg zöldbabot, a kockára vágott burgonyát, és a zöldségeket. Ízesítjük csomborral, sózzuk, és ha kell még, - utána borsozunk. Ha már készre főtt, behabarjuk a két kanál liszttel elkevert nagydoboz tejföllel, és megszórjuk a kaporral, vagy a petrezselyemmel! Akkor jó, ha az állaga olyan sűrű, mint a gulyások általában. Egyet még rottyantunk rajta, és akár tálalhatjuk is ezt a remek egytálételt!
Ha nem szeretjük ilyen sűrű testesen, akkor csináljuk hosszú lével, de azt már palóclevesnek hívjuk!
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
időrendi sorrend
Már nekem is a nyelvem hegyén volt a palócleves, amikor Évához hasonlóan megláttam. :) De igazából most mindegy lenne, melyik változatot, csak valaki rakná elém!
Nyami! :)))
Pussz,
Tündér
tudod te, mi van az én hűtőmben? fénymásoló papír, harisnyák és ágynemű. másutt nem férnek el. azt süsd ki, hogy ebből mit lehet főzni!
Én nagyon szeretem a zöldbabot(nem újság, hogy ezt is) minden változatban. Szoktam csinálni hasonlóan gulyást, mint a Tiéd, aztán, rakottan, főzeléknek, levesnek és salátának is.
Mondjuk a sört azt nem szeretem, sör-fázis helyett ásványvizet fogyasztok, de az sem árt a gulyásnak, ha jó. Gratula! :-)
De az ételnek az sem árt, ha az ember nem sört, hanem vörösbort kortyol közben.
Fincsi! Tudsz valamit, amit nem rejtesz véka alá,... mint ahogy én is jóllaktam a rakott krumpliból, aminek megadtam a módját.
Csak így tovább és akkor garantált a súlyfelesleg... a sör sem csúszik le hiába...
Egészségedre!