újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

A pizza

Látogatók száma: 50

Fura ötleteim vannak néha, hogy kritikus legyek magammal szemben...

Nézem a hőmérőt, 29-30 fok van itt a konyhában és énrám ebben a hőségben jött rám a pizza-kívánalom. Gondoltam, a sütéssel megemelkedő néhány fok már nem oszt, nem szoroz és gyorsan neki is álltam a készítésének.
Valahányszor pizzát csinálok, mindig eszembejut erről egy történetem. Jah, ha az ember már eléri ezt a kort, akkor már nem nagyon van olyan tárgy, vagy esemény, amihez ne fűződne valamilyen élmény. Akár jó, akár rossz.

Emlékszem, első munkábaállásom idején Pesten albérletben laktam Malvin néninél. Ő akkor már a 80 felé közelített, özvegyasszony volt és egyedül élt a hatalmas lakásban. Számtalanszor elgondoltam, hogy megfogtam vele az Isten lábát, mert egy nagyon kulturált, kedves nő volt, úgy éltem ott, mint Marci a Hevesen, nem szólt bele a dolgaimba,
nem kritizált,, nem játszotta meg a főbérlő-asszonyt. Ha volt időm, kellemesen elbeszélgettünk esténként, elmesélte az élete történetét, kérdezgette, hogy érzem magam a munkahelyemen, szóval szinte második anyám lett.Megtudtam, hogy szereti a házimunkát, szeret főzni, egyedül a sütéssel nem volt jó viszonyban,, mint mondta, nincs türelme a tapogatáshoz...
Jól éreztem magam, talán az egyetlen, ami a komfortérzetemet csökkentette, az az egyoldalú étkezés volt, de nekem a zsíroskenyér is a változatosságot jelentette, a sok káposztás menza után.
Egyszer valahogy szóbakerült a pizza, amit én mindig nagyon szerettem, csak-hogy úgy mondjam-az árát nem az én kezdő fizetésemhez igazitották.
-Nem baj, lányom, csinálok én egyszer neked olyan pizzát, hogy mind a tíz ujjadat megnyalod utána-mondta a drága Malvin néni, aki megfeledkezett arról, hogy utál sütni.
Egy nap, amikor munkából hazamentem, láttam, hogy Malvin néni a konyhában serénykedik, talán a vacsoráját készítette. Én aznap tojásos-kenyeret akartam "főzni", vittem is a hozzávalókat a konyhába, de alig nyitottam ki az ajtót, mikor éktelen csörömpölést hallottam. Mit látok? Malvin néni két feltartott kezében egy hosszúra nyúlt kelttészta éktelenkedik, előtte a lisztezett gyúródeszka. Aztán valami elemi dühvel a kelttésztát úgy odavágta a táblához egy b...meg felkiáltással, hogy a tábla tíz centit felemelkedett, majd nagy csörömpöléssel visszazuhant a helyére.
Gyorsan visszakoztam, majd telefonáltam a lányoknak, hogy gyertek, Malvin néni pizzát süt!
A pizza nagyon finom lett és olyan jó volt látni a drága Malvin néni mosolygó arcát, amint nézte, hogy tömjük magunkba a finom eledelt.Azt gondolom,ez is a szeretet egy formája.
Miközben ezen méláztam, az én pizzám is elkészült és a hőség ellenére-mit tesz Isten-mosolyogtam...

Ilona
Kép: Net

A cikket írta: Ilona

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Köszi, Ilike... túl a dagasztáson, a tésztája valóban egyszerű, de el kellett mennem friss élesztőért, pedig száraz is van, de az mégsem az igazi... hmm egyelőre a kelesztőtálkámban van, egy óráig rá se nézek...

Erre befizetek,... egy egész estét betöltő élvezetre! Ez az a tipikus eset, amikor megkérdezik a lányt, hát sütni tudsz e? Mire a válasza... :-)

Puszi

Mire ezt lepötyögtem el is készültem vele... hát nem akarok dicsekedni, de ez is egy mosolygós pizza lett!!!!... Tudok ám!

Örülök, Évi! Ugye, nem bonyolult? Én kecsapot szoktam rátenni fogyasztáskor, szerintem nagyon jó vacsora!

Szép estét Nektek! :-)

megtekintés Válasz erre: Ilona

Évi , a világ legegyszerűbb kajája.Én nem receptkönyvből csinálom, már a j kisújjamban van.
Tészta:
30-35 dkg liszt, só, ha van kicsi oregánód, lehet bele morzsolni, kb 3 ek. olaj és tejben felfuttatott 2 dkg élesztő, kis langyos víz.. Ezeket jól összedolgozod, mint a galuskatésztát, csak kicsit keménybbre, aztán keleszted kb. 1 órát. Közben megcsinálod a feltétet:

A feltét nálam minden, ami éppen van a hűtőben. Kis szalonnát lepiritok, a zsirjába teszek hagymát, ha van, egy fél paprikát, paradicsomot, vagy konzervet, aztán jöhet az apróra vágott maradék felvágott-féle, kolbász, esetleg sonka( én általában Zalát teszek bele, mert sonka-ízű), szóval ezeket beleteszem a lecsós alapba, kis olajjal néhány percig átsütöm.
Mikor a tészta megkelt, kinyújtom annyira, hogy az egész tepsit befedje, szépen elosztom, rákenem a tölteléket, megszórom reszeltsajttal, villával megszurkálom a tepsi alját, majd sütő, kb.20-25 perc.
Én még a tepsiben szoktam felvágni sülés után, 6 db. téglalapra. Ha nem fogyasztjátok el egyszerre, akkor kihülés után a fagyasztóba lehet tenni.

De szoktam úgy is csinálni(most ezt készítettem), hogy még a táblán kinyújott tésztára teszed a tölteléket, aztán feltekered, mint a kalácsot és ebből 2 cm széles csigákat vágsz le és aztán sütöd. Ez a pizza-csiga.

Jó étvágyat!

Köszi, Ilike... túl a dagasztáson, a tésztája valóban egyszerű, de el kellett mennem friss élesztőért, pedig száraz is van, de az mégsem az igazi... hmm egyelőre a kelesztőtálkámban van, egy óráig rá se nézek...

Erre befizetek,... egy egész estét betöltő élvezetre! Ez az a tipikus eset, amikor megkérdezik a lányt, hát sütni tudsz e? Mire a válasza... :-)

Puszi

Mire ezt lepötyögtem el is készültem vele... hát nem akarok dicsekedni, de ez is egy mosolygós pizza lett!!!!... Tudok ám!
Évi , a világ legegyszerűbb kajája.Én nem receptkönyvből csinálom, már a j kisújjamban van.
Tészta:
30-35 dkg liszt, só, ha van kicsi oregánód, lehet bele morzsolni, kb 3 ek. olaj és tejben felfuttatott 2 dkg élesztő, kis langyos víz.. Ezeket jól összedolgozod, mint a galuskatésztát, csak kicsit keménybbre, aztán keleszted kb. 1 órát. Közben megcsinálod a feltétet:

A feltét nálam minden, ami éppen van a hűtőben. Kis szalonnát lepiritok, a zsirjába teszek hagymát, ha van, egy fél paprikát, paradicsomot, vagy konzervet, aztán jöhet az apróra vágott maradék felvágott-féle, kolbász, esetleg sonka( én általában Zalát teszek bele, mert sonka-ízű), szóval ezeket beleteszem a lecsós alapba, kis olajjal néhány percig átsütöm.
Mikor a tészta megkelt, kinyújtom annyira, hogy az egész tepsit befedje, szépen elosztom, rákenem a tölteléket, megszórom reszeltsajttal, villával megszurkálom a tepsi alját, majd sütő, kb.20-25 perc.
Én még a tepsiben szoktam felvágni sülés után, 6 db. téglalapra. Ha nem fogyasztjátok el egyszerre, akkor kihülés után a fagyasztóba lehet tenni.

De szoktam úgy is csinálni(most ezt készítettem), hogy még a táblán kinyújott tésztára teszed a tölteléket, aztán feltekered, mint a kalácsot és ebből 2 cm széles csigákat vágsz le és aztán sütöd. Ez a pizza-csiga.

Jó étvágyat!
Itt is ablakban, árnyékban van legalább 30 fok és még mindig nem tudtam rászánni magam, hogy mit főzzek vagy süssek, a hozzávalókat beszereztem, bárminek nekiállhatnék, éppen azon voltam, és erre jössz te a pizzával, amit bevallom még sohase sütöttem, de a lányom egyik kedvence... Beavathatnál milyen az a mosolygós pizza? :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: