Süssünk, süssünk valamit
2014. szeptember 26.
Az új házhoz új konyha, ahhoz meg új sütő is dukál. No, el is érkeztünk a problémához. Nekem eddig gázsütőm volt, ez meg villanysütő. Ilyen flancos légkeveréses, meg időzítős, meg mittudomén mik vannak még rajta, eddig egy piskótát se mertem sütni...
Tegnap megpróbálkoztam egy kuglóffal, sima kevert tészta, ez mondjuk jól sikerült, bár a sütő papírján az áll, hogy kevert tésztákhoz a légkeverést ajánlják, de azzal hamar megkapódott a külseje, úgyhogy gyorsan visszavettem a sima sütésre. Agybaj, hogy még ezt is tanulni kell.
De a kuglóf jó lett, Levi két nagy szeletet tolt be együltő helyébe, Krisz vagy hatot, szóval, érdemes kísérletezgetni. Holnap meg jön a barátosném, tortával fogom várni, illetve remélem, úgyhogy működnie kell a fránya sütőnek.
Azért ideírom nektek a receptet, hátha valakinek kedve támad hozzá. Én nem variáltam túl, bár lehet bele tenni mazsolát, csokit, gyümölcsöt, bármit, tetejére olvasztott csokit, cukrokat, de nálunk ahány gyerek annyiféle ízlés, úgyhogy az egyszerűbb biztosan elfogy.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 púpos bögre cukor (kb. + két evőkanál cukor)
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy egy teáskanál vanília aroma
- szűk fél bögre olaj
- szűk fél bögre tej
- másfél bögre liszt
- két teáskanál sütőpor (fél csomag)
- csipet só
- 2 evőkanál holland kakaópor
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre :-)
Elkészítése:
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
2. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk.
3. A fehérjét kemény habbá verjük.
4. A sárgáját és a cukrokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, majd az olajat, majd a tejet. Csomómentesre keverjük.
5. A tojáshabot hozzáforgatjuk a tésztához.
6. Kétharmadát beleöntjük a kuglófformánkba. Ha nem szilikon, akkor ki kell előtte vajazni.
7. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport.
8. A kakaós tésztát körkörösen beleöntjük a formába, majd villával egy kicsit belekutyulunk. Én annyit tettem, hogy a villa élét két-háromszor körbehúztam a tésztában.
9. Körülbelül ötven perc alatt készre sütjük.
10. Mielőtt kiborítanánk a kész kuglófot a formából, egy tompa, lekerekített késsel óvatosan válasszuk el a formától a sütit.
Recept eredeti helye: www.http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/09/24/tizperces-kuglof-bogresen/
Jó étvágyat! :)
A bejegyzést írta: anubis
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Virág
Wow, ezt miért nem láttam eddig?
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
<3
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Jól néz ki a kuglófod, én az ilyen egyszerű kevert sütiket szeretem torta alapnak is... úgy nevezem kétszínű... régebben sokat sütöttem. A körkörös beleöntés helyett javaslom a belekanalazást, sokkal egyszerűbb és garantált, hogy mindenhová eljut, ahová kell és nem kell villával összekutyulni. :-)
Jó sütögetést!!!