Rozmaring
2013. január 31.
Ragyogó az idő, olvad. Elindulok bevásárolni, de előtte felteszem egyik kedvenc fűszernövényemet, amely nem más, mint a
ROZMARING
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az olaszos és paradicsomos ételek egyik fű fűszere, de a kertben is mediterrán hangulatot hoz, akár az erkélyre cserépbe ültetve akár a fűszerkertbe kiültetve.
A rozmaring egy erős aromás illatos örökzöld fűszernövény, amelynek levelei kissé molyhosak és gyönyörű ezüstös színben pompáznak. Fajtától függően lehet felfelé álló vagy épp kúszó habitusú, de mindkét fajta félfás és -5 fokig télálló.
A rozmaringot ültethetjük egyenesen a fűszerkertünkbe, vagy egy nagyobb cserépbe kitehetjük az erkélyre-teraszra vagy a konyhaablakba is elfér. Nagyon lassan növekszik ezért érdemes több cseréppel is beszerezni, hogy folyamatosan tudjuk szedni a friss hajtásokat. Mindig csak a friss üde hajtásokat vágjuk a fásodó részeket már nem szabad metszeni. Ne felejtsük, el minél jobban vágjuk a rozmaringot annál jobban fog fejlődni és hajtani. Ám ha elértük a növény egyötöd részét már ne vágjuk tovább, mert megsínyli. Mindig csak két vagy három centit vágjunk vissza az új hajtásokból, így lesz ideje a növénynek regenerálódni.
Május elejétől egészen az ősz végégig hozza az apró fehér rózsaszín vagy épp lilás kis virágokat, a növény illata már messziről érződik, látványa pedig páratlan.
/ Forrás: Nőinetcafe /
A bejegyzést írta: Ilona
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Virág
Szia Ica!
Bocsi, ki kell javítanom a forrásod, mert az nem igaz, hogy csak mínusz öt fokig bírja a fagyot. Az enyém a tavalyi kegyetlen fagyokat is túlélte, csak egy kevés hajtása fagyott vissza, a legfrissebbek. Idén még el sem fagyott. Igaz, a ház mellett van közvetlenül, viszonylag védett helyen.
De volt egy másik is cserépben, de mama elkérte, mert úgy tetszett neki. És ő mondta, hogy hatalmas bokorral volt régen az ötödik szomszédban. Azt se vitték be.
Én szeretem ezt is és a levendulát is. Jó, hogy írtál róla!
Puszi!
Lehet, hogy igazad van a fagyással kapcsolatban, én éppen ezzel kisérletezem, ugyanis a télen kint hagytam a bokromat, tavasszal meglátom, igazad van-e.Bár úgy lenne..
Puszi
Bocsi, ki kell javítanom a forrásod, mert az nem igaz, hogy csak mínusz öt fokig bírja a fagyot. Az enyém a tavalyi kegyetlen fagyokat is túlélte, csak egy kevés hajtása fagyott vissza, a legfrissebbek. Idén még el sem fagyott. Igaz, a ház mellett van közvetlenül, viszonylag védett helyen.
De volt egy másik is cserépben, de mama elkérte, mert úgy tetszett neki. És ő mondta, hogy hatalmas bokorral volt régen az ötödik szomszédban. Azt se vitték be.
Én szeretem ezt is és a levendulát is. Jó, hogy írtál róla!
Puszi!
Én is kipróbáltam már párszor, húsokhoz tényleg jó, az a titka, hogy nem kell mellé más fűszer.
Pussz,
Tündér
Mint növény nagyon helyes. Színfoltnak a kertben. :-)
pusz
Juli