Pitypangméz(Aleda konyhája után szabadon)
2015. április 21.
Ilyentájt már sárgállik a kert vége a pitypangtól.A napokban olvastam a fece-en a receptet és megmozgatta a fantáziámat.Mielőtt kimennék a fűnyíróval,ki kéne próbálni!Nos mivel ma dokilátogatással elment a délelőttöm,más komolyabb munka nem volt beütemezve,így hirtelen felindulásból kiszaladtam a kertbe és megszedtem egy adag sárga virágot és nekiláttam.Nos ahogy én összehoztam innen-onnan utána nézegetve:
Az elkészítés:
Két jó maréknyi pitypangvirág,szigorúan csak a virágfejek.
Ezt egy liter vízzel feltettem főni.Nem mostam,mert akkor a virágpor kárbavész(.A bacik,bogarak úgysem bírják a főzést).Közben belekarikáztam egy szép citromot.Lassú tűzön kb 1 órát főlt,amikor leszűrtem és a lébe beleszórtam kb.1 kg cukrot(én nem tettem bele mind).Még 20 percig főztem és előmelegített üvegekbe töltögettem és ment takarók közé dunsztolódni.Készítés közben meg-megkóstoltam és igen kellemes íze volt,lesz keletje!
Azon nyomban kiszaladtam a kertbe és leszedtem még egy adag virágot,most az fől.
Holnap pedig levágom a fűvel együtt a többit,mielőtt szélnek ereszti a bóbitáit.
A bejegyzést írta: Anyu
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
Múltkor még áradoztam róla, egyszer legalább láttam milyen, amikor olyan a talaj tőlük, mint a "menyasszony fátyla"... :-)
Maradok az akácméznél... most is van, szeretem meleg tejbe tenni egy kanállal, megunhatatlan...
Válasz erre: zsoltne.eva
Ez nagyon érdekes! De mégsem keltette fel annyira a fantáziám, hogy nekiállnék... amúgy nálam a százszorszépek virítanak. Ez is, az is gyomnövény. Látványnak szépek, sajnálom szinte az enyémeket is levágni, de muszáj... úgyhogy, ha kijutok, mert kijutok, az lesz a sorsa...
Múltkor még áradoztam róla, egyszer legalább láttam milyen, amikor olyan a talaj tőlük, mint a "menyasszony fátyla"... :-)
Maradok az akácméznél... most is van, szeretem meleg tejbe tenni egy kanállal, megunhatatlan...
Puszi
Válasz erre: Sanda
Nekem megvan Gabriele Bickel Boszorkánykonyha című könyve, abban aztán csoda dolgokat lehet készíteni az erdők-mezők növényeiből. Ha majd nyugdíjas leszek, én is járni fogom az erdőket, és gyűjtögetek. Boszorkánynak már amúgy is boszorkány vagyok:-)
a kutyatejjel, mert ez is az is sárga! A különbség pedig igen
nagy! A kutyatej erősen mérgező!
Válasz erre: emillio
Tetszik! Én is csinálnék, csak én biztosan összekeverném
a kutyatejjel, mert ez is az is sárga! A különbség pedig igen
nagy! A kutyatej erősen mérgező!
Anyu szigorúan csak a virágfejeket említette... :-)
Válasz erre: zsoltne.eva
Ez nagyon érdekes! De mégsem keltette fel annyira a fantáziám, hogy nekiállnék... amúgy nálam a százszorszépek virítanak. Ez is, az is gyomnövény. Látványnak szépek, sajnálom szinte az enyémeket is levágni, de muszáj... úgyhogy, ha kijutok, mert kijutok, az lesz a sorsa...
Múltkor még áradoztam róla, egyszer legalább láttam milyen, amikor olyan a talaj tőlük, mint a "menyasszony fátyla"... :-)
Maradok az akácméznél... most is van, szeretem meleg tejbe tenni egy kanállal, megunhatatlan...
Válasz erre: Müszélia
a százszorszépből is lehet főzeléket alkotni, állítólag. egyszer kipróbáltam, de ne tudd meg, hogy milyen rossz volt.
Válasz erre: zsoltne.eva
Ezt most nem igazán értem, ugyanis utánanéztem mire is használják. Sokfélének nevezik a pitypangot (gyermekláncfüvet)..., köztük kutyatejnek is kikiricsnek is..., hát akkor nem kettőről, hanem ugyanarról beszéltek... Így is, úgy is rá lehet keresni. Kutyatejként úgy dobja ki a google, amiről emillio te említést teszel, viszont a "pitypangnál" azt írja a google, hogy nevezik a pitypangot kutyatejnek is..., aminek a szára, mint írják nagy mennyiségben mérgező... Hogy is van akkor ez?...
Anyu szigorúan csak a virágfejeket említette... :-)
Puszi
Válasz erre: Müszélia
a százszorszépből is lehet főzeléket alkotni, állítólag. egyszer kipróbáltam, de ne tudd meg, hogy milyen rossz volt.
Válasz erre: zsoltne.eva
Ezt most nem igazán értem, ugyanis utánanéztem mire is használják. Sokfélének nevezik a pitypangot (gyermekláncfüvet)..., köztük kutyatejnek is kikiricsnek is..., hát akkor nem kettőről, hanem ugyanarról beszéltek... Így is, úgy is rá lehet keresni. Kutyatejként úgy dobja ki a google, amiről emillio te említést teszel, viszont a "pitypangnál" azt írja a google, hogy nevezik a pitypangot kutyatejnek is..., aminek a szára, mint írják nagy mennyiségben mérgező... Hogy is van akkor ez?...
Anyu szigorúan csak a virágfejeket említette... :-)
A kutyatej teljes neve farkas kutyatej, de hívják
ebtejnek, farkasfűnek, fűtejnek,és tejesfűnek is!
Minden része mérgező, ellentétben a pitypanggal,
vagy más néven gyermekláncfű, kikirics, kákics,
vagy mondjuk eszterlánc! Ez nem mérgez! Szoktak a
zsenge leveleiből salátát is készíteni!
Látod, - megint tanultál valamit! (:-D)
Pussz: emillio
Az iránt érdeklődnék, hogy mennyire kell beforralni,
és a citromon és a cukron kívül kell-e hozzá más adalék?
Esetleg valamilyen aroma? El tudnám képzelni egy belefőzött
vanília rúddal is! Mi lenne, ha egy zacskó zselatint is hozzá
kevernék?
Pussz: emillio
Válasz erre: emillio
Kedves Anyu!
Az iránt érdeklődnék, hogy mennyire kell beforralni,
és a citromon és a cukron kívül kell-e hozzá más adalék?
Esetleg valamilyen aroma? El tudnám képzelni egy belefőzött
vanília rúddal is! Mi lenne, ha egy zacskó zselatint is hozzá
kevernék?
Pussz: emillio
Amiket írsz el nem rontja szerintem.Én a citromon és cukron kívül mást nem tettem bele.Lehet,nem voltam elég türelmes és nem főztem órákig,így folyós maradt,de finom,a fiamnak is tetszik,egy kis üveggel már elvitt belőle:-)Én a citromkarikákkal egy liter vízben lassú tűzön főztem kb.3/4 óráig,aztán leszűrtem és a léhez adtam a cukrot és így még k. 20 percig szintén lassú tűzön.Azt írják,ha nagyon főne,le kell venni és pár perc után újra tűzre tenni.A színe gyönyörű,olyan mint a méz.És mivel nem mosogattama rengeteg virágpor is benne maradt.Hát ennyi!
Pussz