újabb események régebbi események további események
13:19
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
13:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
23:09
Tündér módosította a naplóbejegyzését
23:09
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
23:06
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
00:10
Publicbady regisztrált a weboldalra

Együtt írt valóság 2010, Feleségek.hu antológia

Csecsemőkor

Lám, akire kilenc hónapot vártunk, most végre itt szuszog a kiságyban. De biztos szuszog? Nincs melege? Nem fázik? Miért sír? Jaj, most felvegyem? Vagy ne?


Nagyon vártuk már a babát, de amikor megérkezik rájövünk, hiába a sok olvasás, semmi nem úgy működik, ahogy kellene. Vagy túl sokat sír, vagy túl sokat alszik, esetleg nem tud szopizni, nincs széklete vagy túl híg...ezernyi baj, vagy csak bajnak látszó semmiség.
Nem szabad túl aggodalmasnak lenni, mondják a sokadik gyermeküket nevelők, vagy épp a nagyik, de azért ne is legyél már olyan laza! Hagyd sírni, mondja az anyós! Vedd fel ha sír, mondja a férjed. Most akkor mi a helyes?

Úgy gondolom mindenki lejátssza magában a várandóssága alatt, hogy milyen lesz gyermeke, hogy hogyan szeretné nevelni. Természetes, hogy ez nem lesz annyira egyértelmű, mint ahogy elképzeljük, de feltétlen szabnunk kell egy irányvonalat ahhoz, hogy ne rokkanjunk és ne dilizzünk bele a gyereknevelésbe. Legyenek olyan pontok, amiből nem engedünk. Nekem pl. ezek voltak: nem fog teázni, ha szomjas ott a víz. Cumisüveg helyett pohár. Ha csak lehet cici, tehát szoptatás. Nincs kötöttség, mint a járóka, ha ébren van hordozóban, vagy később mellettem, de mindig velem. Só, cukor felejtős, csak házi főzelékek és gyümölcsök. Szigorú napirend, nincs baráti mulatság, néhány hónapig, évig mindenki kibírja. Egy csecsemőnek semmi keresni valója koncerten, egyéb helyen este nyolc után.
Ezeket az elveket megosztottam a mamákkal is. Természetesen mindig jön olyan helyzet, hogy bedobunk egy - egy bébiételt, vagy megveszünk olyan dolgokat, amit nem tudunk elkészíteni, de a fentiek azok az általános szabályok, melyeket amikor csak lehetséges betartunk.

Hasonlóan el kell határozni azt is, hogy mi az, amit nem engedünk gyermekünknek. Például felügyeletemmel se mászhat fel az ablakba vagy az erkély korlátra, hogy jobban kilásson. Nem dobhat el szemetet sehol, nem veszek neki játszhatatlan játékokat, elemmel közlekedő önjáró autót stb.Az én külön elvem, hogy fegyver, tank, katona szintén a nem játszható kategoriába esnek. Ezeket szintén közölni kell a mamákkal is. Meg azt, hogy SENKI NEM DOHÁNYOZHAT GYERMEKÜNK KÖZELÉBEN!! Mert ugye mi se tesszük!!!

Igen ám, de egy gyerekkel minden óvintézkedés ellenére történnek balesetek, megbetegszik stb. Ilyenkor a legfontosabb, hogy soha ne essünk kétségbe! Könnyű ezt mondani! Lehet, de mondok egy példát. Kisfiam néhány hetes volt, talán még annyi sem. Kis vizet kapott inni, de nem vettem ki a kiságyból, csak megemeltem. Az utolsó korty a szájában maradhatott, mert ahogy visszaengedtem a kis testét fekvőbe, látom, a szeme összeszaladt (kancsallá) és olyan furcsán nyújtogatta a nyelvét. Anyukám kétségbeesve, "jajistenemmegfulladagyerek", így egy szuszra. Mire én felemeltem a lábainál, fejjel lefelé, majd amikor visszafordítva még mindig furcsán nézett, újra fejjel lefelé megpaskoltam kicsit a hátát. Elkezdett sírni, magamhoz öleltem és ekkor, csak ekkor kezdtem el remegni és belegondolni, hogy "jajistenemmegfulladhatottvolna".

Még egy fontos dolog, amit tudni érdemes. A csecsemőink átveszik az érzelmeinket. Ha idegesek vagyunk, ha azon aggódunk mi lesz, nem tud majd szopni, akkor előidézzük ezzel, hogy a baba is ideges lesz, sírós és valóban nem tud szopni. Így kialakul az ördögi kör, idegesek vagyunk, ettől babánk is nyűgösebb lesz, mi ettől még idegesebbek.

Ha vártuk gyermekünket, biztosak lehetünk abban, nagyon jó anyukák leszünk. Örüljünk gyermekünknek és meglátjuk minden úgy megy, ahogy mennie kell! Nem fullad a fürdővízbe, nem roppantjuk össze ha megfogjuk, nem hal bele egy kis sírásba, nem kap fertőzést a mami

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: