újabb események régebbi események további események
09:02
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
08:35
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
15:51
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
08:01
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
13:40
Black Ice új cikket töltött fel
04:54
Furrionmxa regisztrált a weboldalra
21:07
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
02:35
Telecasterchf regisztrált a weboldalra
01:53
Incipiosas regisztrált a weboldalra
20:13
Artisanwrl regisztrált a weboldalra
19:03
kalozlány új bejegyzést írt a naplójába
09:38
Dormanndh regisztrált a weboldalra
08:37
kalozlány módosította a naplóbejegyzését

A kánikula kapcsán

2019. június 9.

Vissza a naplóhoz

Most, hogy szinte alig kapunk már levegőt, eszembe jutott gyerekkorom pár nyara.

Tévedés azt hinni,hogy csak mostanában van ilyen észvesztő hőség. Gyerekkoromban is volt pár ilyen nyár. Anyámmal tengtünk-lengtünk ténferegtünk a lakásban. Én a teraszra kitett teknőben pancsoltam, anyám az előszoba kőre leterített pokrócon pihent. Közben sokszor megfordultam a szomszéd boltban egy gombóc fagyiért (50 fillér volt). Sokszor a szomszéd suszter, akinek a műhelyében sokat lebzseltem, küldött, mondván "Szaladj Liebling, egyél egy fagyit!"

Akkor is, mint most, próbáltuk átvészelni a nem emberi meleget. Most ezt a klímaváltozásra fogják az okosok. Pedig ez nem újkeletű. Nyár és kánikula régen is volt, csak nem volt hírértékű. Tudtuk, ennek van az ideje, tudomásul vettük. Tudtuk, hogy el fog múlni és télen visszasírjuk még ezt a meleget. Próbáltunk tenni ellene amennyire lehetett. A vizet az utca túloldalán lévő kútból hordtuk, mégsem sajnáltuk, hogy pancsolhassunk kicsit. Ilyenkor kellemes elfoglaltság lehetett anyámnak a mosás. Lemezteknőben beáztatni, majd a mosógépbe pakolni a ruhát. Később centrifuga is került mellé, majd öblíteni, újra centrifugázni. Közben úszott a konyha. A mosás végeztével a konyhát is felmosta és minden tiszta jóillatú volt. És a felmosásnak köszönhetően kicsit le is hűlt a lakás. Néha felkerekedtünk és elmentünk a gyári fürdőbe. Külön időpont volt a nőknek és külön a férfiaknak. Itt több medence is volt, igazi felüdülést jelentett a fürdőzés. Ekkor tanulgattam anyámtól úszni. Más okból is fontos szerepe volt a fürdőnek. Akkor még nagyon kevés lakásban volt fürdőszoba, de az emberek mégsem voltak piszkosak és büdösek, mert a fürdőben volt kádas részleg is. A családok itt tisztálkodtak. Aki ennek ellenére piszkos volt azt nagyon lenézte a környezete, hogy még tisztálkodni is lusta, mert a lehetőség a szegény embernek is adott volt.

Aztán felépültek a lakótelepek a fürdőszobás lakásokkal, a fürdőből már jószerivel csak az uszodára volt szükség. Nemrégiben aztán azt is lebontották és épült helyette új uszoda és szabadidő központ és a városnak strandja is van, ahol felüdülhetnek az emberek.

- Anyu -

Foto: http://www.retrofm.hu/retro_cikk.php?id=71157

A bejegyzést írta: Tündér

Hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: