újabb események régebbi események további események
20:50
Pinokkió új cikket töltött fel
20:36
Pinokkió módosította a cikkét
20:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
10:41
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
10:39
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
00:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
02:27
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
20:56
Pinokkió módosította a cikkét
21:06
Pinokkió új cikket töltött fel
09:11
SExolagonna regisztrált a weboldalra
20:43
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
20:42
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
01:45
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
17:54
Simon módosította a cikkét
17:00
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
20:47
Pinokkió módosította a cikkét
11:39
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:39
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Mátyás király vára

2010. június 18. - Látogatók száma: 109

Mátyás az igazságos szétcsapott volna az idegenforgalmi hivatalban az 1500 forintos belépő láttán! :(

Nem szeretek szerpentinen vezetni, mert félek. Félek attól, hogy az autóm megadja magát, hogy nem bírja a motor, hogy visszagurulok, ( nő vagyok kérem szépen)meg hasonlók. Attól függetlenül egész szépen felmentem a visegrádi várhoz. :)

Tegnapelőtt annyira esett az eső, hogy elhatároztuk a húgommal, el kell menni egy olyan részre, ahol talán nem esik.
Visegrád jutott az eszembe! Úgyis régen jártam a Dunakanyarban. Megszokott, sokszor megjárt útvonalon indultunk, de most nem kanyarodtunk be a cég parkolójába. Jól számítottam, lassan ritkultak a felhők! Nézegetjük kétoldalt a vízzel teli mezőket, az otthagyott homozsákokat, látszik, hogy itt is küzdöttek az árral. Visegrád előtt hatalmas tábla " A komp működik" felirattal. Mondom a húgomnak, nézzük már meg, még sosem láttam kompot "élőben". De csak éppen bekanyarodtunk az útra, mert már láttuk, hogy a komphoz vezető keskeny út, a feléig víz alatt van.
Na, akkor mi is van? Vízen is haladni tudó autóknak van az a komp nyitva???? Inkább nem próbáljuk ki. Mentem már bele ajtóközépig érő vízbe a BX-el, azt megúsztam, többet nem próbálom ki! :)))) Tovább megyünk inkább.
A következő faluban, gyönyörű házfal rajz vonta magára a figyelmemet. A fogadó falán, a középkorban valamikor betelepült német ősök emlékére készült a rajz. Németországban, több helyen láttam már ilyesmi rajzokat, amelyek a tulajdonos mesterségét hirdették annak idején. Szép szokásnak tartom. Nem tudom, nálunk miért nem alakult ki ilyen?
Odaérünk a szerpentin kezdetéhez. Kicsit ideges vagyok, na de az ember mutasson bátorságot a hugicája előtt. Aztán később ráér eldönteni, hogy bátor volt-e vagy csak hülye. :))) A félelmeimhez képest egy huzamban mentem fel a várig. Egy japán turistákat szállító busz után értem a parkolóba. Kis időbe telt amíg a csivitelő kattogtató tömegben, megfelelő helyet keressek magamnak. Ahonnan nem gurul az autóm a meredélybe egy esetleges műszaki hiba miatt, ( jól van na, mint mondtam már, nő vagyok) de könnyedén ki tudjak majd indulni, ha meguntam a nézelődést.
Miután kifizettem a 300 forintos parkolójegyet,( mire is??) körülnéztünk egy kicsit a "bazársoron" . Tetszettek a 450 forintos :( képeslapok, az 1000 forintos :( hűtőmágnesek, na de miért Budapestet hirdetik Visegrádon?? Nem értem, de lehet hogy csak fantáziám nincs hozzá? Nagy királyunk híres arcélét egy dolgon sem sikerült felfedeznem. :)
Akkor induljunk a várba, megnézni Mátyás híres kútjának romjait, amelyből a krónikák szerint az ünnepségek alatt vörös és fehér bor ömlött a vendégsereg vigasságára. A várkapun könnyebben jutottunk be, mint egy ostromló sereg, de utána ott állt a bódé a papírlappal. Innen még a török is visszafordult volna! A belépő 1500 forint!
Kicsinyes vagyok? Lehet! De számoltam egy kicsit. Ha egy család mondjuk két vagy három gyerekkel eljön ide emlékezni nagy királyunkra, a kicsit borsos belépő láttán, rögtön a következő heti élelem fog az eszükbe jutni! :( Érdeklődöm, vajon a bódén túl mit kapunk ezért a belépőért? Az unott strázsa szerint megnézhetjük a romokat, de van ami le van zárva mert veszélyes. Hm. Valami várjáték? Semmi? Visszafordultunk. :(
A parkolóban álldogálva úgy láttuk, hogy a látogatóknak több mint háromnegyede visszafordult. Sőt, a csivitelő japánok közül is jó páran visszafordultak. Egyébként nagyon aranyosnak találtam őket. :) Kattogtattak mindent amit csak megláttak, köztük engem is. Később megkértek, fényképezzem le őket. Furán festhettem ott az apró termetű fekete hajú emberek között a fehér szőke hajammal. :))) Kissé meghajolva köszönték meg, hogy hajlandó voltam a gombot lenyomni a gépükön. Későn jutott eszembe egy fotó velük, de már nem volt képem utánuk futni. :(
Egy gondolat:
Jajgatunk, hogy kevés az idegenforgalom, lanyha a hazai turizmus, de középkori történelmi emlékeinkhez miért kell nekünk magyaroknak ilyen borsos belépőt fizetni? Egyáltalán miért kell fizetni, ha a gyerekeinknek meg szeretnénk mutatni, mekkora nép voltunk mi magyarok egykoron? :(
Miért kell egy apukának a parkolóban állva magyarázni a csemetének, hogy az a vár ott fent egykori hatalmas királyunk lakhelye volt, akit rettegett a német, a török? Hiszen jóformán nem is tudják már, hogy ki volt az a Mátyás az igazságos! Mi volt az a fekete sereg!
" ..s nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára.."
Vajon az embereknek mit jelent ez a mondat? Melyik vers emlékezik meg Mátyás királyunk seregéről?
Amikor még gyermekfejjel olvastam el a Himnuszunk szövegét, magam elé képzeltem egy csomó szomorú embert, de aztán édesanyám magyarázata után kialakult bennem a kép, a dübörgő fekete egyenruhás hadról, amely bizony megizzasztott néhány európai uralkodót.
A munkánk után befizetett adónkból miért nem tudunk annyit visszakapni, hogy legalább történelmi büszkeségeinkbe ingyen mehessünk be ?
Szomorú vagyok, de ahogy látom szomorú az a házaspár is, aki három gyerekkel néz fel sóvárogva a várra.
Visszafelé megállunk egy parkolószerűségben. Onnan tudom lefényképezni gyönyörű Dunakanyarunk megsebzett testét. Egyszer egy rossz döntés miatt belevágtak Magyarország egyik legszebb természeti látnivalójába. Most igyekeznek helyrehozni, de nagyon lassan megy a dolog.
Lecsorgok a szerpentinen és hazafelé indulunk. Ahogy közeledünk Győr felé egyre vastagabbak lesznek a felhők. Szemerkélő esőben érek anyám házához.
- Bejössz egy kávéra? - kérdezi a húgom.
- Miért ne!

A cikket írta: Babenko

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. július 11. 17:33
Nagyon tetszett! Nekem az ilyen kis bújtatott irónia jön be, nem a rokokós-barokkos poénok. Bár ne kellene ironizálni erről a kérdésről:-((( Miért is kell már a városainkban esernyőadót is fizetnünk?
2010. június 20. 16:59
Itthon is vannak nagyon szép helyek.Csak ahogy Te is irtad elég sok pénz kell hozzá....annyiért már lehet külföldre is menni.Itthon nagyon drága az élet sajnos.
2010. június 18. 21:42
Nem jártam még erre... ( mennyi helyen nem jártam még...:(
Most elvittél magaddal. Köszönöm. :)
Sajnálom viszont a tényeket. Szerintem nagyon keveset költ az ország a felújításokra. Pápán voltam egyik esztendőben. A neten valami csodás fotók, a valóság pedig lehangoló.
"A 18. században gróf Esterházy Károly Pápa földesura a régi vár elbontása után, annak helyén építette fel barokk kastélyát.A kastély leginpozánsabb helyisége a nádorterem, falán festmények és Pápa 18. századi képe látható.A kastélyban ma könyvtár, zeneiskola, művelődési ház, a Gróf Esterházy Múzeum és egy babamúzeum működik. "
Talán jobb lett volna, ha a falakhoz hozzá sem nyúlnak, ott mállik a legjobban, ahol "iparos" érintette. :(((
2010. június 18. 18:33
Igazán nagy kört tettetek meg Babó, hogy együtt kávézhassatok.
De félre a tréfával ! Látod, pedig mindenki azt mondja, hogy tiszteljük és ápoljuk a hagyományainkat és legalább ismerjük meg nemzeti értékeinket. De így?...és ennyiért?
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: