Az uborka
2014. július 17.
Én legjobban salátának szeretem..
Nagyon tudom ajánlani nem is tudtam,hogy ennyire hasznos!!!
Az uborka egy kiváló zöldség. Ugyan igazán karakteres ízzel nem büszkélkedhet, mégis érdemes gyakran fogyasztani belőle: amellett, hogy az ára sem túl borsos, magas víztartalmának köszönhetően a szervezetre kiválóan hat, ráadásul gyönyörű lesz tőle a bőr. Nem is hinnéd, mennyire...
Az uborka a 4. leggyakrabban termesztett zöldség a világon, számtalan poztiv hatása miatt pedig kiérdemli a szuper élelmiszer elnevezést. Bevásárláskor 2-3 kígyóuborka mindig legyen a kosaradban, mert akár napi szinten is fogyaszthatod - eláruljuk, miért is annyira csodálatos ez a zöldség.
1. Vitalizálja a testet
Ha nehezedre esik meginni napi 2-3 liter vizet, akkor egyél sok uborkát: a zöldség 90%-a ugyanis víz. Ezzel simán kompenzálhatod azt, ha nem iszol eleget.
2. Kívól-belül az égések ellen
Ha gyomorégéssel küzdesz, fogyassz uborkát, ha pedig nyáron megégette a bőrödet a nap, akkor a sérült bőrre is bátran tegyél néhány szeletet belőle.
Forrás: Thinkstock
3. Eltávolítja a méreganyagokat
Az uborka úgy működik, mint egy képzeletbeli seprű - kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Emellett rendszeres fogyasztásával a vesekövet is oldja.
4. Pótolja a napi vitaminmennyiséget
Az uborkában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van: B- és C-vitamin-tartalma felturbózza az immunrendszert. Turmixolj le uborkát sárgarépával és spenóttal - ez a zöldséglé maga a csodaszer. A héját érdemes rajta hagynod, mert abban van a napi C-vitamin-szükségletünk 12%-a.
5. Sok benne a bőrbarát ásványi anyag
Az uborkának magas a szilícium-, kálium- és magnéziumtartalma. A gyógyfürdőkben ezért van számos olyan kezelés, melyeknél uborkát használnak.
6. Segíti az emésztést és a fogyást
A magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. Lefacsarhatod, készíthetsz belőle levest, használhatod salátába - a héjában található rostok pedig javítják az emésztést. Ha sokszor küzdesz székrekedéssel, akkor erre az uborka lehet a gyógyír.
7. Jót tesz a szemeknek
Ezt a trükköt biztosan ismered, ha pedig nem, akkor mindenképp próbáld ki: felkeléskor tegyél a csukott szemekre 1-1 szelet hideg uborkaszeletet, pár perccel később pedig nyoma sem lesz a reggelre bedagadt szemeknek, karikáknak.
gaForrás: Thinkstock
8. Kiváló zöldség a rák ellen
A benne található secoisolariciresinol, lariciresinol és pinoresinolnak köszönhetően csökkenti például a petefészek, emlő, prosztata és a méhrák kockázatát.
9. Cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen nagyszerű
Az uborka tartalmazza azt a hormont, ami mindenképp szükséges a hasnyálmirigy sejtjeinek inzulintermeléséhez, ez pedig nagyon fontos a cukorbetegeknek. Emellett steroltartalma miatt a szakértők szerint csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő rostok, kálium és magnézium pedig vérnyomásszabályozóként működnek. Így az uborkát nemcsak magas, de alacsony vérnyomásúaknak is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk.
10. Friss lesz tőle a leheleted
Az uborkából készült zöldséglé gyógyír az íny betegségeire, és csökkenti a szájban lévő baktériumok mennyiségét. Sokszor ugyanis ezek okozzák a rossz leheletet.
Forrás: Thinkstock
11. Csodát tesz a hajjal, körmökkel
A benne lévő silica erősebbé teszi a hajat és a körmöket, ehhez még hozzájárul az uborka kéntartalma, amelyek együttesen gyorsítják a haj növekedését.
12. Ízületi gyulladások, köszvény ellen is javallott
Szilícium-dioxid-tartalma miatt erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve pedig megköti a húgysavat, ezzel pedig enyhíti a köszvényt és ízületi fájdalmat.
13. Másnaposságra is érdemes fogyasztani
Hogy elkerüld a fejgörcsöt és az erős másnaposságot, este, lefekvés előtt egyél meg pár szelet uborkát. A benne lévő számtalan tápanyag és a B-vitaminok miatt elűzi a fejfájást.
14. Karbantartja a veséket
Az uborka alacsonyan tartja a szervezet húgysavszintjét, így a vesék egészségesebbek lesznek.
Mi mond a szakértő?
Dadda Noémi, a Life.hu dietetikus is javasolja a rendszeres uborkafogyasztást, egy dologra azonban felhívja a figyelmet. "Említésre méltó a C- és B-vitaminok, magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. A szépségiparban is előszeretettel használják, hiszen bőrfiatalító képességgel rendelkezik. A diétázók is bátran ehetik:100 grammban mindössze 10 kalória van. Éhgyomorra fogyasztva a levének étvágyjavító hatása is van. Arra azonban nem árt figyelni, hogy az uborkafogyasztás nem javasolt epebetegek, bélgyulladásban szenvedők számára. Esetleg az egyéni toleranciát figyelembe véve lazíthatjuk a rosttartalmát, ha lereszeljük, sóval megszórjuk és állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét." /Net/
A bejegyzést írta: Ilona
Hozzászólások
Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.