újabb események régebbi események további események
17:08
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
17:00
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
17:49
Tündér módosította a naplóbejegyzését
17:47
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Vanda napja

2015. január 30. - Látogatók száma: 50

Egymondatos

Emese, a takarítónő, harmadszor kopogtat Vanda irodájának ajtaján, hogy végezné a munkáját, de a főnöknő telefonál, és int neki, menjen ki, ne zavarja. Mérgelődik, hogy ez az egyetlen iroda, amely még hátra van, és semmi kedve várakozni, mert a fiának megígérte, hogy rakott krumpli lesz a vacsora, máris indulnia kellene haza, hogy időben elkészüljön vele, de nagyságos Vanda asszonyra rájött a telefonálhatnék és képtelen abbahagyni a szófosást. Adatokat citál mindenféle táblázatokból, trendekről beszél, meg költségcsökkentésről, létszámleépítésről és termelékenységről, melyből a takarítónő érti, hogy a csinos, szépasszony megint egy bajbajutott céget akar rendbe tenni, ráadásul megint dolgozókat akar elküldetni, hadd növekedjen a munkanélküliek létszáma, az nem számít, csak az, hogy zsebre tegye Vanda asszony a busás tiszteletdíját. Neki sem emeli a bérét, már harmadik éve várja, hogy több legyen a fizetése, csak meri szóba hozni, mert attól fél, hogy elküldi, s akkor miből neveli fel a kisfiát. A főnökasszony asszisztensének asztalán sokszor látja a kimenő számlákat, szinte valamennyi hétszámjegyű, s miután a törzslétszám öt fő, igazán kinyithatná Vanda a pénztárcáját. Ez a baj a gazdag vállalkozókkal, hogy az alkalmazottak zsírján sütögetik a pecsenyéjüket, nem számít, ha az beledöglik szegény, jön helyette más, mert mindenki dolgozni akar, hogy megéljen.

Havi nettó százötvenezerért egy személyben anyagbeszerző, titkárnő, anyagszerkesztő és takarítónő, neki kell kávét főzni a vendégeknek és intézni a főnökasszony magánügyeit, postára menni, elhozni a tisztítóból a ruhákat, vagy éppen bevásárolni a szupermarketben. Ha lenne egy nyelvvizsgája, megkapná a főiskolai diplomáját, de a tanulás, férjhezmenetel és gyerekszülés mellett az angol biflázására nem volt ideje, a férjével egymásra sem jutott elég idejük, így házasságuk kérészéltűnek bizonyult és Lackó, a kisfiuk, éppen betöltötte a két évét, amikor kettesben maradnak. Szüleivel sem jó a kapcsolata, pedig hívják haza, a dunántúli kis faluba, ahol aztán végképp elásná magát egy egész életre.

Nyílik az ajtó, kilép rajta Vanda, aki úgy néz ki, mintha divatlapfotózásra készülne, kizárólag a szemén látszik a napi munka fáradtsága.
- Légy szíves, Emese, gyere be hozzám, beszélni szeretnék veled.

Istenem, most mond fel, rebben Emese szeme és nagyot dobban a szíve. Sok jóra nem számíthat, mert a főnökasszony szája sarkában megjelenik a halvány ránc, amely nála a bosszúság jele. Nem hagyja magát, már úgyis mindegy, kissé arrogánsan visszakérdez:
- Mit kívánsz, milyen minőségemben tárgyaljunk? Takarítónőként a munkaidőmből még húsz perc van hátra, éppen annyi, míg nálad rendet teszek!
- Foglalj helyet, hagyd a csudába azt a takarítást!

Nem elég, hogy kirúgja, még a vacsorát sem tudja megfőzni, mire Lackót hazahozza Berta néni, a nyugdíjas szomszédasszony, mert ő megy érte az óvodába, az a biztos, hiszen Emese munkaidejének csak a kezdete fix, a vége - sajnos - bizonytalan.
Nem a tárgyalóasztalhoz ülteti Vanda, hanem a dohányszó sarok kényelmes foteljébe.

Ez már igazán komoly dolog lehet, jól esne egy kávé, de nem mondhatja, hogy egy pillanat, főzök egy feketét. Milyen érdekes, innen, a kényelmes fotelből egészen barátságos az helyiség, nem olyan kicsi, és a súlyos, antik berendezésének mahagóni színéhez jól megy az almazöld szőnyeg és a hasonló árnyalatú függöny, amely éppen olyan, mint a fotelek kárpitja. Senki sem gyanúsíthatja Vandát azzal, hogy rossz az ízlése.
- Ajánlatom van számodra – csap a lovak közé a főnökasszony, miközben kinyitja az ablakot, majd magához veszi a cigarettáját, rágyújt, és hamutállal a kezében leül Emesével szemben, a másik fotelbe.

Nagyot szív a cigarettából, és pár másodpercig merőn nézi maga előtt a dohányzóasztal terítőjét. Láthatóan a gondolatai messze kalandoznak.

Az ablakon át beáramlik a hűs levegő, és Emese bízik abban, hogy Berta mama nem felejti el Lackó fejére húzni a sapkát, mert kisfia hajlamos elfeledkezni erről és könnyen megfázik, főleg akkor, ha kisír magának pár perces csúszdázást a játszótéren.
- Emese, jól emlékszem, hogy neked megvan a főiskolai államvizsgád, csak a nyelvvizsga az akadálya, hogy megkapd a diplomádat?
- Igen, úgy van! – nyugtázza Emese és igyekszik főnökasszonyára koncentrálni.
- Megduplázom a fizetésed, de lenne egy különleges feladatom számodra. Emlékszel, hogy készítettünk a Verpatex Zrt-nek egy átszervezési tanulmányt? Nos, a vezérigazgató ma délután üvöltözött velem, hogy az ajánlott szervezeti átalakítást képtelen elvégezni, mert minden középvezetője keresztbe tesz neki, a tulajdonos meg tajtékzik, és kirúgással fenyegeti.
- Úgy tudom, hogy a végrehajtás nem tartozik a feladatkörünkbe.
- Nem is, de nem szeretném, ha a végén kiderítenék, hogy a tanulmányunkban foglaltak irreális elképzelések. Nem tenne jót a szakmai hírnevünknek.
- Valóban megtépázhatnák a nimbuszunkat. De én mit tehetek?
- Fél évre ott dolgozol állományban, a vezér tanácsadójaként, és az lesz dolgod, hogy bármely eszköz felhasználásával elérd a javasolt átalakításokat. Innen is, onnan is kapsz fizetést. Ha sikerül elérned, akkor visszatérted után soha többé nem kell takarítanod, kiemelt szakmai asszisztensem leszel. Elfogadod?

Emese számára ez egy visszautasíthatatlan ajánlat. Azonnal elfogadja és egy órán keresztül a részletekről beszélgetnek. Hazafelé menet majd vesz egy pizzát, azt nagyon szereti a kisfia, és ahol laknak, azon a lakótelepen minden harmadik házban talál nyitva tartó pizzást.

Megkönnyebbül Vanda, hogy Emese ilyen gyorsan beleegyezett az ajánlatába és órájára néz. Hat óra múlt, még átnézi a könyvelést, és a két újonnan kötött szerződést, az még legalább másfél óra.

Becsukja az ablakot, kihűlt a szoba. A két új megbízás fél évre munkád ad cégének, de mi lesz azt követően?

Hazatelefonál Kornélnak, hogy vacsoráztassa meg a gyerekeket, mert ragaszkodik ahhoz, hogy hétkor pontban vacsora, és legkésőbb fél kilenckor mindkettőjüknek ágyban a helye. Az ötéves kislánya gyorsan elalszik, ám a tizenkét éves fia képes tizenegyig nézni a televíziót, ha nem figyelnek rá. Szerencsére a férje tanár, ideje és affinitása is megvan ahhoz, hogy foglalkozzon a gyerekekkel, míg a család anyagi helyzetének stabilitása Vanda feladata.

Kornél kicsit mérges, hogy felesége nem ér haza időben, mert kivételesen hozott haza munkát, és csendre lenne szüksége, hogy a munkájára koncentrálhasson, de Bianka mellett erre esélye sincs, mert mindent elmesél, ami vele napközben történt, hiszen egy ötéves óvodással mindig történik valami érdekes.

Vanda számára meglepő férje kifakadása, ez nóvum tizenhárom éves házasságuk palettáján. Ismét rágyújt, ám hiába veszi elő a cég anyagi helyzetéről készült beszámolót és a két szerződést, képtelen bármelyikbe belenézni.
Csak nem akarja Kornél felrúgni a megállapodásukat? Nem könnyű Vandának a céget megfelelő nyereségességgel működtetni, mert egyensúlyoznia kell az alvállalkozók és a megrendelők között, hogy kiváló, használható tanulmányokat készíthessenek, és meglegyen az nem kevés árbevételük, amely szükségeltetik a cég és a munkatársak fenntartásához, s emellett családja megfelelő életszínvonalának biztosításához. Igaz, fordított a sorrend, de mindegy.

Kornél csipkelelkű művészlélek, magyar-angol szakon végzett az egyetemen, s bár alapvetően műfordító akar lenni, végül mégis a tanításnak szenteli az életét. Emellett szórakozásul évente lefordít egy-két krimit, vagy divatos bestsellert, mert nem adja fel az álmait, amit tiszteletben tart Vanda, ám elképzelni sem tudja, hogyan tudna férje ebből anyagilag is profitálni, hogy neki is legyen egy kis lélegzetvételnyi ideje, amikor lassíthat a tempón.

Az utóbbi időben mintha zavarná Kornélt, hogy felesége vállán nyugszik a család anyagi stabilitása, s az is, hogy ennek valamennyien megfizetik az árát, mert Vanda a hét öt napján későn és kizsigerelve ér haza, nincs ideje a gyerekekre, a háztartási munkát is a bejárónőjük végzi, szombaton és vasárnap pedig zsúfolt programokat szervez, hogy mind a négyen együtt lehessenek. Pihenni nem igazán lehet, mert a hétköznapi mókuskerék sohasem áll meg, sőt, egyre inkább pörög, viszi a lendület megállíthatatlanul.

Bianka lekváros tésztát akar vacsorázni, Dénes szendvicset kér, milyen jó, hogy nem akarnak egyformát enni. A konyhaszekrényben talál Kornél egy csomag széles metéltet, megfőzi mindet, mert Vanda is éhesen jön haza, és látta, hogy a legutóbbi süteménysütésből maradt cukrozott darált mák, és nagyon szeret a mákos tésztát, az ő vacsorája az lesz, felesége pedig valószínűleg sajtos-tejfeles tészta mellett dönt.
Dénes, a kamaszodó fiú, két nagy szendvics után még megeszik egy tányér lekváros tésztát, Bianka pedig, amikor meglátja édesapja mákos tésztáját, kér a sajátjára is egy kanálnyi mákot. Vacsora után Dénes készségesen segít leszedni az asztalt és felajánlja apjának, hogy elmosogat, mialatt Biankát megfüröszti. Gyanús Kornélnak fia segítőkészsége, és kibújik a szög a zsákból, miután lefekteti kislányát és visszamegy a nappaliba.
- Apa, szeretnék kimenni a tavaszi szünetben Londonba az osztállyal. Azok mehetnek, akiknek a családja vállalja, hogy nyáron vendégül lát egy hétre egy angol gyereket, mert családoknál lennénk elszállásolva. Elmehetek, Apa?
- Megbeszéljük, kisfiam. Kész a leckéd? Menj fürödni és holnap visszatérünk rá. Rendben?
- Rendben. Pénteken kell megmondani, hogy megyünk-e.

Csalódott Dénes, arra számított, hogy apja beleegyezik az utazásba.

Kornél megvárja, míg a fia is elvonul a szobájába és leül az íróasztalához. Bekapcsolja a számítógépét és századszor is elolvassa a Londonból érkezett e-mailt, melyben egy kinti könyvkiadó felkéri két mai magyar regény angolra fordítására. Ismeri mindkettőt, az egyik fordítása könnyű lesz, hétköznapi a nyelvezete, a másik azonban igazi irodalmi kincs, amely kihívást jelent még a gyakorlott fordítónak is, hát még neki, az amatőrnek. A munkájáért megajánlott díjazás is vonzó, ráadásul fontban fizetnének egy hat számjegyű összeget.

Ha elvállalja, nem lesz ideje a gyerekekre, éjjel, nappal itt ül az íróasztal mellett, vagy a könyvtárban kutakodik a segédanyagok között, s akkor bizony feleségének kell helytállnia a családi kötelezettségek terén.

Megtenné Vanda, hogy miatta lassít a tempóján és végre anyaként és háziasszonyként is képes lesz helytállni? Megkérdezze feleségét vagy egyszerűen állítsa kész tények elé, mert több sanszot nem ad neki az élet, ha ezt elszalasztja.

Nagy dilemma, kétségtelenül most adódik lehetősége arra, hogy megvalósítsa az álmait.
Kilenc óra után fordul a kulcs a bejárati ajtóban, hazaér Vanda. Kornél felesége szeme körül halvány karikákat vél felfedezni, és amikor megpuszilja, érzi, hogy sokat dohányzott.
- Míg átöltözöl, szívem, megmelegítem a vacsorát. Sajtos tészta jó lesz?
- Persze, már nagyon éhes vagyok.

Az étel majdnem kihűl, mire előkerül Vanda, immár megfürödve, frissen, mosolyogva.
- Mesélj, kedvesem, mi újság?

Miközben vacsorázik, Kornél elmeséli, hogy elfogadott egy felkérést két mai magyar regény angolra fordítására, amely azzal jár, hogy nem lesz ideje, és Vandának kell a családdal foglalkozni, Dénes pedig osztálykirándulásra megy, és nyáron egy angol gyereket kell vendégül látniuk.
Vanda megérti férje hanghordozásából, hogy ellentmondásnak nincs helye.
- Szívem, iszunk egy pohár bort?

Kornél máris megy a borért, s amíg azzal foglalatoskodik, feleségének van ideje átgondolni a hallottakat. Az üzleti tárgyalásokon sincs több ideje a döntésekre.
Ideje hagyni, hogy Kornél is megvalósítsa az álmait, nem lehet papucsférj egész életében. Parancsolj, koccintsunk az életünk új fejezetére!
- Egészségedre, Vanda!
- Egészségedre, szívem! – koccint férjével Vanda, - végre . nem nekem kell irányítani mindent.
- Mit mondtál, édes, nem értettem?
- Semmi, semmi, csak örülök, hogy megvalósíthatod az álmaidat! Gratulálok!
Megjelenik Dénes, látja, hogy szüleik átölelik egymást.
- Szia, Anya! Akkor mehetek Londonba?
Szülei elengedik egymást, és nevetve egyszerre válaszolják:
- Mehetsz, kisfiam!
A slusszpoént Kornél az utolsó pohár bor kitöltéskor árulja el feleségének:
- Gyere, Vanda, mutatok valamit!
A számítógép monitorán megjelenik az e-mail. Vanda elolvassa, és nem akar hinni a szemének.
- Mennyit fizetnek?! Jézusom! Kornél, ha ennek lesz folytatása, eladom a céget és elmegyek állami alkalmazottnak! Esetleg vállalhatnánk még egy gyereket…lassan iskolás lesz Bianka!

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

fordított időrendi sorrend

2015. január 31. 09:56
Jó is, ha jól végződik a történet. :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: