Érik a paradicsom
2017. szeptember 13.
Érik sőt,lassan leérik már.A napokban rendezkedtem a kamrapolcon és meglepetésemre találtam két üveg házi ketchup-ot. Még 2013-as évjárat és nagyon finom.Mivel Kisfiam nagyon szereti,a megbontottat tovább is adtam neki.És beindult a fantáziám.Nem sok eltenni valóm volt az idén,hát csinálok pár üveg ketchup-ot is és pár üveg fűszeres paradicsom szószt is télire.
Úgyis volt intézni valónk a városban,egyúttal bevásároltam a leánykámmal.Ő is vett pár dolgot sütéshez(éppen sül a sós stanglija,a munkahelyére készül születésnapja alkalmából),így gyalogolnom sem kellett,cipekednem sem.Vettem paradicsomot,paprikát és pár fürt szőlőt,igazi magyar fajtát enni.
Ebéd után nekiláttam és a paradicsomot,paprikát aprítottam,hozzá a hagyma,fokhagyma,zellerlevél és felfőztem.Most hűl.Ha meghűlt,botmixerrel pürésítem,átszűröm és befűszerezem,sűrítem.Üvegekbe adagolva mehet száraz dunsztba.Csak a felét csináltam meg a paradicsomnak,a másik feléből jó kis fűszeres paradicsomszósz lesz ételekhez.
Nagy valószínűséggel nem fog egyik sem megmaradni jövőre :)
A bejegyzést írta: Anyu
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Ilona
Köszönöm, Anyu! :-)
Puszi
Válasz erre: Anyu
Icuka!
Olvastam egy ötletet a neten és kipróbáltam Az én jó régi kis négyoldalú reszelőm nagylyukú részén lereszeltem,a paradicsom héja a tenyeremben maradt.Nem kellett lehúzogni,főzés után kicsit meghűtve botmixerrel pürésítettem és átszűrtem,majd fűszerezve felfőztem.Nagyon kevés volt ami a szűrőn visszamaradt,az meg majd megy a holnapi püréhez.
Puszi
Puszi
Válasz erre: Ilona
Anyu, a ketcuphoz a paradicsomnak a héját felfőzés előtt lehúztad? Azért kérdezem, mert én szűrőn szoktam átpaszírozni az egészet felfőzés után, de ez a botmixeres dolog egyszerűbbnek tűnik...
Olvastam egy ötletet a neten és kipróbáltam Az én jó régi kis négyoldalú reszelőm nagylyukú részén lereszeltem,a paradicsom héja a tenyeremben maradt.Nem kellett lehúzogni,főzés után kicsit meghűtve botmixerrel pürésítettem és átszűrtem,majd fűszerezve felfőztem.Nagyon kevés volt ami a szűrőn visszamaradt,az meg majd megy a holnapi püréhez.
Puszi
Válasz erre: Sanda
És milyen egészséges! Magas a káliumtartalma.
Puszi
Válasz erre: zsoltne.eva
Kedves Anyu, még emlékszem arra az időre gyerekkoromból, amikor a spájz soha nem volt üres. Ott sorakoztak a befőzött paradicsomok anyu jóvoltából, hogy mi azt, gyerekként mennyire szerettük "pusztítani"?! Aztán sok minden megváltozott. A hagyománytisztelet egy ideig még fiatalasszony koromban működött, de szép lassan sok minden egyéb más mellett a befőzések abbamaradtak. Nem lenne igaz, ha a helyszűkére hivatkoznék, hiszen a kezdetekben rengeteg hely állt rendelkezésre a panellakás erre a célra rendszeresített konyhától elszeparált szekrényében, főleg, hogy át is lett alakítva. A megváltozott körülményeim állnak inkább közelebb az igazsághoz... De, ha nem is főzök már be - az ismertetett okok miatt - azért a paradicsomról semmilyen formájában nem tudnék lemondani.
Úgyhogy csak biztatni tudlak, mert igenis a saját befőzött paradicsomitalnál semmi sem lehet jobb, főleg ha a családod szereti!
Köszönöm!Szeretem én is nyersen is,meg mindenhogy :)
Puszi
Válasz erre: Sanda
És milyen egészséges! Magas a káliumtartalma.
Imádom a paradicsomlevest! Mindig van itthon az a félliteres dobozos fajta Szerbiából származó paradicsomkészítmény, meg Heinz Tomato kechap, a csípősebb fajtából... és nyers állapotában is, hiszen most van a "zsíros kenyér" szezonja. :-)
Válasz erre: zsoltne.eva
Kedves Anyu, még emlékszem arra az időre gyerekkoromból, amikor a spájz soha nem volt üres. Ott sorakoztak a befőzött paradicsomok anyu jóvoltából, hogy mi azt, gyerekként mennyire szerettük "pusztítani"?! Aztán sok minden megváltozott. A hagyománytisztelet egy ideig még fiatalasszony koromban működött, de szép lassan sok minden egyéb más mellett a befőzések abbamaradtak. Nem lenne igaz, ha a helyszűkére hivatkoznék, hiszen a kezdetekben rengeteg hely állt rendelkezésre a panellakás erre a célra rendszeresített konyhától elszeparált szekrényében, főleg, hogy át is lett alakítva. A megváltozott körülményeim állnak inkább közelebb az igazsághoz... De, ha nem is főzök már be - az ismertetett okok miatt - azért a paradicsomról semmilyen formájában nem tudnék lemondani.
Úgyhogy csak biztatni tudlak, mert igenis a saját befőzött paradicsomitalnál semmi sem lehet jobb, főleg ha a családod szereti!
Úgyhogy csak biztatni tudlak, mert igenis a saját befőzött paradicsomitalnál semmi sem lehet jobb, főleg ha a családod szereti!