Padlizsán: a szerelem almája
2010. szeptember 7. - Látogatók száma: 279
Válasz erre: Laura
Nagyon szépen köszönöm Orchidea!
Cserébe küldöm én is receptem.
Ajvár (szerb paprika-padlizsánmártás) receptem
Hozzávalók:
2 kg vastag húsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor és ecet ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt addig sütöm a forró sütőben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy műanyag késsel meghámozom. A zöldpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. Kicsumázom, majd hámozott padlizsánnal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olajjal addig főzöm, amíg teljesen pépessé válik, közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként az ecetet. Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott és lecsöpögtetett kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olajból és légmentesen lekötöm.
Üdv: Orchidea
Válasz erre: orchidea
Igen, jól értetted! Ez is egy mód a tartósításra. Találtam a receptjeim között egy padlizsánkrém receptet, amit szeretnék megosztani veletek:
Hozzávalók:
3,5 kg pritaminpaprika darálva
3 kg padlizsán
1 kg hagyma
1 l olaj
1 l paradicsomlé
só, szemesbors, babérlevél
A padlizsánt sütőben sütöm amíg kifehéredik a héja, ezután ezt lehúzzuk (mint a barackról). Összepasszírozzuk. Az olaj egyik felében megdinsztelem a hagymát, a másikban a paprikát. Ezeket összekeverem a passzírozott padlizsánnal, belerakom a fűszereket a paradicsomlevet és addig főzöm míg az olaj feljön a tetejére. Egy kis tartósítószerrel üvegekbe rakva télire eltehetem.
Cserébe küldöm én is receptem.
Ajvár (szerb paprika-padlizsánmártás) receptem
Hozzávalók:
2 kg vastag húsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor és ecet ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt addig sütöm a forró sütőben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy műanyag késsel meghámozom. A zöldpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. Kicsumázom, majd hámozott padlizsánnal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olajjal addig főzöm, amíg teljesen pépessé válik, közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként az ecetet. Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott és lecsöpögtetett kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olajból és légmentesen lekötöm.
Válasz erre: Laura
Kedvelem a padlizsánt. Az ajvár egyik alapanyaga.
Jól értem? Megsütöm majd a fagyasztóba teszem. Így télen is ehetem majd?
Jaj! Elfelejtettem céklát venni a tortához. Na, majd jövőhéten. :)
Hozzávalók:
3,5 kg pritaminpaprika darálva
3 kg padlizsán
1 kg hagyma
1 l olaj
1 l paradicsomlé
só, szemesbors, babérlevél
A padlizsánt sütőben sütöm amíg kifehéredik a héja, ezután ezt lehúzzuk (mint a barackról). Összepasszírozzuk. Az olaj egyik felében megdinsztelem a hagymát, a másikban a paprikát. Ezeket összekeverem a passzírozott padlizsánnal, belerakom a fűszereket a paradicsomlevet és addig főzöm míg az olaj feljön a tetejére. Egy kis tartósítószerrel üvegekbe rakva télire eltehetem.
Jól értem? Megsütöm majd a fagyasztóba teszem. Így télen is ehetem majd?
Jaj! Elfelejtettem céklát venni a tortához. Na, majd jövőhéten. :)
Válasz erre: orchidea
Köszönöm a receptet, még előtte vagyok a befőzésnek. Ha minden igaz most hétvégén meg fogom csinálni! Jó ötlet az olaj a tetején, ezzel meddig áll el tartósító nélkül? Mert ha lehet kerülöm a tartósítószert. Én úgy szoktam elrakni, hogy egy réteg celofán, rászórom a Na-benzoát-ot, majd jöhet a tető vagy egy réteg befőzőfólia. Így mégsem kerül bele, de sokáig eláll.
Üdv: Orchidea
Üdv: Laura
A céklás sütit halasztom hétvégén, mert lecsót teszek még inkább el. Legyen télen mihez nyúlni, ha...