Nem egy "Piskóta"!
2015. november 11.
Nem tenném, ha nem próbáltam volna ki... De ez valóban finom és laktató sütemény... Ráadásul nem valami bonyolult... könnyen elérhető, ha meg van hozzá minden hozzávaló... Az sem baj, ha időközben valami hiányzik, mire valók a szomszédok?... Csak akad náluk egy kis cukor?
Adva van a tojás. Jó, ha nyolc van belőle... Elválasztod őket egymástól egy-egy külön edénybe...
A sárgáját a nyolc kanál cukorral, nem fakanállal, habverővel, míg el nem olvad a "habverő", habosra vered, kevered... közben a fehérjét jobb, ha hűtőbe, addig is míg nem lesz rá szükséged, félreteszed, ha kicsi a helyed...
(Itt jön be a szomszéd, ha van cukorja, egyébként két kanálnál többre nem is lenne rá több szükség...)
Félre a tréfát, ez már maga a sütirecept!
Hozzávalók!
8 db tojás, 8 n.kanál cukor, 8 n.kanál liszt, egy-két n.kanál víz... közben belecsempészel egy n.kanál rumot, a sárgájába... (37 %-os) Finom! Nem meginni! Ezzel még ráérsz, még a hozzávalóknál tartunk...
1/2 kg túró, egy-két kanál tejföl, ehhez a töltelékhez van.cukor, ha van...
mazsola... Ja ez, egy harmadik edény..., ja és citromreszelék... Vigyázat! Csak a sárgáját, a fehérjét nem reszeljük... Attól kesernyés lesz...
Lekvár, tetszésed szerint, de a legjobb a kajszi után az áfonya... eredeti üvegéből...
Csipet só a tojásfehérjébe... (ami ugye várakozik, hogy kemény habbá felverjed), miközben a sárgáját már javában kevered... El ne felejtsd habosra, a cukornak meg kell olvadnia...)
Egy közepes méretű tepsi, amit kikensz, lisztezel, egy sütő max. hőfokon, majd takarékon... Nehogy ottfelejtsd!
Idő kell a sütéshez, először 10 perc, majd ismét 10 és a végén takaréklángon további 10 perc...
Piskótatészta készítése már a kisujjadban van, tehát csak lazán... a sorrend a fontos... Először a sárgája a hozzávalókkal... ha a cukor felolvadt, a lisztet el ne felejtsd, jöhet a kemény habbá felvert fehérje, amihez ezt a masszát lazán, finoman hozzákevered... Ez a lelke mindennek!
A felét szépen elsimítod a tepsibe, hogy a széleit is érje és beteszed a forró sütőbe, 10 percre, míg egy szép pírt nem kap... Kiveszed, nehogy ott tedd bele!... Jöhet rá a túró töltelék, amiben, remélem már benne van, minden, ami kell... Pöttyögetve, hogy mindenhová jusson, csak ne elkenve...
Ezután jön szintén rá pöttyögetve oda, ahol nincs túró az áfonya lekvár...
Most jöhet rá a piskóta másik fele, lazán rákenve, hogy mindenhová jusson belőle... mazsola rászórva a tetejére és visszahelyezve a forró sütőbe, 10 percre,...míg egy szép pírt nem kap, megnézed, majd a sütőt takaréklángra veszed, további 10-15 perc, és a süteményed, ha a teteje szép pírt kap, nem éghet meg készen van...
Az egész sütésidő 30-40 perc... közben aggódhatsz... de szerintem, ha mindent így tettél, nincs rá okod... legfeljebb azt sajnálhatod, ha egyszer ki nem próbálod...
Jó sütögetést!
A bejegyzést írta: zsoltne.eva
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Sanda
A piskótasütést sosem mertem megreszkírozni...
Koleszterinszínt? Jó, hogy mondod, el is felejtettem, hogy az nekem magas...
Válasz erre: emillio
....mit tudjátok ti, hogy mi a jó....
(:-D)
....talán, majd egyszer elárulom az én
titkos receptemet.... Lehidaltok tőle....
Addig is jó sütést - főzést nektek!
Pussz: emillio
(:-D)
....talán, majd egyszer elárulom az én
titkos receptemet.... Lehidaltok tőle....
Addig is jó sütést - főzést nektek!
Pussz: emillio
Válasz erre: zsoltne.eva
Tudtam, hogy ezzel kicsit felélénkültök... megjegyzem, ha magamnak készítettem volna, nekem is elég lett volna mindenből a fele mennyiség... én csak bedolgoztam, kíváncsi voltam, mi sül ki belőle... Soha nem vetettem meg a jót, de csak módjával... :-)
Válasz erre: Ilona
Anyu, ha több tojásom van, vagy tudom, hogy jön valaki, én is szoktam csinálni 4 tojásos vizespiskótát. Nem tudom, miért, de jobban szeretem, mint amibe egy halom tojás van.Sütésre én is Horváth Ilona receptkönyvét használom...:-))
Válasz erre: Anyu
Hát ez az Ilikém!
Én 4 tojásos vizespiskótát szoktam sütni.Horváth Ilona is gondolt erre,az ő szakácskönyvében is benne van a 4 tojásos vizespiskóta receptje.8 tojás az már luxus számba megy.
Válasz erre: Sanda
A piskótasütést sosem mertem megreszkírozni...
Puszi
Válasz erre: Ilona
Ami 8 tojással kezdődik, az nálam már szóba sem jöhet, mikor egy tojásból is tudok piskótatésztát csinálni...
Én 4 tojásos vizespiskótát szoktam sütni.Horváth Ilona is gondolt erre,az ő szakácskönyvében is benne van a 4 tojásos vizespiskóta receptje.8 tojás az már luxus számba megy.