újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Sakk-matt!

Látogatók száma: 68

A két lány pillanatok alatt felsorakoztatta a saját csapatát. Sorsoltak. Rituka egy fekete és egy fehér figurát vett magához. - Te választasz - nyújtotta keresztbe tett kézzel tesója felé a markába rejtett bábukat.

- Ez! - mondta Eszti és rácsapott az egyik feléje nyújtott kézre.
A fehéreket nyerte.

A két gyermek leült egymással szembe a táblához. Most bizonyítani akartak szüleiknek, érződött rajtuk a feszültség. Olyan kevés lehetőségük szokott lenni erre, alig tud így együtt lenni a család... Ettől mindketten izgatottak is voltak. A két szülő is aggódva nézete őket.
- Jó ötlet ez?! - gondolták mind a ketten. Majd gyorsan elhessegették a negatív gondolataikat.
De az asztal körül így is tapintani lehetett a feszültséget.

Rituka elindította Eszti óráját*.
A sakkóra gyors ketyegésbe kezdett, majd egy kicsit lassítva egyenletesen ment tovább. Tik-tak-tik-tak, majd tík-taak-tík-taak...
Eszti a nyitó lépésen gondolkodott.
- Mit is mondott apa..., mit is mondott..., mit is? Mit kell ilyenkor csinálni? Melyikkel kezdjek, hogy Rituka ne tudjon jót lépni?
Majd mintegy fél perc után e2-ről e4-re** lépett a gyaloggal.
- Pár napja még paraszt volt, ma már gyalog lett. Sokat okosodtam..., csak minden jusson eszembe - gondolkodott aggodalmaskodva tovább. Valami megnyitás, amit tegnap tanultam... spol...spa... hm, mindegy, majd...
/Egyetlen megnyitást tanultak a lányok az édesapjuktól, a spanyol megnyitást***. Többre még nem volt ideje az apának, mert "mindig az a sok munka...", alig tudott a lányaival lenni... Volt is lelkiismeret furdalása e miatt. De most büszkén ült a sakktábla mellett és figyelte a csajokat./
Eszti a lépése után az erős koncentrálásba elfelejtett az óráját megállítani.

Rituka 3 évvel idősebb volt nála. Persze, hogy észrevette, hogy nem az ő ideje fogy. Tudta, hogy mindkettőjüknek 15-15 perce van a játékra, így egy kicsit húzta az időt. Majd mikor már picit szégyenleni kezdte magát a kicsinyes trükkjéért, lépett egyet ő is a gyaloggal, e7-e5.

Ekkor megint Eszti következett.
- Ezt már ismerem - gondolta és most gyorsan és határozottan tette át a huszárt (csikót) az f3-as mezőre. Majd - most - villámgyorsan "leütötte" a sakkóra felőle lévő gombját.

Rituka is sebesen válaszolt a lépésre. Huszár c6. És azonnal nyúlt az órája felé és megállította a sajátját, hogy a másik járjon.
- Nem értem minek ezen gondolkodni. Tegnap tanultuk. Ez a spanyol megnyitás, amit tudok, azt gyorsan meglépem, mielőtt elfogyna az időm - töprengett magában és egy kicsit kérdőn nézett húgára, majd szüleire, előbb anyjára, majd lesve apjára.

Eszti is hamar lépett. Most ő sem agyalt, csak az emlékeiből kibányászva "meghúzta" a következőt. Futó b5. És azonnal "leütötte" az óráját.

...a6.. Fa4.. Hf6.. 0-0.. b5.. Fb3.. Fc5.. a4.. Bb8.. c3.. d6.. d4.. Fb6.. axb5.. axb5.. Ha3..

Gyorsan eljutottak a középjátékig****. Mindketten villámgyorsan léptek és villámsebesen püfölték az órájuk gombját.
A két felnőtt összenézett.
- Ez az amit eddig nem találtunk ki!!! Játszani, küzdeni kell hagyni a két lányt - gondolták egyszerre mindketten. Hosszú ideje éltek már együtt, elég volt nekik ez az összenézés, tudták, hogy a másik is ugyanazt gondolja.

Amikor erre a pontra jutottak, akkor következett az, hogy mostmár nem lehetett a tanult "sablon" alapján lépdelni. Esztinek a fejéből fogyott ki előbb a megtanult lépések sorozata. Sokáig agyalgatott a következőkön.
Rituka amikor már nem tudott a tanultak szerint tovább haladni, lazábban tologatta bábuit.
A játék ezen részében Esztinek a sok gondolkodás eredményt hozott. Egy ügyes csellel levett pár gyalogot és egy tisztet a nővérétől. Látszólag előnyt szerzett a játékban, de a sok gondolkodásban el kezdett jobban fogyni az ideje, mint nővérének. Hozzá képest mintegy 2 perccel több időt használt el. Egyik lépése után ránézett az órájára, s amint ezt észlelte, el kezdett kapkodni.
- Jaj, nem lesz ez így jó! Le fogok esni! És gyorsított a lépésein. Ránézett apjára, egy röpke kényszeredett mosollyal mutatta, hogy ura a helyzetnek.
Az apa tapasztalt sakkozó lévén, látta a bajt. Visszamosolygott kisebbik lányára - erősítve azt -, de tudta, Eszti rosszul áll. Közelebb húzódott a feleségéhez és a fülébe súgta.
- Anya, baj van!

Rituka ügyesen osztotta be az idejét, így kihasználta ellenfele kapkodását, most ő ütött le pár ellenfelet és fölénybe került. Azonban ahogy közeledtek a játék(idő) vége felé, az ő másodpercei is fogyni kezdtek, kicsit közelített a húgához.

A végjáték!
Amikor már 1-1 perc körül volt mindkettejük ideje, Rituka a hozzá legközelebb eső sarokba vitte a királyát és ott ide-oda lépkedett, nem túl nagy fantáziával. Néha-néha, ha megerőltette magát, akkor a maradék tisztjeit is megmozdította, de ezt is csak láthatólag alibiből tette.
Eszti rendkívül gyorsan kezdett el lépni és gondolkodni.
/Két stratégia. Az egyik a minél kevesebb fizikai mozdulatra hajtott, csak ne fogyjon az ideje, a másik a minél jobb, de mégis gyors lépésekre, a győzelemért küzdött./
Eszter félelmetes volt. Rita addigi előnyét pillanatok alatt ledolgozta, megfordította az állást. És mint egy motolla, püfölte a sakkórát.
Mindketten kizárták a külvilágot, a másodpercek bűvöletében kerültek. Az utolsó idegszálukkal is egyetlen egy dologra koncentráltak, a másik legyőzésére.
A szüleiket kirázta a hideg, ahogy nézték őket!
A két testvér öldöklő harcot folytatott egymással és az idővel. Ekkor már nem néztek semmit. Elfelejtették már, hogy bizonyítaniuk kell..., elfelejtettek mindent a sakkon kívül. Elragadta őket a játékszenvedély.
A sakkóra zászlócskáját mindkettejüknek alá póckolta a nagymutató.
Ők meg csak ütötték az órát, egyre vadabbul.
A két felnőtt lélegzetvisszafojtva nézte a lányokat.
- Mit csináltunk??? - futott át az agyukon a gondolat. Akármelyikük veszít, sebet fog rajta ejteni! Ó egek?!
- Talán az lenne a jó, ha Eszter minden sötét bábut levenne a királyon kívül és akkor hiába fogy el az ideje, döntetlen lesz a parti! - gondolta az apa. Talán ha két gondolatnyi idejük lehet még... Üsd már le, könyörgök, üsd már le azt a gyalogot, ott a királynőd előtt! - imádkozott tovább magában a férfi és remegett idegességében.
Eszter nem ütött. Villámgyors, emberfeletti tempóban lépkedett és a matt felé terelgette nővérét. Meg akarta őt semmisíteni!
Rita továbbra se törődött semmivel, csak a másodpercekkel. Már a királyán kívül csak egy gyalogja maradt, míg Eszternek meg volt még a vezére, a huszára, egy bástyája és pár gyalogja.

A sötét király a h7 és a h8, néha a g8 pozícióban lépkedett, teljes passzivitást mutatva, majd még a g8-at is elhagyva, h7-h8-h7-h8-h7-h8...

Eszter pedig az apjától tanultak szerint, próbálta a bástyával és a királynővel beszorítani nővére királyát. Csakhogy mindig útba volt valami, hol a saját király, hol egy gyalog. Amikor már csak két lépésnyire volt a győzelemtől...

Elfogyott az ideje. LESETT!!!

A meredt csöndet Rita törte meg.
- Leestél! - kiáltotta örömittasan.

A család másik három tagja nem szólt semmit. Néztek egymásra, majd Eszti könnyei elkezdtek potyogni. Előbb csak kicsit sírt, majd az ölébe hajtva a fejét zokogott!
Nővére a diadala felett örülve, ugrándozott és tapsikolt.
A szülők meg csak néztek. Nézték a győztest, nézték a vesztest. Néztek ide, néztek oda. Látták lányaikon az irtózatos nagy feszültséget felszabadulni.
Ők még ilyet nem láttak... Nem tudták mitévők legyenek.

...És álltak egymással szemben és tudták, hogy most Ők kaptak mattot!

sakk okosítások:
*A sakkóra két egymás melletti órából áll, egy-egy kis gombbal lehet egyiket, másikat elindítani, megállítani. A sakkóra méri a sakkozó felek idejét. Aki lépett, a lépése után "leüti", azaz megállítja a saját idejét. Amikor letelik valamelyik fél ideje, akkor, ha addig nem adott mattot - ez a király "végleges sakkba szorítása" - az ellenfelének, akkor az állástól függetlenül veszít, esetleg ha a másiknak már nincs mattadó figurája, akkor döntetlen a parti. Az idő elfogyását a nagymutató 12-esre érése jelzi. Ott az egy kis "zászlót" póckol fel és amikor pontban a 12-esre ér a mutató, akkor kimozdul az alól és így az "leesik". Ezt a még "fennmaradó" félnek be kell jelenteni: "- leestél" beszólással.

** A sakktábla mezőit függőlegesen és vízszintesen 1-8-ig és a-h-ig osztották be, hogy egy-egy pozíciót meg lehessen határozni.

*** A spanyol megnyitás 1db "sablon" a sok-sok közül, amelynek még különféle variációi is léteznek, és ha ismeri valaki ezeket - vagy minél többet ismer -, akkor könnyebben tud jókat lépni.

**** Középjáték, amikor a tanult megnyitások (15-20 lépés) már ismeretlen terepre tévednek, a játékosok kibontakoztatták bábuikat és saját kútfőből lépnek a kitervelt stratégiájuknak megfelelően.

A cikket írta: Pinokkió

5 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Én beelőztelek, már rég benne voltál nekem..., mióta tudom a "titkod"!

Köszönöm, értékelem!! Ígérem, ha több időm lesz, meghálálom. Pusziltatlak, de elvárom, hogy visszaadd. Magdi

megtekintés Válasz erre: BanMagdi

Lelked rajta, de nem ezen múlik!! Valamikor úgy 12 éves koromban imádtam Jókait. Legalább negyven könyve megvan, olvastam, szerettem. Aztán jött a többi, az ókortól napjainkig, mindig is ez volt a legkedvesebb időtöltésem.
Eltelt harminc év, újra elővettem, mert emlékeztem azokra az érzésekre, amik megmaradtak bennem, de le kellett tennem, mert nem tudtam elolvasni,( és nagyon csodálkoztam, hogy anno mi tetszett benne), és kb így vagyok minden régi kedvencemmel.
Ezt most nem azért írtam, hogy húúú, dicsekedjem, hogy milyen olvasott vagyok, hanem azért, hogy megértsd, ha azt mondom tetszik az írásod, van viszonyítási alapom.
Ne várj tőlem alapos elemzést, én már ott tartok, valami milyen érzést vált ki belőlem. Ha jót, tetszik, ha nem, akkor nem tetszik.Téged besoroltalak a kedvenceim közé. Hogy miért..........??????!!!

Én beelőztelek, már rég benne voltál nekem..., mióta tudom a "titkod"!

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Szia Magdi! Köszi, de azért az írói szabadság miatt, kicsit többet mutatok, mint amilyen vagyok;-)

Lelked rajta, de nem ezen múlik!! Valamikor úgy 12 éves koromban imádtam Jókait. Legalább negyven könyve megvan, olvastam, szerettem. Aztán jött a többi, az ókortól napjainkig, mindig is ez volt a legkedvesebb időtöltésem.
Eltelt harminc év, újra elővettem, mert emlékeztem azokra az érzésekre, amik megmaradtak bennem, de le kellett tennem, mert nem tudtam elolvasni,( és nagyon csodálkoztam, hogy anno mi tetszett benne), és kb így vagyok minden régi kedvencemmel.
Ezt most nem azért írtam, hogy húúú, dicsekedjem, hogy milyen olvasott vagyok, hanem azért, hogy megértsd, ha azt mondom tetszik az írásod, van viszonyítási alapom.
Ne várj tőlem alapos elemzést, én már ott tartok, valami milyen érzést vált ki belőlem. Ha jót, tetszik, ha nem, akkor nem tetszik.Téged besoroltalak a kedvenceim közé. Hogy miért..........??????!!!

megtekintés Válasz erre: BanMagdi

Végig izgultam, és nagyon sajnálom, hogy nem tudok sakkozni. Sokan tanulhatnának Tőled hozzáállásból!!! Gratulálok! Magdi

Szia Magdi! Köszi, de azért az írói szabadság miatt, kicsit többet mutatok, mint amilyen vagyok;-)
Végig izgultam, és nagyon sajnálom, hogy nem tudok sakkozni. Sokan tanulhatnának Tőled hozzáállásból!!! Gratulálok! Magdi

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Próbáltam a sakkot háttérbe tenni, hogy azoknak is olvasható legyen, akik nem tudnak sakkozni. Neked a lelki metamorfózisokat ajánlom figyelmedbe;-)

Na, megint beszólt! ;-)
A metamorfózis elindult, csak nehogy úgy járjak, mint ama bizonyos ember, aki féreggé változott az egyik kedvenc novellámban...:))

Egyébként műértés nélkül is abszolút olvasható a cikk!!! És teCIKk! :)
Pinokkió! Kicsit átolvasva igencsak frappáns cikkedet érdekes dologra jutottam, sokkal több mondani valója van, mint az gondolnánk! Nem kimondottan magára a sakkra gondolván, hanem a sorok között olvasva például föltünt a testvérek közötti rivalizálás, versengés ténye, a szülők pártatlansága, semlegessége gyermekeik mellett és még pár egyéb dolgot is elmond, legalább is nekem!

Bocs, hogy lecsaptam a cikkre, de amúgy is imádom a sakkot, de ez sokkal többet mondd el.....üdv Orsolya

megtekintés Válasz erre:

Nem tudok sakkozni...Te viszont minden bizonnyal. Tudok írni...Te viszont minden bizonnyal!
Nem is vagy Te fafejű, Pinokkió!:)

Próbáltam a sakkot háttérbe tenni, hogy azoknak is olvasható legyen, akik nem tudnak sakkozni. Neked a lelki metamorfózisokat ajánlom figyelmedbe;-)

megtekintés Válasz erre: m.lilla

e5

Levélben folytatom...
Üdv:
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

E2-e4 ;-)

e5

megtekintés Válasz erre: m.lilla

tetszett az írásod....én "tudok" sakkozni:) egyszer kihívhatsz:D
üdv

E2-e4 ;-)
tetszett az írásod....én "tudok" sakkozni:) egyszer kihívhatsz:D
üdv
 
Nem tudok sakkozni...Te viszont minden bizonnyal. Tudok írni...Te viszont minden bizonnyal!
Nem is vagy Te fafejű, Pinokkió!:)

megtekintés Válasz erre: Laura

Most hogyan értessem meg veled, hogy szilva vagy, csak talán nem ringló, mint én....;-)

"Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom."

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Igen ez a szilva/banán dolog. Én banánként próbálok paradicsom(-szemű) lenni. Te meg az vagy, s nem kell érte tenned semmit.

Ez technikailag lett érdekes, "csak" írni ennél könnyű jobbat. Nekem se tetszene egy lovaspóló meccs leírása;-)

Most hogyan értessem meg veled, hogy szilva vagy, csak talán nem ringló, mint én....;-)
Érdekes. Sajnálom a vesztest, irigyelem a győztest. Tudok valamicskét sakkozni, bár már fel kellene eleveníteni a tudásomat, mert rozsdás. Lehet ha leülnék a tábla mellé eszembe jutnának dolgok. A könyvek jobban izgatnak az az igazság. Azt lehet vinni magaddal és nem kell társ, aki játszik vagy sem. Egyedül is elvagyok vele szépen.Tudom a sakk tábla hátoldalán volt a malom játék azt édesapámmal szerettem játszani, mert nagyon tudott és kegyetlenül játszott, nem volt tekintettel a gyereki mivoltomra, mindig azt mondta, soha senki nem figyel majd rád, Te kell magaddal foglalkozz és nem a másikkal. Igaza volt, de én legalább néha engedtem a gyereket nyerni. Szép emlékeket ébresztettél fel bennem köszönöm.

megtekintés Válasz erre: Laura

Az nem lehet egyszerű, mármint tőlem lesni, mert bennem semmi előre megfontolt szándék nincs, amikor írok. Egyszerűen kibuknak a szavak.
Fogalmam sincs hogyan csinálom. Elárulod nekem is, hogy tudjam?

Remélem lesz még sok hasonló, és még jobb írásod is! :-)

Megértem a lányokat. A fájó emlékek mindig elkedvetlenítik az embert.

Igen ez a szilva/banán dolog. Én banánként próbálok paradicsom(-szemű) lenni. Te meg az vagy, s nem kell érte tenned semmit.

Ez technikailag lett érdekes, "csak" írni ennél könnyű jobbat. Nekem se tetszene egy lovaspóló meccs leírása;-)

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Én tőled (is) lesek, nagyon sokat tanultam eddig!
Köszönöm!A feleségem és a kisebbik lány is elolvasta. Rossz érzéseik lettek.
Nem szeretnek erre emlékezni.

Az nem lehet egyszerű, mármint tőlem lesni, mert bennem semmi előre megfontolt szándék nincs, amikor írok. Egyszerűen kibuknak a szavak.
Fogalmam sincs hogyan csinálom. Elárulod nekem is, hogy tudjam?

Remélem lesz még sok hasonló, és még jobb írásod is! :-)

Megértem a lányokat. A fájó emlékek mindig elkedvetlenítik az embert.

megtekintés Válasz erre: Laura

Hát az úgy van....én nem tudok sakkozni. Viszont, ha meghallom vagy olvasom a szót, hogy sakk, valami eszembe jut. Egy sok évvel ezelőtti emlék. Meg kellene írnom azt is!

Mindezek figyelembevétele után közlöm veled Pinokkió, hogy feszültséget éreztem az írásodban. Szemléletesen adtad vissza a sakk-partit. Izgultam is kicsit.

Majd bölcsen megállapítom: mindketten fejlődünk a cikkírásunkat illetően. ;-)

Jegyzem meg szerényen, kegyetlen nehéz ilyen helyzetben szülőnek lenni.

Én tőled (is) lesek, nagyon sokat tanultam eddig!
Köszönöm!A feleségem és a kisebbik lány is elolvasta. Rossz érzéseik lettek.
Nem szeretnek erre emlékezni.
Hát az úgy van....én nem tudok sakkozni. Viszont, ha meghallom vagy olvasom a szót, hogy sakk, valami eszembe jut. Egy sok évvel ezelőtti emlék. Meg kellene írnom azt is!

Mindezek figyelembevétele után közlöm veled Pinokkió, hogy feszültséget éreztem az írásodban. Szemléletesen adtad vissza a sakk-partit. Izgultam is kicsit.

Majd bölcsen megállapítom: mindketten fejlődünk a cikkírásunkat illetően. ;-)

Jegyzem meg szerényen, kegyetlen nehéz ilyen helyzetben szülőnek lenni.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: