újabb események régebbi események további események
01:37
Adult online dating mеmbership numbеrs: http://twr.kr/mayW regisztrált a ...
14:59
AndroideBom regisztrált a weboldalra
11:12
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
17:28
Janó módosította a cikkét
09:47
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
12:08
RobertAbram regisztrált a weboldalra
13:54
lolabaryanova regisztrált a weboldalra
22:00
Janó új cikket töltött fel
14:44
Ilpaki módosította a naplóbejegyzését
14:21
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
08:09
Thе bеst women for sеx in yоur town Canada: https://s ...

A kánikula kapcsán

2019. június 9.

Vissza a naplóhoz

Most, hogy szinte alig kapunk már levegőt, eszembe jutott gyerekkorom pár nyara.

Tévedés azt hinni,hogy csak mostanában van ilyen észvesztő hőség. Gyerekkoromban is volt pár ilyen nyár. Anyámmal tengtünk-lengtünk ténferegtünk a lakásban. Én a teraszra kitett teknőben pancsoltam, anyám az előszoba kőre leterített pokrócon pihent. Közben sokszor megfordultam a szomszéd boltban egy gombóc fagyiért (50 fillér volt). Sokszor a szomszéd suszter, akinek a műhelyében sokat lebzseltem, küldött, mondván "Szaladj Liebling, egyél egy fagyit!"

Akkor is, mint most, próbáltuk átvészelni a nem emberi meleget. Most ezt a klímaváltozásra fogják az okosok. Pedig ez nem újkeletű. Nyár és kánikula régen is volt, csak nem volt hírértékű. Tudtuk, ennek van az ideje, tudomásul vettük. Tudtuk, hogy el fog múlni és télen visszasírjuk még ezt a meleget. Próbáltunk tenni ellene amennyire lehetett. A vizet az utca túloldalán lévő kútból hordtuk, mégsem sajnáltuk, hogy pancsolhassunk kicsit. Ilyenkor kellemes elfoglaltság lehetett anyámnak a mosás. Lemezteknőben beáztatni, majd a mosógépbe pakolni a ruhát. Később centrifuga is került mellé, majd öblíteni, újra centrifugázni. Közben úszott a konyha. A mosás végeztével a konyhát is felmosta és minden tiszta jóillatú volt. És a felmosásnak köszönhetően kicsit le is hűlt a lakás. Néha felkerekedtünk és elmentünk a gyári fürdőbe. Külön időpont volt a nőknek és külön a férfiaknak. Itt több medence is volt, igazi felüdülést jelentett a fürdőzés. Ekkor tanulgattam anyámtól úszni. Más okból is fontos szerepe volt a fürdőnek. Akkor még nagyon kevés lakásban volt fürdőszoba, de az emberek mégsem voltak piszkosak és büdösek, mert a fürdőben volt kádas részleg is. A családok itt tisztálkodtak. Aki ennek ellenére piszkos volt azt nagyon lenézte a környezete, hogy még tisztálkodni is lusta, mert a lehetőség a szegény embernek is adott volt.

Aztán felépültek a lakótelepek a fürdőszobás lakásokkal, a fürdőből már jószerivel csak az uszodára volt szükség. Nemrégiben aztán azt is lebontották és épült helyette új uszoda és szabadidő központ és a városnak strandja is van, ahol felüdülhetnek az emberek.

- Anyu -

Foto: http://www.retrofm.hu/retro_cikk.php?id=71157

A bejegyzést írta: Tündér

Hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: