Ebéd
2015. július 5.
Ahogy itt ülök a gép előtt, szinte fő a fejem...Erről jut eszembe, nálatok mi lesz az ebéd?
Én ma nosztalgiáztam, a meleg hozta ki belőlem, eszembejutott a hajdani gyerekkor a nagyszüleimnél, ahol a fő menü a puliszka volt. Ma azt csináltam hagymás zsírral és pipipörkölttel.
Levesnek minestrone levest készítettem, mert azt szeretem hidegen, melegen, éjjel, nappal...Talán mást kellett volna csinálnom, mert ez a levesem újra a mai korba röppentett, már nincs is olyan jó étvágyam, talán majd később ebédelek.
Sajnos felrémlett előttem a sok éhező ember, a szerencsétlen menekültek, de nem is kell olyan messze menni, (bár Debrecen nincs is olyan távol tőlem), elég itt szétnézni.Könnyű a tanácsokat a terített asztal mellől osztogatni, attól még nem lakott jól senki.
Néha szinte szégyenkezem, ha valami finomabb falatot eszem.De mit tudok én tenni? Ez itt a kérdés...Egyetlen mentségem, hogy minden falatért megdolgoztam. De talán ők is dolgoznának...
Ilyen előzmények után jó étvágyat kívánok a vasárnapi ebédhez!
A bejegyzést írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Ilona
Kedves Cathy!
A minestrone leves a Mindmegette szerint:
Hozzávalók:
10 dkg császárszalonna
5 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
14 dkg sűrített paradicsom (2 kis doboz)
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1/2 szál póréhagyma
20 dkg gomba
15 dkg cukkini
1,5 l alaplé (vagy 3 zöldségleveskocka és 1,5 l víz)
petrezselyemzöld
bazsalikom
oregánó
majoranna
só
bors
ételízesítő ízlés szerint
10 dkg levestészta
5-10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a cukkinit és a póréhagymát karikára, a gombát szeletekre, a sárga- és fehérrépát pedig csíkokra vágjuk. (Tehetünk a levesbe bármilyen más zöldséget is pl. karalábét, kelbimbót, zellert, fejtett babot.) Összesen kb. 80 dkg vegyes zöldségre lesz szükségünk.
Az apró darabokra vágott szalonnát - egy nagy fazékban - sütni kezdjük az olajon, majd rászórjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, összepároljuk. Ha minden üveges, elkeverjük benne a paradicsompürét, kicsit dinszteljük.
Felöntjük az alaplével vagy a leveskockás vízzel, és hozzáadjuk először a répákat, majd kb. 15 perc múlva a maradék zöldséget is. Hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, ételízesítő, bazsalikom, oregánó, majoranna, friss bazsalikom még jobb ízt adhat neki). A levest fedő alatt, kis lángon készre főzzük.
Közben kifőzzük a tésztát, lereszeljük a sajtot. Tésztából apró szemű fajtát (penne, fusilli, pipette, farfalle) használjunk, sajtból kizárólag parmezánt.
Amikor megpuhultak a zöldségek, annyi tésztát teszünk a leveshez, hogy kellő sűrűségű legyen. A levest apróra vágott friss petrezselyemzölddel és parmezánnal megszórva tálaljuk.
Hozzá kell tennem, hogy én nem pontosan így csinálom, mondhatnám sohasem egyformán, mert a hozzávalók milyensége mindig attól függ, milyen zöldségféle van éppen a hűtőben. A fűszerezést is egyéni izlés szerint végzem, de az eredmény mindig finom! :-)
Válasz erre: Sanda
Ilyen melegben nem ajánlott nehéz ételeket enni, kedves Cathy.
Azert koszonom, hogy figyelmeztettel. :)
Válasz erre: Ilona
Kedves Cathy!
A minestrone leves a Mindmegette szerint:
Hozzávalók:
10 dkg császárszalonna
5 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
14 dkg sűrített paradicsom (2 kis doboz)
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1/2 szál póréhagyma
20 dkg gomba
15 dkg cukkini
1,5 l alaplé (vagy 3 zöldségleveskocka és 1,5 l víz)
petrezselyemzöld
bazsalikom
oregánó
majoranna
só
bors
ételízesítő ízlés szerint
10 dkg levestészta
5-10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a cukkinit és a póréhagymát karikára, a gombát szeletekre, a sárga- és fehérrépát pedig csíkokra vágjuk. (Tehetünk a levesbe bármilyen más zöldséget is pl. karalábét, kelbimbót, zellert, fejtett babot.) Összesen kb. 80 dkg vegyes zöldségre lesz szükségünk.
Az apró darabokra vágott szalonnát - egy nagy fazékban - sütni kezdjük az olajon, majd rászórjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, összepároljuk. Ha minden üveges, elkeverjük benne a paradicsompürét, kicsit dinszteljük.
Felöntjük az alaplével vagy a leveskockás vízzel, és hozzáadjuk először a répákat, majd kb. 15 perc múlva a maradék zöldséget is. Hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, ételízesítő, bazsalikom, oregánó, majoranna, friss bazsalikom még jobb ízt adhat neki). A levest fedő alatt, kis lángon készre főzzük.
Közben kifőzzük a tésztát, lereszeljük a sajtot. Tésztából apró szemű fajtát (penne, fusilli, pipette, farfalle) használjunk, sajtból kizárólag parmezánt.
Amikor megpuhultak a zöldségek, annyi tésztát teszünk a leveshez, hogy kellő sűrűségű legyen. A levest apróra vágott friss petrezselyemzölddel és parmezánnal megszórva tálaljuk.
Hozzá kell tennem, hogy én nem pontosan így csinálom, mondhatnám sohasem egyformán, mert a hozzávalók milyensége mindig attól függ, milyen zöldségféle van éppen a hűtőben. A fűszerezést is egyéni izlés szerint végzem, de az eredmény mindig finom! :-)
Válasz erre: Cathy
Minesztrone receptet megirnad majd? Lehet, hogy en nem jol keszitem, mert en semmi kulonoset nem talalok benne, tehat gyanus, hogy valamit nem jol keszitek benne.
En egyebkent fustolt csulok napokat tartottam. Eloszor csak siman megfozve parolt kaposztaval, masnap a levebol, meg par elmentett husi darabbol bableves keszult palacsintaval. A levebol meg mindig maradt egy kiados lencsefozelekhez, de bableves is van meg.
Puliszkat en is szeretem. Forro cukros tejjel is, meg barhogy maskent! Koszi az otletet!
A minestrone leves a Mindmegette szerint:
Hozzávalók:
10 dkg császárszalonna
5 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
14 dkg sűrített paradicsom (2 kis doboz)
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1/2 szál póréhagyma
20 dkg gomba
15 dkg cukkini
1,5 l alaplé (vagy 3 zöldségleveskocka és 1,5 l víz)
petrezselyemzöld
bazsalikom
oregánó
majoranna
só
bors
ételízesítő ízlés szerint
10 dkg levestészta
5-10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a cukkinit és a póréhagymát karikára, a gombát szeletekre, a sárga- és fehérrépát pedig csíkokra vágjuk. (Tehetünk a levesbe bármilyen más zöldséget is pl. karalábét, kelbimbót, zellert, fejtett babot.) Összesen kb. 80 dkg vegyes zöldségre lesz szükségünk.
Az apró darabokra vágott szalonnát - egy nagy fazékban - sütni kezdjük az olajon, majd rászórjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, összepároljuk. Ha minden üveges, elkeverjük benne a paradicsompürét, kicsit dinszteljük.
Felöntjük az alaplével vagy a leveskockás vízzel, és hozzáadjuk először a répákat, majd kb. 15 perc múlva a maradék zöldséget is. Hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, ételízesítő, bazsalikom, oregánó, majoranna, friss bazsalikom még jobb ízt adhat neki). A levest fedő alatt, kis lángon készre főzzük.
Közben kifőzzük a tésztát, lereszeljük a sajtot. Tésztából apró szemű fajtát (penne, fusilli, pipette, farfalle) használjunk, sajtból kizárólag parmezánt.
Amikor megpuhultak a zöldségek, annyi tésztát teszünk a leveshez, hogy kellő sűrűségű legyen. A levest apróra vágott friss petrezselyemzölddel és parmezánnal megszórva tálaljuk.
Hozzá kell tennem, hogy én nem pontosan így csinálom, mondhatnám sohasem egyformán, mert a hozzávalók milyensége mindig attól függ, milyen zöldségféle van éppen a hűtőben. A fűszerezést is egyéni izlés szerint végzem, de az eredmény mindig finom! :-)
Válasz erre: D Klári
Ilona drága, ne szégyelljük, hogy az asztalunkon van étel, megdolgoztunk érte ...
Kívánok Neked további jó napot.
puszi
puszi
Válasz erre: Cathy
Minesztrone receptet megirnad majd? Lehet, hogy en nem jol keszitem, mert en semmi kulonoset nem talalok benne, tehat gyanus, hogy valamit nem jol keszitek benne.
En egyebkent fustolt csulok napokat tartottam. Eloszor csak siman megfozve parolt kaposztaval, masnap a levebol, meg par elmentett husi darabbol bableves keszult palacsintaval. A levebol meg mindig maradt egy kiados lencsefozelekhez, de bableves is van meg.
Puliszkat en is szeretem. Forro cukros tejjel is, meg barhogy maskent! Koszi az otletet!
En egyebkent fustolt csulok napokat tartottam. Eloszor csak siman megfozve parolt kaposztaval, masnap a levebol, meg par elmentett husi darabbol bableves keszult palacsintaval. A levebol meg mindig maradt egy kiados lencsefozelekhez, de bableves is van meg.
Puliszkat en is szeretem. Forro cukros tejjel is, meg barhogy maskent! Koszi az otletet!
Válasz erre: zsoltne.eva
Viszont kívánom, jó étvágyat!
Hajszálvékony káp.sal... édeskésen, pikáns... a rántott pipi husi frissen, sült krumplival... egyelőre elég is... és ha megszomjazom, megeszem a dinnye másik felét... Estére meg kopaszbarack...
A puliszkát én is szeretem, de nem ilyen melegben... sülthagymát, p.paprikával megszórva, rásimítva a dödölle tetejére és nagy galuskákat szaggatva a sütőbe picit még átsütöm, tejföllel imádom! :-)
Mindenfajta krémleves most csak hidegen jöhetne... csak módjával... az én étvágyam sem a régi, egyszerre nem tudok sokat enni, de többször keveset...
Puszi
Kívánok Neked további jó napot.
puszi
Hajszálvékony káp.sal... édeskésen, pikáns... a rántott pipi husi frissen, sült krumplival... egyelőre elég is... és ha megszomjazom, megeszem a dinnye másik felét... Estére meg kopaszbarack...
A puliszkát én is szeretem, de nem ilyen melegben... sülthagymát, p.paprikával megszórva, rásimítva a dödölle tetejére és nagy galuskákat szaggatva a sütőbe picit még átsütöm, tejföllel imádom! :-)
Mindenfajta krémleves most csak hidegen jöhetne... csak módjával... az én étvágyam sem a régi, egyszerre nem tudok sokat enni, de többször keveset...
Puszi