Halmozom az élvezeteket
2015. február 12.
Hú, de boldog vagyok! Ma "két legyet ütöttem egy csapásra". Az egyik egy fekete "piaci légy", aki nem más, mint a kéményseprő. Őkelme minden év elején megjelenik, két helyre bevilágít és elkér egy halom pénzt.Cserébe kaptam egy ragasztós matricát, amire az van írva. 2015. Tehát rendben vagyunk, mentségére legyen mondva, most kevesebbe került, mint tavaly..
A másik nagydobásom, hogy megkezdtem itthon a metszegetést. Nagyon szép idő volt, jót tett a mozgás, csak nem a derekamnak..Hiába, minden évben újra kell szokni a kerti munkát..
Akinek véletlenül kifogy otthon a kenyere, hoztam egy receptet:
Igazi vajas kifli, 10 perc munkával
Primilla
Sütöttek már kiflit? Nos, alighanem március 15. után fognak, legalább is addig, amíg nem rögzül, hogy vasárnap nem tudnak többé bevásárolni. Időben szólunk, és itt a recept is, még van másfél hónap begyakorolni. Bár akkor sem vádolhatnak túlzott optimizmussal, ha azt mondom, már elsőre sikerülni fog, mivel pofonegyszerű.
kifli
Egyébként sosem értettem a kenyérsütéstől való ódzkodást, mivel a kenyér a legegyszerűbb sütemény. Liszt, víz, só, élesztő, és kész. A kifli ugyanez, csak víz helyett némi vajat, tejet és tejfölt kell beletenni. Nem túlzok, tíz perc munkánál többre nincs szükség a csodásan illatozó, aranybarna és ropogós kiflikhez, ráadásul pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Csak legyen mindig otthon szárított élesztő.
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
1,5 tk só
1 cs. szárított élesztő
4 dkg olvasztott vaj
2 ek tejföl
2,5 dl tej
Egy tálban összekeverjük a szárazanyagokat, majd hozzáöntjük a nedveseket.
Összegyúrjuk, amikor összeállt, deszkára borítjuk, és 1-2 percig gyúrjuk még.
Letakarjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzatmentes helyre tesszük, és legalább fél órán át kelesztjük.
A sütőt felmelegítjük 170 fokra.
Kitesszük a deszkára a tésztát, nagyjából fél centi vastag, nagy kört nyújtunk belőle, amit nyolc körcikkre vágunk.
A körcikkeket egy kicsit még nyújtjuk egyenként, majd a háromszögek alapjánál kezdve feltekerjük a kifliket. Ilyenkor tudunk cuki csücsköket formálni, amik olyan gusztusosan ropognak majd.
Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük a kifliket. Ha van rá idő, megformázva, konyharuhával lazán letakarva kelesszük még egy fél órát, így a végeredmény levegősebb lesz.
Ha sürget az idő, vagy inkább a tömörebb, haraphatóbb állagot szeretjük, formázás után egyből megkenjük vízzel, és betesszük az előmelegített sütőbe. 10-15 perc után már érdemes ránézni, hogy mi újság vele.
Nyugisabb estéken akár hétköznap is neki lehet állni, tényleg nem nagy ügy. Úgy kalkuláljanak, hogy egy négytagú család ezt a mennyiséget vacsorára simán megeszi, ha másnap reggelire, vagy a gyereknek tízóraira is kell kifli, inkább dupla adagot készítsünk.
A bejegyzést írta: Ilona
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
Mindig szerettem régen a ropogós, igazi kiflit, talán azóta sem ettem olyan jót, mint a nyári táborba, ahol két hét alatt annyit ehettem, ami belém fért reggelire, ebédkor meg repeta..., hogy anyám sem ismert rám, amikor hazamentem.Itt lenne az ideje kipróbálni, de már annyi minden arra vár, hogy a bőség zavarában azt sem tudom hol is kezdjem... :-)
Puszi
Válasz erre: D Klári
Hozzáfogok kiflit sütni - de hiányzik a tej. :)
Válasz erre: Ilona
Klárikám, nem kell bele tej! Ha van tejfölöd, abból 2 kanál elég. De nekem az sem volt, csak joghurtom, így azt alkalmaztam..Jó lett, most falatozom..
Az előbbi mondatom szűkre szabta a rendszer, gondolta ennyi elég.
puszi
Válasz erre: Ilona
Még annyit, hogy tej helyett meg langyosvizet tettem bele...Mindene nem lehet az embernek..:-)))