újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Hogy tovább élvezhessük

2016. június 15.

Vissza a naplóhoz

Bevált trükk eper, áfonya, málna több napos frissen tartására

Beindult az eperszezon, nyomában a cseresznye, készülődik az áfonya, málna, aztán majd a szeder, ribizli. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbálja degeszre enni magát ezekből a kék-piros gyönyörűségekből − és gondolom mindenki dobott már ki elfeledett, azaz bepenészedett, megposhadt epret, áfonyát, cseresznyét a hűtőből: pedig milyen szép, egészséges (drága) volt… Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.
Ha meleg van, hiába a hűtő, netán az átválogatás, a mimóza-érzékenységű bogyós gyümölcsök elég hamar átadják magukat az enyészetnek. Az is köztudott, hogyha vízzel átöblítjük, megmossuk őket, még hamarabb romlásnak indulnak, mint egyébként.
Bármilyen meglepőnek tűnik, az ecet a csodaszer ebben az esetben is . Mi már több nyara így vészeljük át a bogyós szezont, és eperrel, málnával, áfonyával, cseresznyével is bevált, remekül működik.
Ha ugyanis ezeket a bogyós gyümölcsöket némi átöblítés után kb. 15 percre annyi vízben hagyjuk állni, amennyi épp ellepi őket, és ebbe a vízbe néhány evőkanálnyi ecetet is löttyintünk, az ecetkezelés után ezek a konyhakendőn, papírtörlőn megszárogatott gyönyörűségek 10-12 napig is kibírják, mindenféle erjedés, penészedés nélkül. Az ecet természetesen fertőtlenít ugyanis, és elébe megy az erjedésnek, romlásnak, penésznek: fő-nye-re-mény!
Senki ne aggódjon: az ecet íze nem marad meg a gyümölcsökben. Áztatás után egyszerűen csak öntsük le róluk az áztatóvizet, és kicsit öblítsük még át őket. Fontos, hogy alaposan száradjanak meg utána, és úgy kerüljenek be a hűtőbe. Érdemes nagyobb, szélesebb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, így biztosabb, tartósabb a hatás.
Így bátran be lehet vállalni pl. akár 2-3 kiló epret is eszegetésre, ha sikerül jó áron kapni: több napig is frissen lehet tartani, és egyenesen a hűtőből elővarázsolni egy-egy kisebb adagot.

/Net/

A bejegyzést írta: Ilona

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Tündér

Icukám, köszönjük a tippet, egy próbát tényleg megér, nálunk is most terem a szép eper és a földön se hagyhatom, egyszerre meg nem eszünk meg több kilót.
No, majd beszámolok róla, hogy sikerült! :)

Pussz,

Tündér

Köszi, Tündér, kiváncsi vagyok! :-)

Puszi, Ica
Icukám, köszönjük a tippet, egy próbát tényleg megér, nálunk is most terem a szép eper és a földön se hagyhatom, egyszerre meg nem eszünk meg több kilót.
No, majd beszámolok róla, hogy sikerült! :)

Pussz,

Tündér

megtekintés Válasz erre: Sanda

Ilonám, én egy kicsit szkeptikus vagyok...

Én ki fogom próbálni, mert tettem a hűtőbe egy kis tál cseresznyét és két nap múlva kidobhattam...Egy próbát megér..
Ilonám, én egy kicsit szkeptikus vagyok...
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: