újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Születésnaposok

2012. február 25.

Vissza a naplóhoz

Karl May

1842. február 25.– én született (May Károly) német író (†1912. március 30. )

May szegény családba született, és vakon jött világra alultápláltság miatt. Csak négy éves korára kapta vissza látását, miután megoperálták és kezelésben részesítették. Waldenburgban (Szászország) járt iskolába. Kezdetben a tanári pályával próbálkozott, később íróként próbált szerencsét, de sokáig kudarcot vallott. Amíg tanárkodott, számos alkalommal összeütközésbe került a törvénnyel, apróbb lopások és csalások miatt többször is börtönbe került. 1875-ben, May sikeresen megállapodott írásainak kiadásáról, és egy csapásra népszerű emberré vált.

Észak-Amerikában 1908-ban járt először, de akkor sem utazott a New York állambeli Buffalonál nyugatabbra. A vadnyugati környezet közvetlen ismeretének hiányát sikerrel pótolta élénk képzeletével, széles körű olvasottságával, korabeli térképek, útleírások, néprajzi és nyelvészeti publikációk tanulmányozásával.

Amerikában játszódó könyveiben May megteremtette Winnetou karakterét, az apacsok törzsfőnökét, és Old Shatterhandet, az író alteregóját, Winnetou fehérbőrű vértestvérét. (Shatterhand alakját dokumentumok szerint a magyar etnológus Xántus Jánosról mintázta.) Hasonlóan sikeresnek bizonyultak Arábiában játszódó regényei is. Itt a narrátor-főszereplő a Kara Ben Nemsi, azaz Németországi Károly nevet kapja. Karl, Németország szülötte, átutazik a Szaharán és a Közel-Keleten helyi barátjával és szolgájával, miközben számos érdekes kalandba keverednek.

May munkássága hihetetlen sikert aratott Európában. Műveit több mint harminc nyelvre lefordították, ennek ellenére May művei alig ismertek az angolszász világban. Számos könyve szolgált filmforgatókönyv alapjául. Ezekben a festői vadnyugati hátteret többnyire Jugoszlávia hegyei szolgáltatták. Ezek a filmek néhány évvel megelőzték az 1960-as évek olasz spagettiwesternjét. (Terence Hill)

Köszönjük Karl May hihetetlen fantáziával megálmodott történeteit, melyeken generációk nőttek fel!

Infó:wikipédia
Kép:internet

Minden ma ünneplőnek Boldog Születésnapot!

Mára egy George Harrison videót hoztam, a születésnapjára való tekintettel.

A bejegyzést írta:

Hozzászólások

időrendi sorrend

 
Az indiános regények nagyon elterjedtek, talán még ma is. :)

Köszönöm
Xaide

megtekintés Válasz erre: Virág

A nagy indián könyv! Köszi! :-)

Bocsi. Azt Cooper írta.
Köszönjük Xaide!

Winnetou alakja feledhetetlen!

Pussz, Tündér
A nagy indián könyv! Köszi! :-)
Karl May nevéhez a történelemben csak egyetlen negatívum fűződik, mégpedig az hogy Hitler legkedvesebb írója volt, (csak érdekességképpen) de hát ez nem az ő hibája. Uff.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: