újabb események régebbi események további események
08:10
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
06:13
Merkison regisztrált a weboldalra
20:47
Főnix Madárka módosította a naplóbejegyzését
20:32
Főnix Madárka módosította a naplóbejegyzését
07:50
Főnix Madárka módosította a naplóbejegyzését
07:36
Főnix Madárka új bejegyzést írt a naplójába
07:27
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
07:00
Sеx dating in Аustrаlia | Girls for seх in Austrаlia: http://p-w.fr/72l2m ...
16:43
JamesAgobe regisztrált a weboldalra
16:39
Вeautiful girls fоr sех in уour сity UK: https://radyo.ir/5z9z5 regisztrált ...
10:00
Főnix Madárka módosította a naplóbejegyzését
09:26
Sех dаting in Austrаlia | Girls for sex in Аustrаlia: http://www.buz ...
07:50
Főnix Madárka új bejegyzést írt a naplójába
18:54
Virág új cikket töltött fel
15:05
dimahodckin regisztrált a weboldalra
14:04
Eupbxoz regisztrált a weboldalra
11:07
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
20:54
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
14:23
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
13:53
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését

Tésztológia.

2015. június 20. - Látogatók száma: 152

Elöljáróban le kell szögezni, hogy minden emberben ott szunnyad a gasztro-bűnöző. Több csoportot ismer az én wikipédiám.

Az első csoport tagjai azon egyedek, akik zsíros kenyérrel eszik a szalonnát, szemernyi lájtos majonézzel megbolondítva. Főbenjáró bűn. (Állítólag.)
A második csoport egyedei talán még elvetemültebbek. Ez a fitnesz változat. Reggelire egy kis gyümölcs leve, ebédre nagyobb gyümölcs leve, estére meg ajánlott a vacsora előtti elalvás. De a koplalás agressziót szül, az agresszió a bűnözés melegágya, tehát közveszélyes.
Lássuk a harmadik csoportot, azaz a tésztaevő bűnözők rendjét. Mindenki tudja, hogy a tésztában kevés kalória van. Ez persze csak a kevés tésztára vonatkozik. A helyzetet súlyosbítja, hogy itt van még ez a fránya ősi magyar közmondás is, hogy „csak az ökör eszik magában” tésztát. Ezt nem szabad megkockáztatni. Tehát tegyünk a tésztára még egy púpos kanál tésztát, majd takarjuk le rengeteg hússal, hogy ki ne hűljön. Ha már itt tartunk, elkönyvelhetünk négyezer kilókalóriát. Nem olyan sok ez ebédre, csupán egy bangladesi falucska éves adagja.
Az emberiség történelmét át- meg átszövi a tészta szeretete. Ebben a témakörben az első írásos emléket betűtésztából gyúrták. Ez esetben bizonyítható, hogy mi, magyarok találtuk fel, hiszen csak rá kell nézni ezekre a betűkre.
De térjünk inkább át a tészta eredetére.
Köztudott, hogy a legegyszerűbb tészták is több együtthatóból vannak komponálva. Először is szükségeltetik hozzá valami magféleség – búza, árpa, rozs, kukorica stb. Ez már az őskorban is adott volt. Amerre a szem ellátott a festői Neander-völgyben, kalászos növények pompáztak. Némi fenyítés hatására az első asszonyok gyűjteni kezdték a magvakat. Látták, hogy a madarak repülni tudnak tőlük, miért ne próbálnák ki ők is? Az egyik makogó kipróbálta, de nem ment neki. Hát csoda, ha mérgében eltaposta a magvakat? Már alakul a tészta – így jött létre a liszt őse.
Most nézzük a másik alapanyagot, a tojást. Látszólag kézenfekvőnek tűnt a megoldás. Akkoriban ott volt például a Tyrannosaurus rex (zsarnokgyík), amelynek hatalmas tojásai voltak. Két-három kőbaltás bekerítette, és egyszerűen megtojatták. Meglett tehát a két legfontosabb alapanyag. Sót meg kerítettek valahonnan. Nem volt nagy trükk. Háziasították a kecskét. Az idősödő állatokat követték, és figyelték, hová dugják a nyelvüket. Ott volt a sóbánya.
Így született meg az első tészta.
Persze ez a tészta még nem volt teljesen hibátlan. A keverési arányok azóta változtak.
Ma már kevésre becsülik az egytojásos tésztákat. A tésztagyárak szerint a hattojásos az igazi. Annak van igazai sárga színe és jellegzetes zamata.
Manapság már sokféle tésztát ismerünk.
Vegyük csak sorba a hungaricumokat.
Igazi magyar tészta például a tarhonya. Németországban készítették először. Vagy itt a lángos. Mindenki tudja, hogy az egyik legmagyarabb tészta, bár a törökök találták fel. Igaz, akkortájt néhány hosszú hétvégét magyar honban töltöttek, úgy 150 éven keresztül. A palacsinta aztán tényleg már színtiszta magyar étel. Jóllehet a római korból származik, és a római légiók ellátására találták ki, de vélhetőleg a katonák között volt magyar is. Hiszen hol nincsenek magyarok?
Persze azért máshol is találtak fel ízletes tésztákat. Az olaszok pizzája, spagettije, makarónija utolérhetetlen.
Vagy létezik például a kínaiak üvegtésztája. Ők megcsinálták azt a technikai bravúrt, hogy ebben az üvegben csak minimális szilícium van. Igaz, valamit valamiért, mert az íze cseppet sem hasonlít a borosüvegéhez.
Nem folytatom a különböző tészták felsorolását, de annyit még megjegyzek, hogy a tésztákat nagyon sokoldalúan lehet ízesíteni.
Lehet édesen, sósan, húsosan, diósan, lekvárosan, és szinte mindennel, amit szeretünk. Én például szeretem a rántott húst. Ez esetben nem kérek tésztát.
Végezetül a gyermelyi hungaricum szakmai leírását szeretném megosztani olvasóimmal.
Az eredeti hattojásos tészta titkos receptje a következő:
Egy-másfél tonna liszthez szükségeltetik hat tojás. (Innen a neve.) Természetesen instant tojást. Ami az Eu-szabvány szerint tartalmaz darabonként 80 gramm tojásport, valamint 2 gramm E 400-at.
Ha nagyon erősre akarjuk készíteni, akkor 4 gramm E 200-at tegyünk bele. És, hogy a végső gusztusos sárga szint elérjük, kilogrammonként 10 deka sárga Calorfix kályhafestékkel bolondítsuk meg.

Jó étvágyat!

A cikket írta: Fekete özvegy

8 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. június 21. 05:43

megtekintés Válasz erre: emillio - 2015. június 21. 00:30

IGAZAD VAN MÜSZI!

A tök is jó rántott hússal....

a rántott hús mindennel jó. főleg egy másik, még nagyobb rántott hússal.
2015. június 21. 00:32
Kedves özv. Black!

Én az E-k ből az 520.-at preferálom...
2015. június 21. 00:30

megtekintés Válasz erre: Müszélia - 2015. június 20. 09:02

tök jó. csípem a humorodat.

IGAZAD VAN MÜSZI!

A tök is jó rántott hússal....
2015. június 20. 09:16

megtekintés Válasz erre: Müszélia - 2015. június 20. 09:02

tök jó. csípem a humorodat.

Hát még én mennyire! :)
2015. június 20. 09:02
tök jó. csípem a humorodat.
2015. június 20. 08:50
Szeretünk bűnözni! Mi ebben a rossz, ha egyszer jó?... Persze az is igaz, nem bíznám rád, mert mihez is értesz? Elvenni az étvágyam a tudományoddal?... Úgysem fog sikerülni! Humorral még sosem laktam jól!
Nincs is annál jobb, mint a magunk készítette tészta, amit megszoktunk... Te a rántott húsra esküszöl, én sem vetem meg... Fő a változatosság! :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: