újabb események régebbi események további események
11:08
Ilona új bejegyzést írt a naplójába

Hírek - szűkül a dohányvásárlási lehetőség

2014. május 22. - Látogatók száma: 50

Http://vs.hu/jovo-hettol-nem-lehet-cigit-venni-benzinkutaknal-0522?utm_source=hrstrt&utm_medium=rss

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében emlékeztet rá, hogy május 31-től úgy módosul a trafiktörvény, hogy nem lehet dohánytermékeket árulni sem a benzinkutaknál, sem a 2500 m2-nél nagyobb alapterületű üzlethelyiségben vagy azokból leválasztva, illetve azok kiegészítő üzletsorán, sőt parkolójában sem.

A dohányosok ráadásul a hipermarketekben, plázákban és azok környékén is hiába keresik majd megszokott trafikjaikat.

Mi lesz azokkal, akik éppen ezeken a helyeken nyertek húszéves időtartamú trafik koncessziót?

Belátom, ez nem kérdés, illetve, csak költői kérdés, ez nem fáj nekem, csak az, hogy megint hülyének néz állam bácsi, márpedig ezt nem nagyon szeretem.

http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1304/20130430-cigi-dohanyaru-trafiktorveny-nemzeti-dohanybolt6.jpg

Szóval, hogyan is van?

Egy 800 Ft-os eladási áru cigarettából az állam adóként bezsebel dobozonként 655 Ft-ot, a gyártó kap 111 Ft-ot és a trafikos 33 Ft-ot. (ez 2013-as adat, azóta már kétszer emelkedett a cigaretta ára, ezen belül az árrése is)
Persze, a lényeg nem változott.

Több, mint negyven éve dohányzom, ideje lenne abbahagyni. de ez most nem csak rólam szól, szerintem.

Nem megy a fejembe, hogy állam bácsinak úgy kell az adóbevétel, mint sivatagi utazónak az ivóvíz, ugyanakkor szűkíti a dohánykereskedelmet, részint azzal, hogy az értékesítő helyek számát radikálisan csökkenti, részint azzal, hogy a dohányáru árát az egekbe emeli. Mi, szegény dohányosok, kénytelenek vagyunk szenvedélyünkre egyre többet költeni, vagy ha nem bírja a pénztárcánk, akkor rászokunk az az olcsó dohányra és otthon sodorjuk a cigarettát, nota bene, abbahagyjuk a dohányzást, állam bácsi meg keresse meg másutt az ebből kieső adóbevételét, melyet aztán a nemdohányzók is fizethetnek!

Hahaha, legszebb öröm a káröröm.

Nevetséges a 18 éves karika, hiszen anno, amikor középiskolás koromban, a leánykollégiumban a felsőbb osztályosoktól rászoktunk a dohányzásra, megtaláltuk a módját, hogy megvegyük a cigit és elrejtsük a nevelőink elől, hiába tartottak szinte naponta szekrényvizitet, a szilencium szünetében, meg esténként, dőlt ki a wc ablakán a cigarettafüst. Miből gondoljuk, hogy a mai fiataloknak gond a cigaretta beszerzés, ha dohányozni szeretnének?

Legalább akkora botorság a nemdohányzók részéről az a gondolat, hogy megérdemeljük, hogy többet fizessünk, hiszen ha mondjuk az összes dohányos egy teljes negyedévig nem venne idehaza dohányárut, csak a feketekereskedelemből szerezné be, vagy kiugrana érte a szomszédos országba, mint amikor azt állítják a személygépkocsival rendelkezők, hogy őket nem érinti a benzinár emelés, amely szépen belecsöpög minden áru árába, melyet szállítani kell.

Látom ám, hogy abban a trafikban, melyben vásárolok, tízből nyolcan olcsó dohányt vesznek és hozzá cigarettapapírt és otthon sodorják maguknak a szívni valót.

Anyai nagyapám is maga sodorta a cigarettáját, de szűzdohányból, melyet maga szárított és vágott össze, egyszer megkínált vele, s az első slukktól köhögőrohamot kaptam, mégis nyolcvanhárom évet élt meg, benne két világháborúval, hol tehetősen, hol meg szegényen, de soha nem láttam idegeskedni.

Nekem lenne tippem, mit kellene állam bácsinak betiltani, de gyorsan, azokat az E betűs adalékokat, melyeket szinte minden élelmiszerbe beletesznek, még a kenyérbe is, amely azért felháborító, mert nagyanyám annak idején két hétre sütötte a családnak a kenyeret, melyben só, liszt, víz és kovász volt, s mit ad isten, még amikor az utolsót megvágtuk, az sem volt száraz, pedig lehetett vagy öt-hat kilós. Manapság már kipróbáltam sokféle kenyeret, fehéret, barnát, magosat, félbarnát, rozsosat, csak az biztos, hogy a harmadik nap már penészedik mindegyik, mely miatt dohány nélkül is füstölgök eleget.

A cikket írta: Yolla

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2014. május 23. 06:58
szia Y. az ideológia az, elméletben, hogy senki ne dohányozzon, ezért van a sok bosszantó korlátozás és hülye intézkedés - és legalábbis iszonyú nagy hülyeségnek tartom, hogy 18 év alatti még kísérővel se mehet be a bagóboltba. mi baja lenne? látná a dobozokat a polcon, ahogy minden boltban látna dobozokat. vagy, az ajtótól 5 m-en belül tilos rágyújtani. miért, 10 centivel távolabb már nem káros? és mindenki járjon mérőszalaggal?
akkor már egyszerűbb lenne teljesen betiltani, csakhogy a betiltások nem működnek, lásd az amerikai prohibíció kampányt.
én személy szerint nem dohányzom, nem hiányzik, de az a véleményem, egy felnőtt ember hadd döntse már el maga, hogy iszik, cigizik, füvezik, akármi. nem szeretem, ha állam bácsi mindig ott áll mögöttem, és ráver a kezemre.
2014. május 22. 18:45
Ezt a felhasználót letiltotta a cikkíró.
2014. május 22. 16:12
Kedves Yolla!

Én, mint szintén dohányos, csak helyeselni tudom mindazt, amit leírtál!


Puszi, Ilona
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: