Ha már lúd, legyen kövér!
2011. november 13.
Eljött a november, bár odakinn süt a nap, kellemes őszi idővel kényeztet minket a természet, nyílnak néhol az ibolyák, barkáznak a fák, mégis év vége közeledtén, mielőtt még böjtölni kezdenénk, itt van egy kis ünnepecske, a libanap, azaz november 11.
A hiedelem a Római Birodalom legendáiban gyökerezik, Mars isten szent állata ugyanis a lúd. Amikor is a gallok megtámadni igyekeztek Rómát, a Capitoliumi ludak nyugtalanságukban annyira zajongtak, hogy felkeltették a polgárok figyelmét s így megmenekült Róma. Egy ideig. Lúd ide vagy oda, aminek pusztulnia kell, az el is pusztul, Murphy törvénye már akkor is helytálló volt, a szabály nem ismerése, nem mentesít alóla.
Már honfoglaló magyarjaink is ismerték, ünnepelték, igazán emlékezetes Szent Márton miatt vált, aki Savaria (Szombathely) szülötteként, igazi magyar szent. Mártonunk eredetileg csak katona volt, honvédő, birodalomvédő, tekintve, hogy provincia voltunk akkoriban, de ő mégis csak egy szerény ember volt, segítette a rászorulókat és a koldusokat. A püspökké avatása elől is a libái közé bújt, hátha nem találnak rá, de a sorsa elkerülhetetlen volt. Először püspök lett, keresztény hitre térített, majd később szent, a csodái által és (Szent) István is zászlajára tűzte egykoron Koppány ellen folytatott harcában. Magyarországnál jobban már csak a franciák tisztelik, ugyanis az ország védőszentje lett. Mennyi mindent köszönhetnek nekünk! Ha innen nézzük, akár még a libatestvéreink is lehetnének, mert ugye a libamáj ott is, itt is meglehetősen elterjedt és bizony gyógyszer áron mérik.
De mi azért nem megyünk a szomszédba egy kis tor kedvéért, nálunk is alaposan meghonosodott, leginkább a népi világban, mert ugye köztudott, hogy Márton napján vége a gazdálkodási idénynek. Ettől a naptól kezdve temetik a munkát és hangos lakomákat rendeznek. Mert „aki Márton napján libát nem eszik, az egész télen át éhezik!” Az időjárásra vonatkozólag is vannak feljegyzések, néhol a liba csontja ad útmutatást, miszerint ha hosszú és fehér, a tél is ekképp alakul, de ezt mindenki próbálja ki maga.
Persze a libatorhoz elengedhetetlen a bor, mert Márton az újbor bírája is, tehát ilyenkor verik csapra az idei hordót először, s nagy eszem iszom keretében búcsúznak az évtől. Aztán jöhet az adventi koplalás karácsonyig.
Végezetül egy libás recept:
Boros libapecsenye, 4 személyre:
- egy 2,5-3 kg-os liba
- 5 dkg gomba
- 5 dl fehérbor
- 8 dkg vaj
- 1 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 mokkáskanál bors
- 1 mokkáskanál cayenne-i bors
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl víz
- só
A libát megtisztítjuk, a nyakát levágjuk, belsőségeit kiszedjük. A vajat felhevítjük s ebben a liba minden oldalát megpirítjuk. Egy lábosba rakjuk ezután.
A felaprított hagymát és a felszeletelt gombát, sárgarépát megfuttatjuk a maradék vajon. Ráhintjük a lisztet, és felengedjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket, valamint a vizet, felfőzzük, majd rálocsoljuk a libára. Egy ideig magas fokozaton, utána alacsonyon puhára főzzük. Ezután kiszedjük, a levét leszűrjük, és átpasszírozzuk, majd még egyszer felfőzzük. A libát felszeleteljük és leöntjük a mártással. Még 10-15 percig sütjük, burgonyával tálalhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
- Ailet -
Video: youtube.com
Kép: internet
A bejegyzést írta: Tündér
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: bokorur
Tisztelt Ailet!
Gratulálok az írásához!
Bokor
Köszönöm.
Üdv:Ailet
Gratulálok az írásához!
Bokor
Válasz erre: Tündér
Köszönjük Ailet ezt a remek cikket a recepttel!
Pussz, Tündér
Puszi: Ailet
Válasz erre: Pinokkió
Szi A!
Jó lett a cikked. Történelembe ágyazva megfőzted az olvasót, és engem is, még a végén sütni is szeretni fogok... (nem csak enni), csak járjon le egy pár száz év, mondjuk ezer;-)
Üdv, P.
Szeretem a történelem ókori részét, az az előétel, recept meg a főfogás. :) A zene pedig a desszert. Egészségedre. :)
Üdv:A
Jó lett a cikked. Történelembe ágyazva megfőzted az olvasót, és engem is, még a végén sütni is szeretni fogok... (nem csak enni), csak járjon le egy pár száz év, mondjuk ezer;-)
Üdv, P.
Válasz erre: Virág
Sok lúd disznót győz, de el nem rejt!
Jó cikk volt Ailet! Köszi!
Most sokkal okosabb vagyok, mint mielőtt olvastam. :)
Puszik
Köszi Puszi:Ailet
Pussz, Tündér
Jó cikk volt Ailet! Köszi!
Most sokkal okosabb vagyok, mint mielőtt olvastam. :)
Puszik