újabb események régebbi események további események
10:04
suWhoBnZfQSLipdP regisztrált a weboldalra
15:51
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
08:13
Tündér módosította a naplóbejegyzését
08:12
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
16:53
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
16:36
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
12:58
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Mélymulcs

2023. január 29.

Vissza a naplóhoz

A mélymulcs nálam a 10cm vastagságútól az 1méteres vastagságig megtalálható. Az alapja javarészt szalmás-szénás kecskealom, nem 24 órás, hanem olyan, amelyen legalább egy hónapig álltak a kecskék az ólban. Néhány csoportban 24 órás lócitromot gyűjtenek, minden bizonnyal brit tudósok és a NASA által is elismert okok miatt, de egész életemben annyi típusú trágyadombot láttam már a saját udvarunkban is, s abban óriási tököket, hogy akármit már nem hiszek el.

És meséltem ma valakinek, hogy én nem ragaszkodom a szabályokhoz, nem is hiszem, hogy annyival jobb mereven ragaszkodni pl. Iván féle tanításhoz, mint néhányan a Szentírást se tartják be annyira, - mert eleve mindenkinek mások a körülményei és a lehetőségei, és főleg a kertje.

Ha irányként tekintünk rá (mert amit ő csinált, az neki bejött), akkor alighanem kevesebb megfelelési kényszer, s az abból adódó kudarc ér. Tanulópénz mindig lesz, de meg kell tanulnunk a saját kertünket.

A saját mélymulcsom pedig azt tanította, hogy ha nem takarom vastag avartakaróval az almot, s nyáron ezt majd nem pótolom fűnyesedékkel vagy hasonlókkal, akkor az állatok álltal megevett gyommagok röhögve kibújnak a mélymulcsból.

Eddig palántázásra használtam a mélymulcsos ágyást, valamint nagyobb magvúakat vetettem bele. Viszont a tavalyelőtti észrevétlenül ott beért sárgadinnye, ami lepottyanva ott rohadt, s tavasszal palántába szökkent, több termést hozott, mint a hagyományos művelésben.

Ma elegyengettem az almot, ahol nem volt semennyire se egyenes, s aztán szétosztottam rá vastagon az avart. Majdnem elég is lett mindenhová. Erős barátom segített, odavonszolta a zsákokat helyettem, néhányat még ki is borított, nem csak engem, és még lesifotókat is lőtt rólam.

- Zöld ujj - Grüner Daumen -

A bejegyzést írta: Tündér

Hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez senki nem írt hozzászólást.

Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: