Kedvenceim egyike
2015. december 20.
A múltban valahányszor betértem a Jókai téri bisztróba, nem mulasztottam el megkóstolni a stíriai metéltet, ez volt az egyik kedvencem...
Ma gondoltam megünneplem ezt a kellemes emléket egy saját készítésű sütivel, miután mindennel, ami hozzá kellett rendelkeztem, csak még azt nem tudtam, mi legyen belőle, végül, mert még sosem próbáltam, e mellett döntöttem...
Hozzávalók:
50 dkg túró
5 db tojás
18 dkg finomliszt
5 dkg mazsola
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 nagy tejföl
1 mk. só
10 dkg porcukor
1 ek. zsemlyemorzsa
Elkészítése ebben a sorrendben
A túrót áttörjük, a mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citromhéjat lereszeljük...
A túrót a liszttel 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk. sóval, 1 ev.kanál porcukorral, valamint 1 evőkanál tejföllel összegyúrjuk.
6 dkg vajat, 3 tojás sárgájával és a maradék porcukorral kikeverünk, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát és a többi tejfölt, amivel jól elkeverjük.
A túróval gyúrt tésztát alaposan belisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk és 1 cm széles hosszú csíkokra vágjuk... (egyenes késsel... és a lisztet valóban nem szabad sajnálni alá...)
Bő, forró, enyhén sós vízben kifőzzük (az sem baj, ha nem egyszerre, folyamatosan is lehet, amikor feljön a tetejére, leszűrni... jöhet a következő adag...) - félretesszük...
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit elvegyítünk a tojássárgás keverékkel...
A maradék vajjal (4 dkg, az sok...) kikenjük a tepsit és megszórjuk zsemlyemorzsával...,
előmelegítjük a sütőt...
A kifőtt, leszűrt metéltet lazán elkeverjük a tojásos masszával és belesimítjuk a sütőedénybe...
A forró sütőben addig sütjük, míg a teteje olyan szép piros nem lesz, mint a fotón látod... kb. 30-35 perc alatt... Pár perc után meghintjük a tetejét porcukorral és nagy kockákra szeleteljük...
Isteni!
A bejegyzést írta: zsoltne.eva
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre:
Kedves Éva !
Biztos , hogy ettél, mert otthon édesanyád is csinált. Tőle tanultam meg. és itthon sokszor megcsináltam, isteni finom volt. Stiriairól beszélek.
Annak más az alapanyaga! fél kg túró. 4 tojás, liszt , és kevés cukor.Sajna már rég csináltam , lassan elfelejtem
Biztos, hogy ugyanarról az édesanyáról beszélsz?... mert sok mindent tudott ám ő sütni, de erre az egyre, a stíriai metéltre, ha megfeszülök sem emlékszem... Viszont, mint írtam, ez az első, hogy magam készítettem el... Pontosan úgy, ahogy leírtam...
Szeretettel: Éva
Biztos , hogy ettél, mert otthon édesanyád is csinált. Tőle tanultam meg. és itthon sokszor megcsináltam, isteni finom volt. Stiriairól beszélek.
Annak más az alapanyaga! fél kg túró. 4 tojás, liszt , és kevés cukor.Sajna már rég csináltam , lassan elfelejtem
Válasz erre: emillio
Kedves Zséva!
Ha már túrós az egyik kedvenced, akkor mért nem
csinálod meg az én Vargabélesem? Semmivel sem
macerásabb, csak sokkal finomabb! De, - te tudod!
Ha jól emlékszem, ide a feleségekre is feltettem!
Bizony, teljesen a saját receptem! Én kísérleteztem
ki a hozzávalók arányát, hogy miként a legjobb!
Próbáld megcsinálni, és attól fogva csak azt fogod!
(Annyira finom)
Pussz: emillio
Biztosan ettem már és emlékeim szerint, finom is volt... ha meg ide feltetted az még jobb... majd eljutok odáig is. Ha pedig teljesen a sajátod, még jobb, mert már kitapasztaltad, mint ahogyan én a stíriai metéltnél, hogy kicsit lágyabb volt a tésztája... persze azért feltaláltam magam... (részletekben főztem ki, seperc alatt jött fel a víz felszínére...)
Valami azt súgja, hogy én a rakottas dolgokba zúgtam bele... Ha így folytatom, visszanyerem az elvesztett két kilómat... :-)
Puszi
Ha már túrós az egyik kedvenced, akkor mért nem
csinálod meg az én Vargabélesem? Semmivel sem
macerásabb, csak sokkal finomabb! De, - te tudod!
Ha jól emlékszem, ide a feleségekre is feltettem!
Bizony, teljesen a saját receptem! Én kísérleteztem
ki a hozzávalók arányát, hogy miként a legjobb!
Próbáld megcsinálni, és attól fogva csak azt fogod!
(Annyira finom)
Pussz: emillio