újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Karfiol kremleves

2015. október 20.

Vissza a naplóhoz

Elore is elnezest kerek, de a billentyuzetemen nincs magyar ekezet. Tehat azzal kezdem, hogy annak idejen nagy hatassal volt ram Proust regenyenek cime Az eltunt ido nyomaban, rendes gyerekkent a konyvet magat nem is olvastam, de amikor egy etelrol a regi idok jutnak eszembe, akkor Proust is mindig eszembe jut.

Ma en vagyok a napos a konyhaban, en fozok. Anyosommal vagyunk valtasban. Kitalaltam, hogy fozok a foetel melle egy kis karfiollevest is, kremlevesnek. Recepteket kerestem, leginkabb azert hogy mibol mennyi kell, de elborzasztott a sok agyon fuszerezett megoldas. Azt sejtettem, hogy nem kell bele tul sok karfiol, mert akkor tul eros lesz a karfiol iz, de akkor hogyan.

Regen, amikor meg kicsik voltak a gyerekeim, es igyekeztem minel jobban beosztani a rendelkezesre allo alapanyagot, nem is tettem bele karfiolt - jut eszembe. Az nagyon finom volt. A rakott karfiolhoz, rantott karfiolhoz fozott karfiol levet nem ontottem ki, hanem behabartam tejfolosen, es hogy ne legyen annyira viz jellegu, dobtam bele egy kis vajat vagy margarint is. Mindenki oda volt erte. Lehet, hogy mostanaban az egeszet a karfiol rontja el? Marmint hogy nem kellene bele turmixolni a levesbe?

Vegul kimertem 15 dkg karfiolt, egy liter vizben foztem kb 10 percig. Egye kanya, egy evokanal lisztbol keves olajjal rantast is foztem bele. Amikor kicsit meghult, osszeturmixoltam, majd visszaontottem a fazekba. Mar csak a tejfolos habaras volt hatra, mert a karfiol szereti a tejfolt. Meg egy kicsit hignak is talaltam. Sot is tettem bele, elveimmel ellenkezoen kis vegetat is, es egy fel kiskanal cukrot. Az nekem kell a zoldsegekhez, jobban kijonnek tole az izek. Vegul 5 deka vajat vagdaltam bele es hogy eleg szakszeru legyen az eljarasom, felolvadasig kevertem habverovel.

Elvileg a kremlevesekbe mehetne egy tojas sargaja is, attol nem csak `tartalmasabb` lesz a leves, de szep kremes szine is lesz, de ezt most is, mint mindig melloztem.

Proust: Testverem gyakran jart hozzank, pecazni a Tiszara, nem szerette a karfiolt, de a levest, amit a fozolebol foztem, azt nagyon. Tobb eve mar, hogy eltavozott, erdekes, azota nem csinaltam karfiol levest, nem hogy igy `regiesen`, de egyaltalan sehogy sem. Jo testverem volt. Hianyzik. Talan eppen emiatt jutott eszembe karfiol kremlevest fozni.

A bejegyzést írta: Cathy

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: D Klári

Velem baj lehet. Szeretem a régi megszokott ízeket, amit az anyutól tanultam. A krémleveseket nem nagyon szeretem, megeszem, ha valaki elém teszi... Az ugye más. Én a karfiollevest úgy szeretem, ha megáll benne a kanál.

Semmi baj veled, ez igy normalis, hogy az ember izvilaga gyerekkorban alakul ki, es ehhez tobbnyire ragaszkodunk. Nekem `szerencsere` anyum nem fozott tul jol, igy a napkozis izeket szerettem meg, es amilyen szerencsem volt, a Karolyiak hajdani szakacsnoje volt a konyhas nenink. Pazarul fozott. Anyosom is sok karfiollal, egyeb zoldseggel fozi a karfiol levest, az en levesemet gyanusan nezte, ugyan megkostolta, de lattam, ez nem az o vilaga volt. En az o karfiol leveset is nagyon szeretem.
Velem baj lehet. Szeretem a régi megszokott ízeket, amit az anyutól tanultam. A krémleveseket nem nagyon szeretem, megeszem, ha valaki elém teszi... Az ugye más. Én a karfiollevest úgy szeretem, ha megáll benne a kanál.

megtekintés Válasz erre: Anyu

Kedves Cathy!

Egy anyukának furmányosnak kell lennie olykor.Az én lányom kicsinek nem ette a főzelékeket,viszont nagyon leveses,mai napig.Ezért aztán mindenféle zöldséges levest főztem,akkor kezdtem karfiollevest is főzni.Kevés krumplival főztem a szétszedett,aprított karfiolt.Tejfölös habarással a végén és kevés petrezselyemzölddel.Ha dúsabban akarom,akkor a tejfölbe teszem a tojássárgáját és a liszttel együtt elkavarva megy a levesbe.Nem pürésítettem,ne legyen főzelék kinézetű:)
Így etettem meg a gyerekemmel a főzelékféléket levesnek.Ekkor került terítékre például a frankfurti leves is,ami ugye kelkáposztaleves lenne.Ma már szerencsére sokat változik az ízlése és sok olyan ételt is szívesen megeszik,amire nem is gondolnék.Megszerette a gombát is-nagy örömömre mert én nagyon szeretem-amit régebben semmilyen rimánkodásra meg nem kóstolt volna.
Jó főzőcskét neked és légy bátor!Tapasztald ki,neked mi hogy jó és aszerint csináld!A szakácskönyv csak kis segítség,hogy elindulhass.
Puszi

Hat ez is megerne egy mesedelutant, hogy kinek hogyan, vagy hogyan nem sikerult a fozeleket becsepeszni a csemete menujebe. :D Igazad van, egy anyukanak furmanyosnak kell lenni.

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Nagyon ügyes, ötletes megoldás, amit kevesen használnak ki, pedig a főzőlé sok mindenre jó, főjjön benne előtte akár hús, vagy zöldségféle, még jobb, ha mindkettőből akad bőven belőle...

Ott van például a krumpli, amit pürének előtte megfőzök, kár lenne a levéért, ezért azt is felhasználom egy kis rántott levesnek, ha továbbgondolom, tehetek bele egészben tojást, kis citromlevet, így lesz savanyú tojásleves, egy kis zöldségzöldje apróra vágva díszítésnek, ízesítésnek mi bele való, aki szereti a borsot, csípőset nem árt bele sem tenni, csak mellé... Mi így is, úgy is szeretjük, de leginkább tejföllel!

Rég volt a gyerekem pici, de nem ehetett sokáig tejet, ezért előre pirítottam le a lisztet és nem hiszed el, de nem is olyan rossz az a lisztleves, én a maradékot mindig megittam... A gyerekemnek olyat soha nem adtam, ami nekem nem ízlett...

Szoktam bongeszni anyosom szakacskonyveit. Az egyikben olvastam egy zalai receptet, ami a krumpli fozole felhasznalasara nagyon alkalmas, ez nagyjabol ugyanaz, amirol te is beszelsz. Kirpobaltam, kicsit savanyitva, tenyleg nagyon finom volt!
Jaj, de aranyosak vagytok! Koszonom szepen hogy hozza szoltatok a naplomhoz, hogy megosztottatok velem a gondolataitokat! Nagyon jol esik!
Kedves Cathy!

Egy anyukának furmányosnak kell lennie olykor.Az én lányom kicsinek nem ette a főzelékeket,viszont nagyon leveses,mai napig.Ezért aztán mindenféle zöldséges levest főztem,akkor kezdtem karfiollevest is főzni.Kevés krumplival főztem a szétszedett,aprított karfiolt.Tejfölös habarással a végén és kevés petrezselyemzölddel.Ha dúsabban akarom,akkor a tejfölbe teszem a tojássárgáját és a liszttel együtt elkavarva megy a levesbe.Nem pürésítettem,ne legyen főzelék kinézetű:)
Így etettem meg a gyerekemmel a főzelékféléket levesnek.Ekkor került terítékre például a frankfurti leves is,ami ugye kelkáposztaleves lenne.Ma már szerencsére sokat változik az ízlése és sok olyan ételt is szívesen megeszik,amire nem is gondolnék.Megszerette a gombát is-nagy örömömre mert én nagyon szeretem-amit régebben semmilyen rimánkodásra meg nem kóstolt volna.
Jó főzőcskét neked és légy bátor!Tapasztald ki,neked mi hogy jó és aszerint csináld!A szakácskönyv csak kis segítség,hogy elindulhass.
Puszi
Nagyon ügyes, ötletes megoldás, amit kevesen használnak ki, pedig a főzőlé sok mindenre jó, főjjön benne előtte akár hús, vagy zöldségféle, még jobb, ha mindkettőből akad bőven belőle...

Ott van például a krumpli, amit pürének előtte megfőzök, kár lenne a levéért, ezért azt is felhasználom egy kis rántott levesnek, ha továbbgondolom, tehetek bele egészben tojást, kis citromlevet, így lesz savanyú tojásleves, egy kis zöldségzöldje apróra vágva díszítésnek, ízesítésnek mi bele való, aki szereti a borsot, csípőset nem árt bele sem tenni, csak mellé... Mi így is, úgy is szeretjük, de leginkább tejföllel!

Rég volt a gyerekem pici, de nem ehetett sokáig tejet, ezért előre pirítottam le a lisztet és nem hiszed el, de nem is olyan rossz az a lisztleves, én a maradékot mindig megittam... A gyerekemnek olyat soha nem adtam, ami nekem nem ízlett...
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: