újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Próba cseresznye

2016. június 11.

Vissza a naplóhoz

Nemszeretem munkáim között szerepel a befőzés...
Sajnálom rá az időt, energiát, pedig nagyon szeretem a befőttet.
Éppen ezért egy kicsit kutakodtam a neten, hátha kitaláltak már valami egyszerűt és nagyszerűt, ami időt és energiát takarít meg és meghozza a kedvem, legalább arra az időre, amíg elteszem a cseresznye és a meggyet...

Találtam is egy igen egyszerű eltevési módot. Ki is próbáltam. Csak egy üvegem bánta... Ja, kérem kockázat nélkül semmi sincs.
Jelenleg már a sütőben hűlnek az üvegek, olyan mint a száraz dunszt, csak nedves.

Az üvegek csírátlanítását a mikróban el lehet végezni, egy üvegre 3 percet szánva.
A kiválogatott, alaposan megmosott cseresznyét lecsöpögtetni, üvegbe tenni, kicsit rázogatni, hogy több elférjen és üvegenként 4 kanál cukrot rászórni, majd hidegvízzel feltölteni.
Ezután celofánt, majd tetőt tettem rá. Egy pillanatra megfordítottam, nem szivárog e? Ezután az előmelegített sütőben egy magasabb falu tepsibe helyeztem az üvegeket, alájuk hideg vizet tettem, nem egészen a pereméig. 40 percig a 180 fokos sütőben "sütöttem", majd lekapcs. után ott hagytam volna kihűlni másnapig... de kíváncsi voltam meg vannak e épségben. Az igazsághoz tartozik, hogy egy befőttem odaveszett. Az sem lehetett az én hibám, csak az üveg volt selejtes...

Károly bácsi... szokeresz a fakeresz... jaj, de nagyon komálom az anyósom...

A bejegyzést írta: zsoltne.eva

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Anyu

Évikém!
Egy üveg nem a világ.Nekem a bodzaszörpömből pattant el egy üveg,pedig az hidegen ment üvegekbe.Lehet,selejtes volt az üveg és én még kicsit oda is koccinthattam amikor raktam a helyére.Előfordul,ez ne vegye el a kedved semmitől!Én most az eper eltevésében vagyok,mert az első örömén túl,amikor még megettük az érettet,már most nem fogyna el,hát dzsemet főzök belőle.A mai adagom 6 üveg.Mire lemegy az eper,már kezd érni a málna,igaz abból nincs sok,lehet az csak a fagyasztóba megy majd.Pirosodik a ribizli is és a konyhámban ott érik egy fazékban a büszkém is szörpnek,még pár nap és le lehet szűrni és rakni a helyére.A kert ezzel jár.Nekem ezek örömteli munkálkodások,részint mert jó látni ,hogy haszna is van a munkánknak,másrészt én nagyon szeretem a gyümölcsöket eltett formájában is. :)
Puszi

Én sem adok ilyen picire... a lényeg, hogy ott díszeleg a polcomon és már ez is valami... Nem lesz ideje megromlani, mert nem adok neki... Tudod tartósítószer nélkül készítettem... Ellene vagyok minden ilyen szernek, kint sincs szükség permetezésre... Évek óta biokertészkedem... vagy megszokják, vagy megszöknek.
Még nem panaszkodtak, jól megvannak "szerek" nélkül is. Lásd.! Annyi szőlőm lesz... a rózsáimat fahamuval leszórtam, az eső meg lemosta. Így kell ezt! :-)

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Hallottam már hírét, hogy majd kiugrasz évenként a bőrödből, amikor kapsz egy nagy szatyor cseresznyét, és feláldozod magad, mert olyan jól mutat a stelázsin, ugye? Meg egyébként sincs más dolgod, mint befőzni... :-)
Én sem bírtam ki holnapig, a Károly bácsi, ha tudná, megróna érte, hát ha még azt is mit gondolok a szakácstudományáról?... Azzal bezzeg nem dicsekedett, hogy neki sem sikerült elsőre és sorban pattantak el az üvegjei... Nekem csak egy, de a tartalmát azért megmentettem. Kriszti dzsemfixszel pótolta a levet. Bánom is én mit katyvaszt, csak ehető legyen. :-)

Évikém!
Egy üveg nem a világ.Nekem a bodzaszörpömből pattant el egy üveg,pedig az hidegen ment üvegekbe.Lehet,selejtes volt az üveg és én még kicsit oda is koccinthattam amikor raktam a helyére.Előfordul,ez ne vegye el a kedved semmitől!Én most az eper eltevésében vagyok,mert az első örömén túl,amikor még megettük az érettet,már most nem fogyna el,hát dzsemet főzök belőle.A mai adagom 6 üveg.Mire lemegy az eper,már kezd érni a málna,igaz abból nincs sok,lehet az csak a fagyasztóba megy majd.Pirosodik a ribizli is és a konyhámban ott érik egy fazékban a büszkém is szörpnek,még pár nap és le lehet szűrni és rakni a helyére.A kert ezzel jár.Nekem ezek örömteli munkálkodások,részint mert jó látni ,hogy haszna is van a munkánknak,másrészt én nagyon szeretem a gyümölcsöket eltett formájában is. :)
Puszi

megtekintés Válasz erre: Ilona

Én is így szoktam eltenni, csak nem a sütőben dunsztolom, hanem a szokásos nagylábasomban. Még egy kis szegfűszeget is rakok a üvegekbe.
De-mint írtam, a cseresznyét sem gyümölcsként, sem befőttként nem szeretem, ezért az idén csak a fagyasztóba tettem néhány zacskóval, hátha a gyerekek elviszik, mert még rendre itt sorakoznak a tízéves befőttek a kamrában...
Majd a Károly bácsi :-))

Hallottam már hírét, hogy majd kiugrasz évenként a bőrödből, amikor kapsz egy nagy szatyor cseresznyét, és feláldozod magad, mert olyan jól mutat a stelázsin, ugye? Meg egyébként sincs más dolgod, mint befőzni... :-)
Én sem bírtam ki holnapig, a Károly bácsi, ha tudná, megróna érte, hát ha még azt is mit gondolok a szakácstudományáról?... Azzal bezzeg nem dicsekedett, hogy neki sem sikerült elsőre és sorban pattantak el az üvegjei... Nekem csak egy, de a tartalmát azért megmentettem. Kriszti dzsemfixszel pótolta a levet. Bánom is én mit katyvaszt, csak ehető legyen. :-)
Én is így szoktam eltenni, csak nem a sütőben dunsztolom, hanem a szokásos nagylábasomban. Még egy kis szegfűszeget is rakok a üvegekbe.
De-mint írtam, a cseresznyét sem gyümölcsként, sem befőttként nem szeretem, ezért az idén csak a fagyasztóba tettem néhány zacskóval, hátha a gyerekek elviszik, mert még rendre itt sorakoznak a tízéves befőttek a kamrában...
Majd a Károly bácsi :-))
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: