újabb események régebbi események további események
18:38
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
16:45
Új kérdést került be a Kérdezd a férfit menüpontba
16:06
Új cikk került a "Titkaink egymás között" rovatba
11:04
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
11:02
Ilpaki új cikket töltött fel
18:32
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
17:26
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
11:54
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
23:22
Ilpaki új bejegyzést írt a naplójába
23:21
Ilpaki új cikket töltött fel
12:22
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
12:19
KiralyCsilla1965 új bejegyzést írt a naplójába
15:12
Vortexdmo regisztrált a weboldalra
14:42
Stanmoretnm regisztrált a weboldalra

Ha már lúd, legyen kövér!

2011. november 13.

Vissza a naplóhoz

Eljött a november, bár odakinn süt a nap, kellemes őszi idővel kényeztet minket a természet, nyílnak néhol az ibolyák, barkáznak a fák, mégis év vége közeledtén, mielőtt még böjtölni kezdenénk, itt van egy kis ünnepecske, a libanap, azaz november 11.
A hiedelem a Római Birodalom legendáiban gyökerezik, Mars isten szent állata ugyanis a lúd. Amikor is a gallok megtámadni igyekeztek Rómát, a Capitoliumi ludak nyugtalanságukban annyira zajongtak, hogy felkeltették a polgárok figyelmét s így megmenekült Róma. Egy ideig. Lúd ide vagy oda, aminek pusztulnia kell, az el is pusztul, Murphy törvénye már akkor is helytálló volt, a szabály nem ismerése, nem mentesít alóla.
Már honfoglaló magyarjaink is ismerték, ünnepelték, igazán emlékezetes Szent Márton miatt vált, aki Savaria (Szombathely) szülötteként, igazi magyar szent. Mártonunk eredetileg csak katona volt, honvédő, birodalomvédő, tekintve, hogy provincia voltunk akkoriban, de ő mégis csak egy szerény ember volt, segítette a rászorulókat és a koldusokat. A püspökké avatása elől is a libái közé bújt, hátha nem találnak rá, de a sorsa elkerülhetetlen volt. Először püspök lett, keresztény hitre térített, majd később szent, a csodái által és (Szent) István is zászlajára tűzte egykoron Koppány ellen folytatott harcában. Magyarországnál jobban már csak a franciák tisztelik, ugyanis az ország védőszentje lett. Mennyi mindent köszönhetnek nekünk! Ha innen nézzük, akár még a libatestvéreink is lehetnének, mert ugye a libamáj ott is, itt is meglehetősen elterjedt és bizony gyógyszer áron mérik.
De mi azért nem megyünk a szomszédba egy kis tor kedvéért, nálunk is alaposan meghonosodott, leginkább a népi világban, mert ugye köztudott, hogy Márton napján vége a gazdálkodási idénynek. Ettől a naptól kezdve temetik a munkát és hangos lakomákat rendeznek. Mert „aki Márton napján libát nem eszik, az egész télen át éhezik!” Az időjárásra vonatkozólag is vannak feljegyzések, néhol a liba csontja ad útmutatást, miszerint ha hosszú és fehér, a tél is ekképp alakul, de ezt mindenki próbálja ki maga.
Persze a libatorhoz elengedhetetlen a bor, mert Márton az újbor bírája is, tehát ilyenkor verik csapra az idei hordót először, s nagy eszem iszom keretében búcsúznak az évtől. Aztán jöhet az adventi koplalás karácsonyig.

Végezetül egy libás recept:

Boros libapecsenye, 4 személyre:

- egy 2,5-3 kg-os liba
- 5 dkg gomba
- 5 dl fehérbor
- 8 dkg vaj
- 1 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 mokkáskanál bors
- 1 mokkáskanál cayenne-i bors
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl víz
- só

A libát megtisztítjuk, a nyakát levágjuk, belsőségeit kiszedjük. A vajat felhevítjük s ebben a liba minden oldalát megpirítjuk. Egy lábosba rakjuk ezután.
A felaprított hagymát és a felszeletelt gombát, sárgarépát megfuttatjuk a maradék vajon. Ráhintjük a lisztet, és felengedjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket, valamint a vizet, felfőzzük, majd rálocsoljuk a libára. Egy ideig magas fokozaton, utána alacsonyon puhára főzzük. Ezután kiszedjük, a levét leszűrjük, és átpasszírozzuk, majd még egyszer felfőzzük. A libát felszeleteljük és leöntjük a mártással. Még 10-15 percig sütjük, burgonyával tálalhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

- Ailet -





Video: youtube.com
Kép: internet

A bejegyzést írta: Tündér

Hozzászólások

időrendi sorrend

2011. november 19. 14:23

megtekintés Válasz erre: bokorur - 2011. november 16. 00:22

Tisztelt Ailet!
Gratulálok az írásához!
Bokor

Tisztelt Bokor Úr!

Köszönöm.

Üdv:Ailet
2011. november 16. 00:22
Tisztelt Ailet!
Gratulálok az írásához!
Bokor
2011. november 14. 23:40

megtekintés Válasz erre: Tündér - 2011. november 13. 23:48

Köszönjük Ailet ezt a remek cikket a recepttel!

Pussz, Tündér

Én köszönöm. :)

Puszi: Ailet
2011. november 14. 23:39

megtekintés Válasz erre: Pinokkió - 2011. november 14. 15:42

Szi A!
Jó lett a cikked. Történelembe ágyazva megfőzted az olvasót, és engem is, még a végén sütni is szeretni fogok... (nem csak enni), csak járjon le egy pár száz év, mondjuk ezer;-)
Üdv, P.

Szia P!

Szeretem a történelem ókori részét, az az előétel, recept meg a főfogás. :) A zene pedig a desszert. Egészségedre. :)

Üdv:A
2011. november 14. 15:42
Szi A!
Jó lett a cikked. Történelembe ágyazva megfőzted az olvasót, és engem is, még a végén sütni is szeretni fogok... (nem csak enni), csak járjon le egy pár száz év, mondjuk ezer;-)
Üdv, P.
2011. november 14. 09:41

megtekintés Válasz erre: Virág - 2011. november 13. 23:16

Sok lúd disznót győz, de el nem rejt!

Jó cikk volt Ailet! Köszi!
Most sokkal okosabb vagyok, mint mielőtt olvastam. :)

Puszik

Apró tényfeltáró sztori. Meg annak, aki szeret főzni, csak rajta... :)

Köszi Puszi:Ailet
2011. november 13. 23:48
Köszönjük Ailet ezt a remek cikket a recepttel!

Pussz, Tündér
2011. november 13. 23:16
Sok lúd disznót győz, de el nem rejt!

Jó cikk volt Ailet! Köszi!
Most sokkal okosabb vagyok, mint mielőtt olvastam. :)

Puszik
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: