újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Csicsóka

2012. április 24.

Vissza a naplóhoz

A csicsóka őshazája Észak-Amerika, Kanada, ahol vadon ma is előfordul. Az indiánok kertjeiben Amerika felfedezése előtt már termesztették ezt a növényt. Hazánkban a burgonya megjelenése előtt, 1664-ben földi alma néven ismerték.
Később kiderült, hogy a csicsóka mindenhol jól megtermelhető, igénytelen, sőt éghajlatra és talajra nézve valamennyi növény közül a legkisebb igényű, amely homokos talajon is kiválóan terem. Jól tűri a száraz, kevés csapadékkal járó éghajlatot. Nem igényel különösebb bánásmódot, csak kapálást.
Ősztől tavaszig vethető és ősszel betakarítható. Zöldje nyáron is takarmányozható. Szárítva pedig télen is hasznos takarmány, nyulaknak, kecskéknek. Leveles szára besilózva napraforgóhoz hasonló tápértékű anyagot ad.
A csicsóka feldolgozásával többen is próbálkoztak, de nem aratott osztatlan sikert. Friss termékként fogyasztva, például vegyes-saláták kiegészítőjeként viszont nagyon eredményes. A gumó alakja a gyömbérre emlékeztet, íze pedig hasonló a sárgarépához.
A nem vagy rosszul emészthető szénhidrát (inulin) tartalom miatt a csicsókát elsősorban kalóriaszegény alap-élelmiszernek kell tekinteni. Mindezek alapján a csicsóka gumó mind a népélelmezésben, az elhízás, a szív és érrendszeri bántalmak, a cukorbaj, a rák megelőzésében, mind az elhízottak és elhízott cukorbetegek diétájában eredményesen felhasználható. Az inulin, illetve a csicsókagumó beltartalma csökkentik a vér inzulin koncentrációját.Így a cukorbetegek táplálkozásában is hasznos lehet.
Mi körülbelül 5 éve termesztünk csicsókát, két fajtáját ismerem, az egyik vörös gumós, a másik fehér színű. Amikor jó trágyás talajban termesztettük, akkor némelyik bokor alatt egy egész vödörnyi is volt a gumókból.
Amikor ősszel felszedjük a gumókat, hogy betakarítsuk, akkor egy-egy darabot hagyjunk a helyén, adjunk egy kis szerves trágyát és jövőre ebből lesz az új bokrunk. Teljesen fagyálló.
Jelenleg, 2-3 méteres magassága miatt telekhatároló sövényként is ezt ültettem. .

Forrásanyag: Biokultúra XVII. ÉVF. 4.SZÁM

A bejegyzést írta: Virág

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Müszélia

túl édes. nekem az a gondom vele, hogy nagyon meg kell sózni, akkor meg azért nem egészséges.

Sósan még sosem próbáltam. Nekem nyersen bejött, de főzve például nem.

megtekintés Válasz erre: Virág

Tényleg édes!
Tudod mire emlékeztet engem az íze? A sárgarépára. Kár, hogy megfőzve nem adja ugyanazt az ízt, különben gazdaságosabb lenne azt termeszteni sárgarépa helyett néha.

túl édes. nekem az a gondom vele, hogy nagyon meg kell sózni, akkor meg azért nem egészséges.

megtekintés Válasz erre:

Csicsóka! gyerekkoromban csak úgy sebtiben megmostuk a patakban, mert a meder szélén terítve volt, és úgy ettük mint a cukrot, Olyan is volt,-édes, sokszor mézédes. Szerettem. Jóval később már idősebb koromban a vadászat kapcsán kerültem vele ismét kapcsolatba, de akkor már nem fogyasztottam:)))

Tényleg édes!
Tudod mire emlékeztet engem az íze? A sárgarépára. Kár, hogy megfőzve nem adja ugyanazt az ízt, különben gazdaságosabb lenne azt termeszteni sárgarépa helyett néha.
 
Csicsóka! gyerekkoromban csak úgy sebtiben megmostuk a patakban, mert a meder szélén terítve volt, és úgy ettük mint a cukrot, Olyan is volt,-édes, sokszor mézédes. Szerettem. Jóval később már idősebb koromban a vadászat kapcsán kerültem vele ismét kapcsolatba, de akkor már nem fogyasztottam:)))
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: