újabb események régebbi események további események
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. január 20.

Vissza a naplóhoz

Federico Fellini

1920. január 20.-án született, olasz filmrendező és forgatókönyvíró († 1993 október 31.)

A gyermek Fellini hétéves korában járt először cirkuszban. Az élmény nagy hatással volt rá. Nem sokkal később megszökött egy vándortársulattal, ám a család egyik barátja fülön csípte, és hazavitte. A kissé magának való Federico szeretett rajzolgatni, és rajongott a képregényekért. Kilenc évesen már papírból és agyagból bábokat készített, melyekkel saját szórakoztatására színielőadásokat tartott. A cirkusz mellett a mozi világa is elvarázsolta. 1938 elején Rómába utazott, jogi tanulmányokba kezdett és mint jogászhallgató, sikerült elkerülnie a katonai behívót.
Rómában Fellini újságírással próbálkozott. Az egyik vicclapnál a későbbi rendező Steno (a Piedone-sorozat fűződik a nevéhez ) támogatta őt és beajánlotta egy rendezőnél, aki ifjú tehetségeket keresett. 1943. október 30-án összeházasodott Giulietta Masina színésznővel.
1944-ben egy üzletet nyitott, képeke és rajzokat árult (főleg amerikai katonákról), majd egy napon a neves rendező, Roberto Rossellini látogatott el az üzletbe. Felkérte Fellinit, hogy működjön közre tervezett új filmje forgatókönyvének megírásában. Ettől kezdve szépen lassan sajátította el Rosellinitől a filmezés fogásait. Beutazta az országot, látta az újjáépítést, a háború pusztítását és mindezt mélyen magába szívta. Barátságot kötött továbbá Nino Rota zeneszerzővel, akivel annak haláláig (1979) állandóan együtt dolgozott. Első filmje A fehér sejk megbukott, annak ellenére, hogy részértékei jelentősek voltak. Következő filmje, amit Alberto Soldival készítettek (A bikaborjak) végre meghozta a sikert, egy Ezüst Oroszlánt a velencei filmfesztiválon 1953-ban. Első világsikere az Országúton c. film. Elsöprő volt, Anthony Quinn, Giulietta Masina és Richard Basehart szereplésével. A következő kasszasikere az Édes élet c. film lett, mely bevonult a világ köztudatába. (Csak érdekességként: Dolce vita, ma már szállóige, valamint a paparazzi is innen eredeztethető elnevezése a mindenre kapható újságíróknak)

A II. világháború után az olasz filmművészetben kibontakozó új irányzat, a neorealizmus, ezen az úton elindulva találta meg Fellini saját, senkivel össze nem téveszthető stílusát: a szánalom, a megértés, az együttérzés még neorealista, a költői emelkedettség, a groteszk humor, a miszticizmus azonban már egy másik út. Művei az emberi kiszolgáltatottságot, képmutatást, ostobaságot és kisszerűséget szeretetteli, gyakran harsány humorral jelenítik meg.

1993-ban Fellini Oscar-díjat kapott az életművéért. A díjat Marcello Mastroianni és Sophia Loren adta át neki, akivel végül soha nem dolgozott együtt. Fellini Riminiben, ebben az évben október 31-én a szállodai szobájában agyvérzést kapott, és nem tudott segítséget hívni. Giulietta Masina néhány hónappal élte túl szeretett férjét.

Néhány filmje:

- A bikaborjak (1953)
- Országúton (1954)
- Cabiria éjszakái (1957)
- Édes élet (1960)
- Boccaccio 70 (1962)
- Fellini-Satyricon (1969)
- Fellini-Casanova (1976)
- Ginger és Fred (1986)

Díjai: számtalan Oscar jelölés, Életműdíj, BAFTA-díj, Davis di Donatello-díj, Felix-díj, Ezüs Szalag-díj, Arany Pálma-díj (Cannes), Ezüst Oroszlán (Velence), Moszkva Filmfesztivál díja

Köszönjük Federico Fellininek, hogy egy új irányzatban utat mutatott nekünk és átadta, maradandóvá tette élményeit.

Minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot!

Kép: internet
Infó: wikipédia

Mai videónk között egy Zámbó Jimmiy dalt találtok Születésnapjára való tisztelettel.

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

 
Köszönöm, hogy olvastatok!

Xaide
Az Országúton a kedvencem. Legalább 10 -szer láttam. Köszi.
Szia X!

A Dolce vita és a paparazzi nekem is mond valamit :) Fellini, Zeffirelli... micsoda nevek!!! Pedig én aztán kevés filmet nézek!

Üdv:A
Köszönjük szépen a munkádat Xaide!

Pussz, Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: