újabb események régebbi események további események
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

A Bild-Lilli baba- a Barbie elődje (2.)

Látogatók száma: 112

Lilliről 1958-ben mozifilm készült, „Egy lány a nagyvárosból” címmel. (Lilli - ein Mädchen aus der Großstadt)

A főszereplőt egy versenyen választották ki. Németország minden területéről jelentkeztek (beküldték a fotóikat) a fiatal ambiciózus lányok a Bild-Zeitung szerkesztőségébe, annak reményében, hogy a filmsztárok lesznek.

A győztes a dán Ann Smyrner lett.

Forgalomba kerültek a Lilli névvel ellátott különböző luxus termékek; illatszereknek, strassz ékszereknek, és bornak is kölcsönözte a nevét.

A Bild-Lilli baba nagyon népszerű volt, ezért több országba is exportálták, beleértve az Egyesült Államokat is, ahol csak „Lilli-nek” hívták.
1960 és '64 között az öntőformák szabadalmát eladták több gyártó cégnek, így hasonló babák kerültek forgalomba, más néven. Ezek a babák olcsók voltak, és minőségében messze eltértek az eredeti Bild-Lilli babától.

Louis Marx 1961-ben szintén megszerezte a jogokat a gyártáshoz, és előállította a „Miss Seventeen” nevű babáját, melyet az Egyesült Államokba exportált.

1962-ben Beuthien kreált egy másik figurát a Bavarian nevű újságnak, ezt „Schwabinchen”-nek (Méhecske) nevezte el, de nem lett olyan sikeres, mint az elődje. A Schwabinchen babákat rosszabb minőségben gyártották, végtagjaik rövidebbek voltak, a baba 26.25 cm magas volt.

Később megalkotta a „Gigi”-t, aki még kevésbé lett kedvelt, belőle már baba sem készült.

A Barbie baba megalkotója Ruth Handler 1956-ban családjával Európába utazott, ahol egy luzerni (Svájc) bolt kirakatában meglátott egy Bild Lilli babát, amiből rögtön vett néhányat. Ruth férje, Elliot a Mattel Inc. egyik tulajdonosa volt. Az Egyesült Államokba való visszatérése után Handler asszony -Ruth- áttervezte a babát, a tervező Jack Ryan közreműködésével, majd a lányáról, Barbaráról, Barbie-nak nevezte el. Barbie-t az 1959-es New York-i nemzetközi játékvásáron ( American International Toy Fair) mutatták be először, a születésnapja március 9-én van. Előállítója a Mattel, ezáltal a világ legnagyobb cégei közé emelkedett.

Marx megpróbálta beperelni a Mattel-t a kizárólagos jog megszegése miatt, de kísérlete kudarcba fulladt.

A német Bild újság nemrég felélesztette a Lilli rajzsorozatokat, Lilli új verzióját Lillynek nevezik.

A Lilli gyűjtőknek készült útmutató könyvet Silke Knaak írta.

Képek:
felhívás a Bild-Zeitung-ban és a győztes; ez a Bild-Lilli baba 2008-ban 1,400 dollárért kelt el az USA-ban; Lilli gyűjtőknek készült útmutató könyv; Bild-Lilli babák a prágai Játékmúzeumban; a legelső Barbie baba, csíkos fürdőruhában

Forrás: wikipedia, net
Képek: net

A cikket írta: Bianka

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Bianka

:) Mért, hát nem érdekelt?:)
(Csak érdekelt, ha elolvastad...:))

Sztem érdekes:). Ahogy Éva írta, Barbiet nem a "jó öreg Amerika" alkotta. Csak koppintás.

Bocs, a hangulatom volt kiábrándító tegnap.

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

A végén már elhiszem, hogy érdekel..., majdnem meg sz....tál:-)
Üdv,
Pinokkió

:) Mért, hát nem érdekelt?:)
(Csak érdekelt, ha elolvastad...:))

Sztem érdekes:). Ahogy Éva írta, Barbiet nem a "jó öreg Amerika" alkotta. Csak koppintás.
A végén már elhiszem, hogy érdekel..., majdnem meg sz....tál:-)
Üdv,
Pinokkió
Szia, Éva!:)

Bizony, a Barbie sem eredeti. Ráadásul lebutították, amíg Lilli egy öntudatos, és pimasz nő, Barbie egy tipikus "szőke".

"1992 júliusában a Mattel kibocsátotta a Teen Talk Barbie-t, ami sok különböző kifejezést volt képes elmondani, köztük a „Vajon elég ruhánk lesz?”, „Szeretek vásárolni”, „Rendezünk egy pizza partyt?” mondatokat. Minden babát arra programoztak, hogy négyet tudjon a 270 lehetséges mondatból, így kerülve el hogy két termék egyforma legyen. A 270 frázis egyike „A matek nehéz!” kijelentés volt. Bár csupán minden eladott baba 1,5%-a ismételgette, a jelenség kivívta a American Association of University Women női egyesület felháborodását. 1992 októberében a Mattel kijelentette, hogy a Teen Talk Barbie szókészletéből eltávolítják ezt a mondatot és felajánlott egy cserét bárkinek, aki rendelkezik ilyen típusú játékkal, és szükségesnek érzi a változást." wiki
Szia Bianka !

Hiába mindig azt hisszük, a jó öreg Amerika a zseni, pedig Európában van több ész, csak nem aknázza jól ki. Valóban sok minden van ami innen indult el, csak lemásolták, megvették, utánozták. " Megszülte hűtlen gyermekét " A vén Európa című dal is ezt mondja, s igaz ! Üdv Éva.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: