újabb események régebbi események további események
21:08
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:33
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
11:26
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
11:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Szleng...

2011. október 20.

Vissza a naplóhoz

Leragadtam a "cs" betűnél. Rájöttem, hogy nincs túl távol tőlem a szleng kifejezésmód. Gyakran tapasztaltam, talán olyan körben forogtam? - ezeket a kifejezésmódokat. Sose kellett utána néznem mit is jelent. Nem olyan megfejthetetlen, hogy a jelentését meg kellett volna néznem. Ez abban a körben olyan természetes volt. Nem is értem erre rá. Nem foglalkoztam vele. Most viszont megtettem.
Milyen érdekes dolgok ezek. Egyetlen betű elegendő, hogy megváltoztassa a szó jelentését. Nagyon oda kell figyelni. És ha valaki nem fordított kellő időt arra, hogy mögé nézzen ezeknek, bizony nevetségessé teheti magát "jobb" körökben.
Van, akinek viszont jól felfogott érdeke tette lehetővé, hogy utána nézzen bizonyos szavak jelentésének. Már elmondhatta jó szándékkal, hogy "ne használj olyan szavakat, aminek nem tudod a jelentését, értelmét." Milyen igaza volt!
Szavatos, szabados, szabatos... csak három szó! És külön-külön mindegyik mást jelent. Ezek közül ma csak egyet alkalmaztam, volna. Az én alkalmazásomban mire gondoltam? - a szlengre, vagyis azt szerettem volna kifejezni, hogy valaki ezt természetes módon alkalmazza, mármint a szlenget, ezért azt találtam írni, hogy szabatosan fejezi ki magát. Aztán elkezdtem gondolkodni, hoppá, ez nem lehet az, amire én gondoltam, az a szabados kifejezésmód. Vagyis találkoztam ezzel a szóval így is, úgy is. Na akkor nézzünk csak utána! Hú de gyorsan kijavítottam!

A "szavatos" jelentése: ...
A "szabatos" jelentése: ...
A "szabados" jelentése: ...

Hogy jutottam a "cs"-től az "sz"-ig. Majd később, nem most... elmondom.

"1. cs vitamin
(szleng szótár)

A cseresznyepálinka beceneve.
Ez az alkoholtermék sokak kedvence volt anno, bár a rossz nyelvek szerint a világon nem terem annyi cseresznye, ami elég lett volna, a Magyarországon forgalmazott pálinkamennyiség elkészítéséhez.
Természetesen igazuk van, mert ez a kommersz ital szeszből, desztillált vízből és aromából készül.

- Bocs, de nincs más itthon, csak cs vitamin.
- Sebaj, indítónak az is jó lesz..."

Én viszont a szilva pálinkát szeretem!

Csá!

A bejegyzést írta: zsoltne.eva

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: anubis

Hehehe, most eszembe jutott, a férfiak milyen betűvel kezdődő vitamint emlegetnek, ha bajuk van. Ami állítólag mindenre gyógyír. De nem írom le, nem akarok vulgáris lenni, és azt sem akarom, hogy a Tündérek kizárjanak:)

De te biztosan érted, mire gondolok.
;)

Anubis!

Hát persze! Nem írom le én se, csak a kezdőbetűjét, még a végén kizárnak: "P"...? :-)

Pussz,
Éva

megtekintés Válasz erre: Divi Éva

Szia Évi!

Igen láttam, sőt egyszer nagyon ősidőkben még kóstoltam is dió pálinkát. Amennyiben a memóriámban jól tárolódott az adat talán a következő, de lehet Angyal erről is többet tud, majd kiegészít:
Zöld diót leszedni, ledarálni, békén hagyni 4 napig. Aztán az engedett levet leönteni róla egy edénybe, és minden 1 kg dióhoz kb fél kg cukrot mérni. A cukrot az engedett dió lében felolvasztani enyhe melegítés közben, hogy kb 70 fokos szirup legyen. Majd visszaönteni a dióra, lefedni,de úgy, hogy a gázok távozhasson az edényből, de levegőt ne kapjon. Ez 3 hónap, s utána lehet főzetni, de szólni, hogy dió és kis tűzön kezdjék, ne azonnal nagy tűzön, mint általában a pálinkákat.
A következő receptet viszont a netről szedtem le:
1 kg zöld diót forró vízzel leöntenek, és hagyják állni 1 óra hosszat. A lehűlt vizet leöntve kb. 3 órára hideg vízbe teszik, majd a diót darabokra vágják (a forró és hideg vizes kezelés célja a zöld dióban lévő keserű anyagok nagyobb részének eltávolítása). A felvágott diót 40 V/V%25-os érleletlen borpárlattal vagy rozspálinkával öntik le (ízlés szerint 1-2 literrel). Ezt követően hozzáadnak kb. 70 g koriandermagot, 60 g ánizsmagot, 60 g egész fahéjat, 30 g szerecsendió-virágot, 30 g szegfűszeget és 10 g vaníliát. Az áztatás (macerálás) ideje a készítő ízlésétől függ. 2-3 hetes kilúgozás után hetente ajánlatos megízlelni, és amikor tulajdonságai (szín, illat, zamat) a legmegfelelőbbek, a megtisztult pálinkát az ágyról óvatosan lefejtik (leöntik), esetleg szűrik is. Üvegballonban (kis fahordóban) még tovább érlelik.
Ezt nem ismerem, és nem ittam, de lelked rajta melyik tetszik jobban!!
Sok sikert! ez már jövőre lehet csak. Üdv puszi Éva

Már te is?! :-)

Ennyi vesződséggel járna? Tudod mit mondok? Ezt nem nekem találták ki.
Sohase felejtem el viszont, amikor összejöttünk ott kint, nagyon régen kollégák (barátaim) és ahány szilva fa volt, akkor még szüleimnek, összeszedtük a cefrének valót és kifőzettük, majd a végén elosztottuk egymás között urasan.
A "banda" ott téblábolt, a szeszfőzdébe, az utolsó cseppeket várva. Emléknek elmegy. Régi letűnt idők. Senki sincs már közülük.

Puszi,
Éva

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

Nem is értem, hogy ilyen "komoly" fejtegetés után miért pont a pálinka irányába indult el a fantáziátok. Ti is szeretitek a pálinkát? No és hogy álltok a divatos kifejezésekkel? Tőletek sem áll olyan távol? :-)

Angel! Dió pálinka? Egyszer talán megkóstolom.
"Virág"os ősz, hát persze, hogy veled tartok!
Anubis! Várj gondolkodom...

Pussz,
Éva

Szia Évi!

Igen láttam, sőt egyszer nagyon ősidőkben még kóstoltam is dió pálinkát. Amennyiben a memóriámban jól tárolódott az adat talán a következő, de lehet Angyal erről is többet tud, majd kiegészít:
Zöld diót leszedni, ledarálni, békén hagyni 4 napig. Aztán az engedett levet leönteni róla egy edénybe, és minden 1 kg dióhoz kb fél kg cukrot mérni. A cukrot az engedett dió lében felolvasztani enyhe melegítés közben, hogy kb 70 fokos szirup legyen. Majd visszaönteni a dióra, lefedni,de úgy, hogy a gázok távozhasson az edényből, de levegőt ne kapjon. Ez 3 hónap, s utána lehet főzetni, de szólni, hogy dió és kis tűzön kezdjék, ne azonnal nagy tűzön, mint általában a pálinkákat.
A következő receptet viszont a netről szedtem le:
1 kg zöld diót forró vízzel leöntenek, és hagyják állni 1 óra hosszat. A lehűlt vizet leöntve kb. 3 órára hideg vízbe teszik, majd a diót darabokra vágják (a forró és hideg vizes kezelés célja a zöld dióban lévő keserű anyagok nagyobb részének eltávolítása). A felvágott diót 40 V/V%25-os érleletlen borpárlattal vagy rozspálinkával öntik le (ízlés szerint 1-2 literrel). Ezt követően hozzáadnak kb. 70 g koriandermagot, 60 g ánizsmagot, 60 g egész fahéjat, 30 g szerecsendió-virágot, 30 g szegfűszeget és 10 g vaníliát. Az áztatás (macerálás) ideje a készítő ízlésétől függ. 2-3 hetes kilúgozás után hetente ajánlatos megízlelni, és amikor tulajdonságai (szín, illat, zamat) a legmegfelelőbbek, a megtisztult pálinkát az ágyról óvatosan lefejtik (leöntik), esetleg szűrik is. Üvegballonban (kis fahordóban) még tovább érlelik.
Ezt nem ismerem, és nem ittam, de lelked rajta melyik tetszik jobban!!
Sok sikert! ez már jövőre lehet csak. Üdv puszi Éva

megtekintés Válasz erre: Black Angel

Évikém! Állítólag a dióból is finom pálinka készül!!!:D
Pussz: Angyal

Nem is értem, hogy ilyen "komoly" fejtegetés után miért pont a pálinka irányába indult el a fantáziátok. Ti is szeretitek a pálinkát? No és hogy álltok a divatos kifejezésekkel? Tőletek sem áll olyan távol? :-)

Angel! Dió pálinka? Egyszer talán megkóstolom.
"Virág"os ősz, hát persze, hogy veled tartok!
Anubis! Várj gondolkodom...

Pussz,
Éva
Évikém! Állítólag a dióból is finom pálinka készül!!!:D
Pussz: Angyal
Hehehe, most eszembe jutott, a férfiak milyen betűvel kezdődő vitamint emlegetnek, ha bajuk van. Ami állítólag mindenre gyógyír. De nem írom le, nem akarok vulgáris lenni, és azt sem akarom, hogy a Tündérek kizárjanak:)

De te biztosan érted, mire gondolok.
;)
Csá!

Én nem adtam a cseresznyémet a cs. vitaminhoz! :)
Befőttben jobb! :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: