újabb események régebbi események további események
20:22
Pinokkió módosította a cikkét
23:00
Pinokkió módosította a cikkét
17:40
Pinokkió új cikket töltött fel
09:52
Tündér módosította a naplóbejegyzését
09:52
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
01:15
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
01:08
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
19:05
Pinokkió új cikket töltött fel
20:50
Pinokkió új cikket töltött fel
20:36
Pinokkió módosította a cikkét
20:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:41
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
10:39
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
00:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Ügyeskedők

2016. június 23. - Látogatók száma: 54

Történt pedig, hogy egyik barátom levelet kapott a közjegyzőtől, hogy ekkor és ekkor jelenjen meg nála. A megjelenés okát – sajnálatos módon – elfelejtették feltüntetni, azért barátomnak elég sok idejébe és telefonjába került, mire kiderítette, hogy valójában miről is van szó. A közjegyzővel, az önkormányzattal, a földhivatallal és szülőfaluja béli ismerősökkel folytatott beszélgetések során lassan kirajzolódott egy nem mindennapi történet, a törvényesség határát többször átlépő ügyes, ám meglehetősen élelmes és pénzes/pénzéhes vállalkozóról, akinek ebbéli ügyeit jól megfizetett ügyvédek és még ki tudja kik, teljes mellszélességgel támogatnak.
Sajnos, barátom már sem a nagyszüleit, sem a szüleit nem tudja megkérdezni az előzményekről, ám elég pontosan sikerült neki feltárnia egy nem egészen tisztességes ténykedés egyik láncszemét.
A lényeg az, hogy egyik vidéki megyénkben ügyvédek keresgélnek a földhivatalban olyan földterületek után, amelyek még mindig a száz év körüli tulajdonosok nevén vannak bejegyezve, melyre aztán megbízójuk, az élelmes vállalkozó, elbirtoklás címén bejelenti igényét. Miután holt ember tulajdonát nem lehet elbirtokolni, a közjegyző lefolytatja az utólagos örökösödési eljárást, már amennyiben sikerül megtalálnia a még élő utódokat, akik aztán alig, hogy megöröklik a földterületet, azt azonnal elbirtokolja tőlük az élelmes vállalkozó. Ez minimum a zavarosban halászás tipikus esete. Ügyes, ugye?
Csakhogy az én barátom nem hagyja magát. Tízen öröklik, unokák, a nagypapa hagyatékából véletlenül kimaradt kéthektáros földterületet, melyről kiderült, hogy senki sem műveli – ezért szó sem lehet elbirtoklásról -, ügyvédet fogad, ha kell, megváltja a többi örököstől az örökrészüket és maga gondoskodik a megműveléséről. Megvannak ennek a törvényes módozatai, például a haszonbérbe adás, mert jómaga onnan közel háromszáz kilométerre lakik, ezért kicsit körülményes lenne a föld saját művelésben való hasznosítása.
Nem lesz egyszerű menet megmenteni a nagypapa földjét, hogy ne kerüljön az ügyeskedő kezére, de nem megoldhatatlan.
Várom, hogyan zárul a történet, azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy az állam felkent hivatalnokai aktívan asszisztálnak ehhez és a hasonló ügyekhez.
Ha nem találják az örökösöket, akkor automatikusan megkapja az élelmes vállalkozó? Az állam felkent hivatalnokai segédletével?
De miért is csodálkozom?
Van annak már vagy tizenöt éve, amikor Édesanyámat a Nagyapám után örökölt ingatlanának telkére – mely eredetileg három telek volt –, egy általunk ismeretlen személy részére kiadott elvi építési engedélyről értesítette az első fokú építési hatóság. Bementem az önkormányzathoz és megmutatták, hogy valaki Édesanyám nevében megadta az előzetes hozzájárulást. Felhívtam a megyei önkormányzatot, akik másnap leküldték megbízottjukat és láss csodát, az iratok addigra szőrén, szálán eltűntek, még szerencse, hogy nekünk kezünkben volt az építési hatóság aláírt, lepecsételt értesítő levele.
Ezért mondom, bármelyikünk kerülhet hasonló helyzetbe.

A cikket írta: Yolla

0 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2016. június 24. 08:36
Sajnos, hogy ezt olyanok teszik, akik legálisan is hozzá tudnának jutni földterületekhez, nem kellene ilyen eszközökhöz nyúlniuk... Aki viszont az ilyen ügyeskedőkkel szembemegy, annak nagyon elszántnak kell lennie, azon túl ügyesnek... legalább az ügyvédjének. Meg aztán jobb későn, mint soha felvenni a rokonokkal, örökösökkel a kapcsolatot..., aztán, ha mindez sikerül még haszonbérlő után is kell néznie... Manapság, amikor a "fiatalokat" nem érdekli a föld, mert azt meg kell művelni, elég nagy bajban van a tulajdonos, mi lesz a föld sorsa... Hmm. Nem könnyű dolgok ezek az ember éltében, hát még holtában...

Engem is foglalkoztatnak egyéb ügyből kifolyólag az ilyen föld körüli problémák... a nagy baj az, hogy még a jelen tulajdonosokat sem érdekli saját földterületük sorsa, vagy azért, mert nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, lásd. "haszonbérlet" ha nem tudják művelni, vagy mert... innentől csak tippelgetünk, átmeneti nehézségek, betegség, egyebek miatt "parlagon" hagyják a földjüket... szomszédjaik legnagyobb bosszúságára.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: