újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Kedvenceim egyike

2015. december 20.

Vissza a naplóhoz

A múltban valahányszor betértem a Jókai téri bisztróba, nem mulasztottam el megkóstolni a stíriai metéltet, ez volt az egyik kedvencem...
Ma gondoltam megünneplem ezt a kellemes emléket egy saját készítésű sütivel, miután mindennel, ami hozzá kellett rendelkeztem, csak még azt nem tudtam, mi legyen belőle, végül, mert még sosem próbáltam, e mellett döntöttem...

Hozzávalók:
50 dkg túró
5 db tojás
18 dkg finomliszt
5 dkg mazsola
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 nagy tejföl
1 mk. só
10 dkg porcukor
1 ek. zsemlyemorzsa

Elkészítése ebben a sorrendben

A túrót áttörjük, a mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citromhéjat lereszeljük...
A túrót a liszttel 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk. sóval, 1 ev.kanál porcukorral, valamint 1 evőkanál tejföllel összegyúrjuk.

6 dkg vajat, 3 tojás sárgájával és a maradék porcukorral kikeverünk, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát és a többi tejfölt, amivel jól elkeverjük.

A túróval gyúrt tésztát alaposan belisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk és 1 cm széles hosszú csíkokra vágjuk... (egyenes késsel... és a lisztet valóban nem szabad sajnálni alá...)

Bő, forró, enyhén sós vízben kifőzzük (az sem baj, ha nem egyszerre, folyamatosan is lehet, amikor feljön a tetejére, leszűrni... jöhet a következő adag...) - félretesszük...

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit elvegyítünk a tojássárgás keverékkel...

A maradék vajjal (4 dkg, az sok...) kikenjük a tepsit és megszórjuk zsemlyemorzsával...,
előmelegítjük a sütőt...

A kifőtt, leszűrt metéltet lazán elkeverjük a tojásos masszával és belesimítjuk a sütőedénybe...

A forró sütőben addig sütjük, míg a teteje olyan szép piros nem lesz, mint a fotón látod... kb. 30-35 perc alatt... Pár perc után meghintjük a tetejét porcukorral és nagy kockákra szeleteljük...

Isteni!

A bejegyzést írta: zsoltne.eva

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre:

Kedves Éva !
Biztos , hogy ettél, mert otthon édesanyád is csinált. Tőle tanultam meg. és itthon sokszor megcsináltam, isteni finom volt. Stiriairól beszélek.

Annak más az alapanyaga! fél kg túró. 4 tojás, liszt , és kevés cukor.Sajna már rég csináltam , lassan elfelejtem

Kedves Katikám!

Biztos, hogy ugyanarról az édesanyáról beszélsz?... mert sok mindent tudott ám ő sütni, de erre az egyre, a stíriai metéltre, ha megfeszülök sem emlékszem... Viszont, mint írtam, ez az első, hogy magam készítettem el... Pontosan úgy, ahogy leírtam...

Szeretettel: Éva
 
Kedves Éva !
Biztos , hogy ettél, mert otthon édesanyád is csinált. Tőle tanultam meg. és itthon sokszor megcsináltam, isteni finom volt. Stiriairól beszélek.

Annak más az alapanyaga! fél kg túró. 4 tojás, liszt , és kevés cukor.Sajna már rég csináltam , lassan elfelejtem

megtekintés Válasz erre: emillio

Kedves Zséva!

Ha már túrós az egyik kedvenced, akkor mért nem
csinálod meg az én Vargabélesem? Semmivel sem
macerásabb, csak sokkal finomabb! De, - te tudod!
Ha jól emlékszem, ide a feleségekre is feltettem!
Bizony, teljesen a saját receptem! Én kísérleteztem
ki a hozzávalók arányát, hogy miként a legjobb!

Próbáld megcsinálni, és attól fogva csak azt fogod!
(Annyira finom)

Pussz: emillio

Kedves Emillio!

Biztosan ettem már és emlékeim szerint, finom is volt... ha meg ide feltetted az még jobb... majd eljutok odáig is. Ha pedig teljesen a sajátod, még jobb, mert már kitapasztaltad, mint ahogyan én a stíriai metéltnél, hogy kicsit lágyabb volt a tésztája... persze azért feltaláltam magam... (részletekben főztem ki, seperc alatt jött fel a víz felszínére...)

Valami azt súgja, hogy én a rakottas dolgokba zúgtam bele... Ha így folytatom, visszanyerem az elvesztett két kilómat... :-)

Puszi
Kedves Zséva!

Ha már túrós az egyik kedvenced, akkor mért nem
csinálod meg az én Vargabélesem? Semmivel sem
macerásabb, csak sokkal finomabb! De, - te tudod!
Ha jól emlékszem, ide a feleségekre is feltettem!
Bizony, teljesen a saját receptem! Én kísérleteztem
ki a hozzávalók arányát, hogy miként a legjobb!

Próbáld megcsinálni, és attól fogva csak azt fogod!
(Annyira finom)

Pussz: emillio
Bár új bejegyzést érdemelne minden sikerélményem, de ez egyszer kivételt teszek és más híján ide írom, hogy a mákos szelet sütim jól sikerült, ami megtestesíti bennem a mákos-diós bejglit és nincs vele annyi macera... Ez egy kevert süti, aminek a végeit (széleit) is fel fogom tudni használni, ha másnak nem, hát somlói galuska helyettesítőjeként, mert azt is nagyon szeretem... :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: