újabb események régebbi események további események
19:25
Tündér módosította a naplóbejegyzését
15:11
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
09:29
Marthagualf regisztrált a weboldalra
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra

Kiskamaszok

Látogatók száma: 25

Úgy látom legnagyobb sikereket a gyereknevelési cikkeimmel értem el. Cipész maradjon a kaptafánál...könnyű nekem, tanultam ;-)) Részben. Nem célom Piaget, Erikson, Freud téziseit idézni, legfőképp, mint eddig, saját tapasztalataimat osztom meg veletek.

Kiskamasz, vagyis 12-14 éves kor. Van akinél már 10 évesen észrevehető jelei vannak a kamaszodásnak, bár itt most nem a külső jelekre gondolok. Igaz, manapság nagyon sokat számít gyermekeink lelki fejlődése szempontjából, hogy hamarabb fejlődnek, hogy magasabbra nőnek, mint szüleik. Bizony nagyon nehéz helyzetben van egy anyányira érett 13 éves lányka, de nem könnyebb a 45-ös lábakon recsegő csontokkal közlekedő 180 cm-es 12 éves fiúnak sem.... Jól tudjuk, van rá példa. Egyre több. Nem kívánom megkeresni az okokat, de az biztos, nem könnyű egy 12 éves léleknek egy "felnőtt" testben.
De a lassabban fejlődő gyerekeket is érintik a kiskamasz változások. Kezdik felfedezni nemiségüket, tombolni kezdenek a hormonjaik, minek hatására ingerültebbek, hisztisebbek lesznek. Lányok körében annyira nem vagyok járatos, de ismerőseimen keresztül tudom, szinte ugyanolyanok, mint a fiúk. Számunkra érthetetlen testvér veszekedések, állandó sértődések, dackorszak, mint egy kétévesnél.
Megkezdődik a szelektív hallás, vagyis amit nem akar, azt meg se hallja. Visszafele természetesen az ellenkezője működik, ha ő kér valamit, azt azonnal illik teljesíteni.
Bizony elkezdi bírálni a felnőtteket, és teszi ezt sokszor durván őszintén.

Nem sokat tudunk tenni, átvészeljük ezt a néhány évet, azzal a kitörő örömmel, hogy jön a kamaszkor, ami ennél is rosszabb, szóval örülünk, hogy még nem tartunk ott. ;-))
Természetesen sok türelemre van ilyenkor szükség és megelőzhetjük, hogy valóban rosszabb legyen az a bizonyos kamaszkor. Hiszen kiskamaszunk még gyerek és hallgat ránk, ha foglalkozunk vele. Itt az ideje a nagy beszélgetéseknek, ami ne legyen túl oktató, inkább baráti. A felvilágosítást nem kell véresen komolyan venni, amikor mindenki csak izzad és szemlesütve megy a kérdezz-felelek. A mindennapokba szőjük bele, teljesen természetesen mondandónkat, ha lányunkkal vásárolunk menjünk a tamponokhoz, betétekhez, beszéljük meg melyik miért, mikor jó. A fiúkkal megnézegethetjük az óvszereket, poénból fel is fújhatjuk otthon. Nem könnyű korszak ez sem (mikor könnyű a gyereknevelés?), de ha megtaláljuk a szépségeit, ha nem felejtjük el, hogy mi is voltunk 12-14 évesek, menni fog! Saját élmények elmesélése ebből a korból, nahát az nagy siker! Nálunk mindig beválik anya egy-egy sztorija, amire hol büszke, hol ki lehet nevetni.....

A cikket írta: MindenHatÓ

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: boszorkány

És hol marad a frappáns válasz?

Hááát, tudod ez a legnyűgösebb része a dolognak ,hogy ne is hazudjál, de az Ő szintjén hogyan fogalmazd meg az igazat. A lányoknak könnyebb volt elmondani.

megtekintés Válasz erre: maresz058

Az a legszebb benne, amikor a tizenegy-két éves fiu megkérdezi," Anya a lányoknak minek a tampon, hogy be pisiljenek?"

És hol marad a frappáns válasz?
Az a legszebb benne, amikor a tizenegy-két éves fiu megkérdezi," Anya a lányoknak minek a tampon, hogy be pisiljenek?"
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: