Kézzel, gyorsan vagy géppel?...
2016. április 9.
Azt vettem észre, lassan háttérbe szorult a kézírásom, de még a gyorsírás is, amit egyre ritkábban alkalmazom... marad a gépírás tudománya, ami előnyt élvez minden egyéb másnál... Látni és közben írni, jegyzetelni... hát igen össze kell kapnom magam... Marad az emlékezés... Mindig az utolsó ételre, mert az még frissen bennem van, aztán jöhetnének az összes többiek, de tuti, hogy valamit kifelejtenék belőle... Majd, ha az alapanyagok mind ott lesznek előttem, akkor talán eszembe fog jutni, hogy még mi minden hiányzik?...
Gombás sertésragu, rizzsel, salátalevéllel
Sertéslapockát csíkokra vágom, sózom, borsozom, kis liszttel megszórom,
felhevített zsiradékban (olajon) megpirítom... és egy tálba kiszedem...
Apróra vágott hagymát a visszamaradt szaftban megpirítom... sózom...
Kevés fehérbort öntök hozzá...
Egyforma darabokra félbevágott gombát rajta megpirítom... sózom...
Egy-két gerezd fokhagymát ráreszelek, vagy zúzok... sózom-borsozom...
Pirospaprikával meghintem, összekeverem és maradék fehérbort öntök hozzá...
Most mehet vissza bele a félretett hús...
Fedőt rá és megvárom, míg levet ereszt, ebben puhítom készre és csak ha nagyon muszáj teszek hozzá kevés vizet...
Tejszines-tejfölös habarást készítek, azzal öntöm fel, amitől nagyon finom krémes állagú lesz...
Főtt rizzsel, salátával tálalom...
*
Ami még nagyon elnyerte a tetszésemet, az a pirított kenyérkockás saláta..., mellé a kissé hevített zsiradékon békonszalonnába göngyölt liba-, pulyka-, v. csirkemájdarabok (sózva-borsozva)... rozmaring szálra fűzve, forgatva szép pirosra... ha megsültek... kiszedem és a szaftjába egy két kanál borecetet teszek, ami fellazítja, hogy semmi ne menjen kárba és egy tálkában egy kanál mustár és ugyanennyi olívaolaj hozzáadásával sóval-borssal ízesítve elkészítem a salátaöntetet...
A salátához a pirított kenyérkockán kívül szükség van feldarabolt koktélparadicsomra, kígyóuborkára és a salátaöntetre...
Sajnos, ezeknek a finom ételeknek az elkészítése még várat magára, de ami késik, nem múlik...
*
és a harmadik ételhez érkeztünk, amihez az alapanyag is rendelkezésemre áll csak egyszerű előkészítést igényelne és amihez csak a páclevet kellene összeállítanom és a csirkedarabokat benne állni hagynom pár órát, megforgatnom... Erre, majd később kerítek sort, ha már a husi felengedett... Már csak egy a bökkenő, még nincs újkrumpli, se igazi körte, ami ezt a sütőben sült csirkecombot különlegessé tehetné...
A bejegyzést írta: zsoltne.eva
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
Egyébként-ha már az ételeknél tartunk, most készült el az almáspalacsintám..
Válasz erre: Ilona
Finomakat hoztál, a gombát imádom, a salátánál pedig én maradok a jól bevált céklasalátámnál, amit szintén nagyon szeretek.
Egyébként-ha már az ételeknél tartunk, most készült el az almáspalacsintám..
...viszont ebben a salátában látok valami fantáziát és amilyen egyszerű, olyan finom lehet. Egy próbát megér és szikkadt kenyér mindig akad a háznál. Már csak a paradicsomon és a kígyóuborkán múlik... :-)
Almáspalacsinta? Hujjééééé! Akkor te előrébb vagy az ínyencségek terén.. no majd erre is sort kerítek. :-)
A piritott kenyerkockas salatahoz Cezar salata neven mar volt szerencsem, de vegul is finom az a kenyerkocka barmilyen mas zodl salataval.
Ujkrumpli, korte, sult csirke... Nyami!!
Válasz erre: Cathy
Jo kis etelekrol emlekezel meg! Gombas raguhoz a feherbor jo otlet, be fogom vezetni!
A piritott kenyerkockas salatahoz Cezar salata neven mar volt szerencsem, de vegul is finom az a kenyerkocka barmilyen mas zodl salataval.
Ujkrumpli, korte, sult csirke... Nyami!!
Ahogy mondod! Nyami!