újabb események régebbi események további események
14:01
GregorywrarD regisztrált a weboldalra
13:19
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
13:09
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Születésnaposok

2012. január 27.

Vissza a naplóhoz

Wolfgang Amadeus Mozart

1756. január 27.-én született (teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgang Theophilus Mozart) osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus. ( † 1791. december 5.)

Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hat évesen improvizálta, édesapja, Leopold Mozart pedig lejegyezte azokat. Leopold Mozart a salzburgi érseki udvar muzsikusa volt, mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön. Amint nyilvánvaló lett számára Wolfgang rendkívüli tehetsége, úgy érezte, hogy kötelessége azt megmutatni az embereknek. Ennek érdekében hosszú koncertkörutak egész sorát szervezte meg gyermekei számára, amelyek során a csodagyerekek szinte a korabeli Európa valamennyi jelentős zenei és uralkodói központjába eljutottak. A fiatal Mozartnak így lehetősége nyílt megismernie a korabeli Itália, Párizs, London, Bécs zenei világát.

Tizenegy évesen már egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első opera seriáját.
Két itáliai utazásuk után apa és fia hosszabb időt töltött Salzburgban, majd miután az új érsek Hieronimo Colloredo nem engedélyezte az apa hosszabb időre való eltávozását, Mozart az édesanyjával indult utolsó nagy koncertkörútjára, amelynek során Párizsba utaztak, ahol
aztán nem sikerült állást találnia, ráadásul édesanyja megbetegedett és meghalt. Miután hazautazott, az érseki udvar muzsikusa lett. 1781-ben a müncheni városi színház felkérte, hogy komponáljon egy új operát a karneváli szezonra. Mozart elvállalta a feladatot, és megírta az Idomeneót, amely nagy sikert aratott. A bemutató után a városban töltötte az egész farsangi időszakot, majd rokonaihoz utazott Augsburgba. Innen rendelte magához az érsek Bécsbe. A császárvárosban Colloredo többször is megalázóan bánt Mozarttal, aki ezt nem hagyta szó nélkül. Végül úgy megsértette a főpapot, hogy szó szerint kidobták az érseki palotából Bécsben.
Mozart ekkor végleg szakított a salzburgi érseki udvarral. Bécsben telepedett le, ahol elsősorban tanításból tartotta el magát. 1782-ben feleségül vette Costanza Webert. Még ebben az évben bemutatásra került Szöktetés a szerájból című daljátéka, amely első komoly operasikere volt Bécsben. Közben apja megbékélt a Weber családdal, akikkel szemben a kezdettől fogva ellenszenvet érzett.
Mozart közben hasztalan próbált szert tenni egy jól jövedelmező állásra. Összeismerkedett Haydnnal.1786-ben megírta első közös operáját Da Pontéval, a Figaro házasságát. A darab a szerzők elleni intrika miatt nem sokáig volt műsoron Bécsben, de Prágában nagy sikert aratott. A cseh főváros meg is hívta Mozartot, hogy koncertezzen a városban. Majd nem sokkal Bécsbe való visszatérése után Mozart értesült édesapja haláláról, akinek nem utazott el a temetésére.
1787-ben a Don Giovannit óriási sikerrel mutatták be Prágában, amelynek következtében II. József új operamegbízást adott a zeneszerzőnek. Ennek az eredménye az 1790-ben bemutatott Così fan tutte lett. Még ebben az évben meghalt a császár. Utódja, II. Lipót nem hívta meg Mozartot a koronázási ünnepségeire, de a zeneszerző saját szakállára mégis elutazott arra Frankfurtba. Mivel nem tudta magára vonni az uralkodó figyelmét, végül csalódottan utazott haza. Közben egyre többet betegeskedett. Nem sokkal utolsó operája, A varázsfuvola bemutatója után, ágynak esett. Egy rövid időre jobban lett, de 1791. november 20. után már nem volt képes elhagynia otthonát. December 6-án hajnali egy óra körül hunyt el.

Mozart rendkívül termékeny zeneszerző volt. Rövid élete alatt több mint hatszáz zeneművet vetett papírra, korának szinte minden zenei műfajában jelentőset alkotott.

Köszönjük Mozart egyedi és feledhetetlen útmutatását, mellyel először mutatta be a mélyebb érzelmeket műveinek teljes vonulatában.

Minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot!

Kép: internet
Infó: wikipédia

Ma a magyar Mozart musical egy részletét hoztam, a videóink között találjátok.

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Pumukli56

No akkor meg is hallgatom. Köszi.

Oké, Dolhai Attila énekli. Tényleg jó!

Köszi
Xaide
No akkor meg is hallgatom. Köszi.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: