újabb események régebbi események további események
21:00
TyroneNax regisztrált a weboldalra
15:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:17
medikak regisztrált a weboldalra
16:22
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
15:35
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

A bőség zavara

2015. augusztus 23.

Vissza a naplóhoz

Már az is baj, hogy olyan bő idén a termés, hogy nem győzzük betakarítani?... Hagynám is azt a rengeteg gyümölcsöt a fán, meg nem is, mert olyan egészségesek, szépek, de túl sokan vannak és sokfélék...

Mit lehet kezdeni a körtével, szilvával, barackkal meg szőlővel, így egyszerre?... Nem vagyok én ehhez szokva.

Minek is annak gyümölcsfa, aki csak a virágát szereti tavasszal nézegetni, de befőzni lekvárnak, vagy eltenni télire, ahhoz már nem fűlik a foga?... Jó kérdés...

Időt kérek! Mostanában abból van a legkevesebb. Úgy, de úgy elhagynám magam..., de nem lehet. Néha olyan jó a semmittevés! Ki, hogy van vele? Én szeretem... De így, ha körülöttem a sok elteendő. Mégis csak rá kell szánnom egy-két napot? Muszáj lesz. A végén még megszólnának!? :-)

A bejegyzést írta: zsoltne.eva

Hozzászólások

időrendi sorrend

Hűséges tetszikelőimnek ez úton is köszönöm az ajánlást! Nem tudom hogy csinálták, de már rengeteg a befőttes üvegem, a szilvalekvárról már nem is szólva. :-)

megtekintés Válasz erre: Cathy

Nem a bodza viragabol, hanem a bogyojabol gondolom a lekvart. (Esetleg a palinkat)

Mindenkeppen jo ez a sutoben keszult lekvar. Nagyon ugyes vagy! :)

Jó az, ha a tapasztaltabbja megosztja velünk a tutit... Nem véletlen, hogy én is kipróbáltam ezt is, azt is... Valóban lekaphat a zománcosban... nem mintha a rozsdamentesben megsült (megfőtt) szilva vagy körte lekvár nem hagy némi nyomot, hiszen rásül az oldalára, ez is azt jelzi, hogy lekvár lesz belőle... Azt sem úszom meg, de még frissiben nem vészes megszabadulni tőle... így a szilva után jöhet a körte... vagy barack..., mert azóta már kiokosodtam... Mások is előszeretettel alkalmazzák...

A pálinkára visszatérve... A minap ittam én mézes körtepálinkát, boltit, akár mint a likőr, ereje sincs, kis mennyiségben kellemes, kiérezni a körtét, nagyban nem ajánlom! :-)

megtekintés Válasz erre: Ilona

Most Te adtál nekem tippet, mert a körtém rendületlen potyog és vérzik érte a szívem. ma voltam vásárolni és az olyan körte, ami meg sem közelíti az enyémet, 400forintba kerül. Igy nem dobom ki, és is holnap sütőben "megsütöm"...

Hurrá!!!! Sőt tovább csigázlak, mert szép dekoráció a szekrényem tetején, és jól látszik, hogy melyik az érett, nyilván, ami besárgult... Mivel hibátlanok, hiszen a két kacsómmal szedtem le a legmagasabb ágról, így nem kell muslicáktól tartanom... Azokat emeld ki a sok közül és be egyenesen a sütőbe. Még hámozni sem kell, csak beledarabolod, a csutkát meg eldobod... Így nem gyűlhet össze nagy mennyiség... közben-közben még nassolhatsz is. A legfinomabb a csutka, mert még harapni se kell, csak szopogatni... Így lesz élvezetes egy befőzés, nem pedig kényszer, időt rabló, muszáj elteendő... :-)

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Jó bizony! Nagyon finom lett a lekvár és nekem az tetszik benne, hogy semmi cukor és tartósítószer nélkül... Nem szeretem a macerát. Ezzel nem volt sok bajlódás... csak ki kellett magozni... Én nem daráltam le, csak félbe hagytam. Tökéletes...

Bodzaszörpöt már ittam, boltban vásároltat... Nem érdemes azzal bajlódni... Nem tudom elképzelni lekvárnak, hiszen az virág... ráadásul rengeteg cukor kell bele...

Nem is emlékszem mikor ittam utoljára igazi házi pálinkát... Ha vennék, csakis biztos helyről... Valamikor régen összeálltunk egy csapat és közösen kifőzettük a szilvát... az volt ám az igazi. Ott tébláboltunk a kifőzdében a végén... érdekes egy hely... :-)

Most Te adtál nekem tippet, mert a körtém rendületlen potyog és vérzik érte a szívem. ma voltam vásárolni és az olyan körte, ami meg sem közelíti az enyémet, 400forintba kerül. Igy nem dobom ki, és is holnap sütőben "megsütöm"...

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Jó bizony! Nagyon finom lett a lekvár és nekem az tetszik benne, hogy semmi cukor és tartósítószer nélkül... Nem szeretem a macerát. Ezzel nem volt sok bajlódás... csak ki kellett magozni... Én nem daráltam le, csak félbe hagytam. Tökéletes...

Bodzaszörpöt már ittam, boltban vásároltat... Nem érdemes azzal bajlódni... Nem tudom elképzelni lekvárnak, hiszen az virág... ráadásul rengeteg cukor kell bele...

Nem is emlékszem mikor ittam utoljára igazi házi pálinkát... Ha vennék, csakis biztos helyről... Valamikor régen összeálltunk egy csapat és közösen kifőzettük a szilvát... az volt ám az igazi. Ott tébláboltunk a kifőzdében a végén... érdekes egy hely... :-)

Nem a bodza viragabol, hanem a bogyojabol gondolom a lekvart. (Esetleg a palinkat)

Mindenkeppen jo ez a sutoben keszult lekvar. Nagyon ugyes vagy! :)

megtekintés Válasz erre: Cathy

De jo! A szilvalekvarral mar hallottam a tepsiben sutott megoldast, kortenel meg nem. Lehet, hogy ez mas gyumolcsoknel is mukodik?

Nalunk cask par fa van, ilyenek, hogy Mirabella szilva (az a nagyon apro) meg eperfa, egy veres szilva is van egy, alma is, es most vetettem szemet a bodzara, marmint hogy kiprobalom lekvarnak. De palinkanak sem lenne utolso!! :D :D

Jó bizony! Nagyon finom lett a lekvár és nekem az tetszik benne, hogy semmi cukor és tartósítószer nélkül... Nem szeretem a macerát. Ezzel nem volt sok bajlódás... csak ki kellett magozni... Én nem daráltam le, csak félbe hagytam. Tökéletes...

Bodzaszörpöt már ittam, boltban vásároltat... Nem érdemes azzal bajlódni... Nem tudom elképzelni lekvárnak, hiszen az virág... ráadásul rengeteg cukor kell bele...

Nem is emlékszem mikor ittam utoljára igazi házi pálinkát... Ha vennék, csakis biztos helyről... Valamikor régen összeálltunk egy csapat és közösen kifőzettük a szilvát... az volt ám az igazi. Ott tébláboltunk a kifőzdében a végén... érdekes egy hely... :-)
De jo! A szilvalekvarral mar hallottam a tepsiben sutott megoldast, kortenel meg nem. Lehet, hogy ez mas gyumolcsoknel is mukodik?

Nalunk cask par fa van, ilyenek, hogy Mirabella szilva (az a nagyon apro) meg eperfa, egy veres szilva is van egy, alma is, es most vetettem szemet a bodzara, marmint hogy kiprobalom lekvarnak. De palinkanak sem lenne utolso!! :D :D

megtekintés Válasz erre: D Klári

Lekvárt főzni, akkor ahhoz kell az idő, élj a lehetőséggel ...
Mit nem adnék, ha nekem is lenne gyümölcs a kertemben, legalábbis, amit az üvege lehet elrakni. Nincs szerencsém a fákkal, sorra kipusztulnak ... Ősszel ismét ültetek és gondom lesz rá.

Köszi... Éltem ma a lehetőséggel és szilvalekvárt főztem, de úgy is mondhatnám sütöttem, mert a rozsdamentes tepsimben, a sütőben főztem, míg olyan sűrű nem lett, hogy ha megfordítottam a kanalat, úgy maradt. Jobb, mint zománcozott edényben, mert abban lekaphat... Gyakran kellett kevergetnem. Hat kis sárgabarack lekvár-üvegnyi most éppen egy pihe-puha plédbe bugyolálva hűl reggelig, amikor csinálok neki helyet a spájzban... Cukor nélkül főztem, mert a gyümölcsnek olyan tulajdonsága van, hogy főzés (sütés) közben karamellizálódik... Utána, mert a körte, ami a szekrényem tetejét díszíti jelenleg és szerencsére nem egyszerre érik be, így abból is tudtam "sütni" egy két kis üvegre valót, így biztosítva van a mindennapi elfoglaltságom...
Lekvárt főzni, akkor ahhoz kell az idő, élj a lehetőséggel ...
Mit nem adnék, ha nekem is lenne gyümölcs a kertemben, legalábbis, amit az üvege lehet elrakni. Nincs szerencsém a fákkal, sorra kipusztulnak ... Ősszel ismét ültetek és gondom lesz rá.

megtekintés Válasz erre: Cathy

Palinkafozes??? :D

Vegyes lekvár..., a többi megy a tűzre, jó lesz trágyának. Egyébként két egymást követő évben ritkán fordul elő ilyen bő termés. Ebben - kivételesen - reménykedem. Ki győzi? :-)
Az ötleted nem ördögtől való. Kifőzetni sem mulatság...
Palinkafozes??? :D
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: