A pizza
Látogatók száma: 50
Fura ötleteim vannak néha, hogy kritikus legyek magammal szemben...
Nézem a hőmérőt, 29-30 fok van itt a konyhában és énrám ebben a hőségben jött rám a pizza-kívánalom. Gondoltam, a sütéssel megemelkedő néhány fok már nem oszt, nem szoroz és gyorsan neki is álltam a készítésének.
Valahányszor pizzát csinálok, mindig eszembejut erről egy történetem. Jah, ha az ember már eléri ezt a kort, akkor már nem nagyon van olyan tárgy, vagy esemény, amihez ne fűződne valamilyen élmény. Akár jó, akár rossz.
Emlékszem, első munkábaállásom idején Pesten albérletben laktam Malvin néninél. Ő akkor már a 80 felé közelített, özvegyasszony volt és egyedül élt a hatalmas lakásban. Számtalanszor elgondoltam, hogy megfogtam vele az Isten lábát, mert egy nagyon kulturált, kedves nő volt, úgy éltem ott, mint Marci a Hevesen, nem szólt bele a dolgaimba,
nem kritizált,, nem játszotta meg a főbérlő-asszonyt. Ha volt időm, kellemesen elbeszélgettünk esténként, elmesélte az élete történetét, kérdezgette, hogy érzem magam a munkahelyemen, szóval szinte második anyám lett.Megtudtam, hogy szereti a házimunkát, szeret főzni, egyedül a sütéssel nem volt jó viszonyban,, mint mondta, nincs türelme a tapogatáshoz...
Jól éreztem magam, talán az egyetlen, ami a komfortérzetemet csökkentette, az az egyoldalú étkezés volt, de nekem a zsíroskenyér is a változatosságot jelentette, a sok káposztás menza után.
Egyszer valahogy szóbakerült a pizza, amit én mindig nagyon szerettem, csak-hogy úgy mondjam-az árát nem az én kezdő fizetésemhez igazitották.
-Nem baj, lányom, csinálok én egyszer neked olyan pizzát, hogy mind a tíz ujjadat megnyalod utána-mondta a drága Malvin néni, aki megfeledkezett arról, hogy utál sütni.
Egy nap, amikor munkából hazamentem, láttam, hogy Malvin néni a konyhában serénykedik, talán a vacsoráját készítette. Én aznap tojásos-kenyeret akartam "főzni", vittem is a hozzávalókat a konyhába, de alig nyitottam ki az ajtót, mikor éktelen csörömpölést hallottam. Mit látok? Malvin néni két feltartott kezében egy hosszúra nyúlt kelttészta éktelenkedik, előtte a lisztezett gyúródeszka. Aztán valami elemi dühvel a kelttésztát úgy odavágta a táblához egy b...meg felkiáltással, hogy a tábla tíz centit felemelkedett, majd nagy csörömpöléssel visszazuhant a helyére.
Gyorsan visszakoztam, majd telefonáltam a lányoknak, hogy gyertek, Malvin néni pizzát süt!
A pizza nagyon finom lett és olyan jó volt látni a drága Malvin néni mosolygó arcát, amint nézte, hogy tömjük magunkba a finom eledelt.Azt gondolom,ez is a szeretet egy formája.
Miközben ezen méláztam, az én pizzám is elkészült és a hőség ellenére-mit tesz Isten-mosolyogtam...
Ilona
Kép: Net
A cikket írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Köszi, Ilike... túl a dagasztáson, a tésztája valóban egyszerű, de el kellett mennem friss élesztőért, pedig száraz is van, de az mégsem az igazi... hmm egyelőre a kelesztőtálkámban van, egy óráig rá se nézek...
Erre befizetek,... egy egész estét betöltő élvezetre! Ez az a tipikus eset, amikor megkérdezik a lányt, hát sütni tudsz e? Mire a válasza... :-)
Puszi
Mire ezt lepötyögtem el is készültem vele... hát nem akarok dicsekedni, de ez is egy mosolygós pizza lett!!!!... Tudok ám!
Szép estét Nektek! :-)
Évi , a világ legegyszerűbb kajája.Én nem receptkönyvből csinálom, már a j kisújjamban van.
Tészta:
30-35 dkg liszt, só, ha van kicsi oregánód, lehet bele morzsolni, kb 3 ek. olaj és tejben felfuttatott 2 dkg élesztő, kis langyos víz.. Ezeket jól összedolgozod, mint a galuskatésztát, csak kicsit keménybbre, aztán keleszted kb. 1 órát. Közben megcsinálod a feltétet:
A feltét nálam minden, ami éppen van a hűtőben. Kis szalonnát lepiritok, a zsirjába teszek hagymát, ha van, egy fél paprikát, paradicsomot, vagy konzervet, aztán jöhet az apróra vágott maradék felvágott-féle, kolbász, esetleg sonka( én általában Zalát teszek bele, mert sonka-ízű), szóval ezeket beleteszem a lecsós alapba, kis olajjal néhány percig átsütöm.
Mikor a tészta megkelt, kinyújtom annyira, hogy az egész tepsit befedje, szépen elosztom, rákenem a tölteléket, megszórom reszeltsajttal, villával megszurkálom a tepsi alját, majd sütő, kb.20-25 perc.
Én még a tepsiben szoktam felvágni sülés után, 6 db. téglalapra. Ha nem fogyasztjátok el egyszerre, akkor kihülés után a fagyasztóba lehet tenni.
De szoktam úgy is csinálni(most ezt készítettem), hogy még a táblán kinyújott tésztára teszed a tölteléket, aztán feltekered, mint a kalácsot és ebből 2 cm széles csigákat vágsz le és aztán sütöd. Ez a pizza-csiga.
Jó étvágyat!
Erre befizetek,... egy egész estét betöltő élvezetre! Ez az a tipikus eset, amikor megkérdezik a lányt, hát sütni tudsz e? Mire a válasza... :-)
Puszi
Mire ezt lepötyögtem el is készültem vele... hát nem akarok dicsekedni, de ez is egy mosolygós pizza lett!!!!... Tudok ám!
Tészta:
30-35 dkg liszt, só, ha van kicsi oregánód, lehet bele morzsolni, kb 3 ek. olaj és tejben felfuttatott 2 dkg élesztő, kis langyos víz.. Ezeket jól összedolgozod, mint a galuskatésztát, csak kicsit keménybbre, aztán keleszted kb. 1 órát. Közben megcsinálod a feltétet:
A feltét nálam minden, ami éppen van a hűtőben. Kis szalonnát lepiritok, a zsirjába teszek hagymát, ha van, egy fél paprikát, paradicsomot, vagy konzervet, aztán jöhet az apróra vágott maradék felvágott-féle, kolbász, esetleg sonka( én általában Zalát teszek bele, mert sonka-ízű), szóval ezeket beleteszem a lecsós alapba, kis olajjal néhány percig átsütöm.
Mikor a tészta megkelt, kinyújtom annyira, hogy az egész tepsit befedje, szépen elosztom, rákenem a tölteléket, megszórom reszeltsajttal, villával megszurkálom a tepsi alját, majd sütő, kb.20-25 perc.
Én még a tepsiben szoktam felvágni sülés után, 6 db. téglalapra. Ha nem fogyasztjátok el egyszerre, akkor kihülés után a fagyasztóba lehet tenni.
De szoktam úgy is csinálni(most ezt készítettem), hogy még a táblán kinyújott tésztára teszed a tölteléket, aztán feltekered, mint a kalácsot és ebből 2 cm széles csigákat vágsz le és aztán sütöd. Ez a pizza-csiga.
Jó étvágyat!