Ma székelygulyást csináltam..
2017. június 2.
A székelygulyás története
- A székelygulyás nem csak népszerű és igazán jóízű, zamatos étel, hanem van egynémely nevezettessége is. Először is az, hogy valójában nem székely az eredete, az erdélyi konyha nem is ismeri. Másodszor az, hogy nevében nem csak a jelző, hanem a jelzett sem stimmel : nem is gulyás. Nem tartozik bele a gulyásfélék családjába, mindenki megmondhatja, nem is hasonlít rájuk, mi dolga is lenne a gulyásban káposztának? Honnan hát ez az elnevezés, ami pestiesen nem kis logikával, az erdélyi káposztás ételekre emlékeztetve székelykáposztának is átalakítottak?
-Ez a harmadik s mindenképpen legnagyobb nevezetessége. A székelygulyás „keresztapja” ugyanis nem kisebb ember, mint Petőfi Sándor kortársa: Székely József vármegyei fő levéltáros. A Vármegyeházával szomszédos volt annak idején Gránátos utcai (ma: Városház utca) Komló-krt, ahová mindketten bejáratosak voltak.
- Történt egy napon 1846-ban, hogy amikor Székely későn tért be oda ebédre, éppen kifogyóban voltak az ételek, csekély volt a választék. A készséges kocsmáros a vendég kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzelék és sertéspörköltet egybekeverve, egy tálban szolgálta fel. A rögtönzés ízesnek, kellemesen zamatosnak bizonyult. Tanúja volt ennek Petőfi, aki legközelebb ezt rendelte magának, s hozzáragasztotta a Székely nevét. Hamarosan meggyökeresedett, ismertté vált a „Székely gulyás”, amelyre utóbb került rá díszítésül és ízesítésül a tejföl. Ismerjük el, hogy javára vált……
Igaz, nem igaz, lejegyezte Magyar Elek. (Az ínyencmester szakácskönyve. 1986)
/ Net/
A bejegyzést írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Sanda
Bakfitty, Te egy igazi ínyenc vagy.
Szeretem azokat az embereket, akik szeretnek enni, mivel bennük van életöröm.
Egy hibát elvétettem a mondandómban! Azt írtam, "nagyon szeretek!
Helyesbítek: szeretek, mert a szeretet, szeretek szónak az én értelmezésemben, nincs fokozása, ragozása!
Csak úgy van, vagy épp nincs, és ami itt is fontos, nem tanulható! Tanítani megkísérlik sokan ugyan, de csakis a saját hasznuk érdekében!
Válasz erre:
Bizony, bizony! A legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, ha nekiállunk kutyulni valamit, az ízek harmóniája!
Tökfőzeléket összekeverni a feltéttel, hát?...mondhatjuk persze, hogy ízlés kérdése, és akkor le is tudtuk a témát! De akkor hol maradnak azok az ízek, amit előttem Éva leírt, pl. a tökfőzelék esetében! Nem ragozom!
Sokan nem tudják, hogy egy lecsó elkészítése, amire azt mondjuk, hogy egy egyszerű étel, legalább fél napot vesz igénybe, és a megfelelő alapanyagokkal!
Gondoltam leírom egy ma már nemlétező birodalom pofon egyszerű kajáját, ami szintén nálunk igy a meleg időben aktuális, de majd máskor talán!
Ma már szinte semmit nem készítek, elég ha van tej? kenyér?...esetleg zsemle?, mert azt úgy beáztatva nagyon szeretem! Másnak szerettem főzni, magamnak már nem pancsolok!
Szépeket
Szeretem azokat az embereket, akik szeretnek enni, mivel bennük van életöröm.
Tökfőzeléket összekeverni a feltéttel, hát?...mondhatjuk persze, hogy ízlés kérdése, és akkor le is tudtuk a témát! De akkor hol maradnak azok az ízek, amit előttem Éva leírt, pl. a tökfőzelék esetében! Nem ragozom!
Sokan nem tudják, hogy egy lecsó elkészítése, amire azt mondjuk, hogy egy egyszerű étel, legalább fél napot vesz igénybe, és a megfelelő alapanyagokkal!
Gondoltam leírom egy ma már nemlétező birodalom pofon egyszerű kajáját, ami szintén nálunk igy a meleg időben aktuális, de majd máskor talán!
Ma már szinte semmit nem készítek, elég ha van tej? kenyér?...esetleg zsemle?, mert azt úgy beáztatva nagyon szeretem! Másnak szerettem főzni, magamnak már nem pancsolok!
Szépeket
Én is tettem már pörköltbe borsót, vagy zöldbabot és együtt főztem készre, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára.
A zsenge zöldbab, borsó jöhet minden formájában, de ez alól a tök nálam kivétel. Mert önmagában, kaprosan, tejfölösen, enyhén savanykásan az igazi, feltétnek rá egy két kanál pörkölt, vagy sült hús, oldalas, még a sült szalonna is jöhet, esetleg kolbászkarikák, de ala natúr is én nagyon szeretem.
Savanykásan az igazi külön főzelékként a zöldbab, a tök, a "majomfogó"... :-)
Válasz erre: Ilona
A tökfőzelékhez remek a pörkölt, lényegében Te a "feltéttel"" együtt készíted el a tököt...
Ezen felbuzdulva lehet, megfozom a savanyu kaposzta fozeleket csak ugy porkolt nelkul. Vegul is rossz nem lehet.
Válasz erre: Cathy
Vagyis a szekelygulyas az savanyu kaposzta fozelek es sertesporkolt elegye. Meg csak nem is gulyas husbol keszul, ami ugye a marhahus.
Ennek alapjan talaltam ki a tokfozeleket szekelykaposzta modra. Marmint hogy rendes porkoltet keszitek sertes husbol, es a vegen belekeverem a gyalult tokot, egyutt fozom keszre, majd tejfolozom.
Ennek alapjan talaltam ki a tokfozeleket szekelykaposzta modra. Marmint hogy rendes porkoltet keszitek sertes husbol, es a vegen belekeverem a gyalult tokot, egyutt fozom keszre, majd tejfolozom.
Elég régóta van egy mondás! Ami a neten nincs, az nem is volt!
Persze, ez nem mindig így van! Sőt!