újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Nem egy "Piskóta"!

2015. november 11.

Vissza a naplóhoz

Nem tenném, ha nem próbáltam volna ki... De ez valóban finom és laktató sütemény... Ráadásul nem valami bonyolult... könnyen elérhető, ha meg van hozzá minden hozzávaló... Az sem baj, ha időközben valami hiányzik, mire valók a szomszédok?... Csak akad náluk egy kis cukor?

Adva van a tojás. Jó, ha nyolc van belőle... Elválasztod őket egymástól egy-egy külön edénybe...
A sárgáját a nyolc kanál cukorral, nem fakanállal, habverővel, míg el nem olvad a "habverő", habosra vered, kevered... közben a fehérjét jobb, ha hűtőbe, addig is míg nem lesz rá szükséged, félreteszed, ha kicsi a helyed...
(Itt jön be a szomszéd, ha van cukorja, egyébként két kanálnál többre nem is lenne rá több szükség...)

Félre a tréfát, ez már maga a sütirecept!

Hozzávalók!

8 db tojás, 8 n.kanál cukor, 8 n.kanál liszt, egy-két n.kanál víz... közben belecsempészel egy n.kanál rumot, a sárgájába... (37 %-os) Finom! Nem meginni! Ezzel még ráérsz, még a hozzávalóknál tartunk...
1/2 kg túró, egy-két kanál tejföl, ehhez a töltelékhez van.cukor, ha van...
mazsola... Ja ez, egy harmadik edény..., ja és citromreszelék... Vigyázat! Csak a sárgáját, a fehérjét nem reszeljük... Attól kesernyés lesz...
Lekvár, tetszésed szerint, de a legjobb a kajszi után az áfonya... eredeti üvegéből...
Csipet só a tojásfehérjébe... (ami ugye várakozik, hogy kemény habbá felverjed), miközben a sárgáját már javában kevered... El ne felejtsd habosra, a cukornak meg kell olvadnia...)
Egy közepes méretű tepsi, amit kikensz, lisztezel, egy sütő max. hőfokon, majd takarékon... Nehogy ottfelejtsd!
Idő kell a sütéshez, először 10 perc, majd ismét 10 és a végén takaréklángon további 10 perc...

Piskótatészta készítése már a kisujjadban van, tehát csak lazán... a sorrend a fontos... Először a sárgája a hozzávalókkal... ha a cukor felolvadt, a lisztet el ne felejtsd, jöhet a kemény habbá felvert fehérje, amihez ezt a masszát lazán, finoman hozzákevered... Ez a lelke mindennek!
A felét szépen elsimítod a tepsibe, hogy a széleit is érje és beteszed a forró sütőbe, 10 percre, míg egy szép pírt nem kap... Kiveszed, nehogy ott tedd bele!... Jöhet rá a túró töltelék, amiben, remélem már benne van, minden, ami kell... Pöttyögetve, hogy mindenhová jusson, csak ne elkenve...
Ezután jön szintén rá pöttyögetve oda, ahol nincs túró az áfonya lekvár...
Most jöhet rá a piskóta másik fele, lazán rákenve, hogy mindenhová jusson belőle... mazsola rászórva a tetejére és visszahelyezve a forró sütőbe, 10 percre,...míg egy szép pírt nem kap, megnézed, majd a sütőt takaréklángra veszed, további 10-15 perc, és a süteményed, ha a teteje szép pírt kap, nem éghet meg készen van...
Az egész sütésidő 30-40 perc... közben aggódhatsz... de szerintem, ha mindent így tettél, nincs rá okod... legfeljebb azt sajnálhatod, ha egyszer ki nem próbálod...

Jó sütögetést!

A bejegyzést írta: zsoltne.eva

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Sanda

A piskótasütést sosem mertem megreszkírozni...

Sanda!... Hát a törökmézet ismered e?... Az olyan, mint a piskóta, ha nem sül át... Mégis szerettük gyerekkorban. Úgyhogy ne aggódj, így is úgy is elfogyna... Nem vész el csak átalakul...

Koleszterinszínt? Jó, hogy mondod, el is felejtettem, hogy az nekem magas...

megtekintés Válasz erre: emillio

....mit tudjátok ti, hogy mi a jó....
(:-D)

....talán, majd egyszer elárulom az én
titkos receptemet.... Lehidaltok tőle....

Addig is jó sütést - főzést nektek!

Pussz: emillio

Naaa, Lecci lecci aruld el!!!!
....mit tudjátok ti, hogy mi a jó....
(:-D)

....talán, majd egyszer elárulom az én
titkos receptemet.... Lehidaltok tőle....

Addig is jó sütést - főzést nektek!

Pussz: emillio

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Tudtam, hogy ezzel kicsit felélénkültök... megjegyzem, ha magamnak készítettem volna, nekem is elég lett volna mindenből a fele mennyiség... én csak bedolgoztam, kíváncsi voltam, mi sül ki belőle... Soha nem vetettem meg a jót, de csak módjával... :-)

De jo kis recept! Koszonom.

megtekintés Válasz erre: Ilona

Anyu, ha több tojásom van, vagy tudom, hogy jön valaki, én is szoktam csinálni 4 tojásos vizespiskótát. Nem tudom, miért, de jobban szeretem, mint amibe egy halom tojás van.Sütésre én is Horváth Ilona receptkönyvét használom...:-))

A koleszterinszintről már nem is beszélve...
Tudtam, hogy ezzel kicsit felélénkültök... megjegyzem, ha magamnak készítettem volna, nekem is elég lett volna mindenből a fele mennyiség... én csak bedolgoztam, kíváncsi voltam, mi sül ki belőle... Soha nem vetettem meg a jót, de csak módjával... :-)

megtekintés Válasz erre: Anyu

Hát ez az Ilikém!
Én 4 tojásos vizespiskótát szoktam sütni.Horváth Ilona is gondolt erre,az ő szakácskönyvében is benne van a 4 tojásos vizespiskóta receptje.8 tojás az már luxus számba megy.

Anyu, ha több tojásom van, vagy tudom, hogy jön valaki, én is szoktam csinálni 4 tojásos vizespiskótát. Nem tudom, miért, de jobban szeretem, mint amibe egy halom tojás van.Sütésre én is Horváth Ilona receptkönyvét használom...:-))

megtekintés Válasz erre: Sanda

A piskótasütést sosem mertem megreszkírozni...

Mindent el kell kezdeni egyszer!Lehet hogy elsőre nem lesz az igazi,de bele lehet jönni,rá lehet érezni.
Puszi

megtekintés Válasz erre: Ilona

Ami 8 tojással kezdődik, az nálam már szóba sem jöhet, mikor egy tojásból is tudok piskótatésztát csinálni...

Hát ez az Ilikém!
Én 4 tojásos vizespiskótát szoktam sütni.Horváth Ilona is gondolt erre,az ő szakácskönyvében is benne van a 4 tojásos vizespiskóta receptje.8 tojás az már luxus számba megy.
A piskótasütést sosem mertem megreszkírozni...
Ami 8 tojással kezdődik, az nálam már szóba sem jöhet, mikor egy tojásból is tudok piskótatésztát csinálni...
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: