Pazarlás
Látogatók száma: 42
Minden újság rendszeresen megkongatja a vészharangot: túl nagy a pazarlás, rengeteg ételt dobunk ki, pedig és holott. Ennek mielőbb véget kell vetni, irgumburgum, és kezdjünk el takarékoskodni, de hirtelen.
Hát hiszen takarékoskodnék én, de nem hagynak. A pénztárcám egyik ellensége a termelő, aki a maga kis rókájáról ha nem is több, de egyre nagyobb bőrt akar lehúzni. Nemes verseny folyik, ki visz ki a piacra nagyobb dinnyét, kinek vastagabb a töke. A minap káposztát kerestem, de a legkisebb is elég lett volna 8 személynek. Egy kilónál kezdődik bármi, amit előre csomagolnak, legföljebb luxuscikket esetében kapsz fél kilós pakkot. Értem én, hogy a multi azt akarja, vegyek magamnak mélyhűtőt, fizessem én az áramot, de a medicinlabda nagyságú káposztákat nem szokás fagyasztani, a hűtőpulton meg nem férnek el.
Tényleg azt hiszik, hogy a vásárlók mind viszonteladók, akik éttermeknek szállítanak? Olvasom ugyanazokban az újságokban, hogy Berlinben 53,4 % az egyszemélyes háztartások aránya, Magyarországon több, mint 2 millió ember él egyedül. Szinglihordák tagadják meg a híres női princípiumot, és azt hirdetik, ők is emberhez méltó életet akarnak élni, mint a férfiak. Ritkaság a nagy család, és hadd ne írjam le, mit mondanak az emberek, ha megtudják, hogy X-ék tíz gyereket nevelnek. Az egyedül élők – nemcsak öntudatos feministák, de pl. nyugdíjasok – arra kényszerülnek, hogy ötször, hatszor annyi főznivalót cipeljenek haza, mint amennyi szükséges. Persze hogy ennek egy része a kukában landol, ami senkinek se jó.
A multi azzal védekezik, hogy a magyar árérzékeny, más szóval, csóró. Az egységcsomag azért olyan nagy, hogy olcsóbban lehessen adni. Erre csak azt tudom mondani, tíz évig élten nyugaton, ahol ugyanezek a multik képesek voltak szeletenként, 100 grammonként csomagolni; kettévágták a káposztát, négybe a dinnyét, és nem mentek tönkre, sőt. Aki akart, annyit vett, amennyi aznap elfogy. Ezt nevezik kiskereskedelemnek. Ha többet akarok, én is eltalálok a nagybani piacra, egy mázsa quinoáért vagy chia-magért.
A cikket írta: Müszélia
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Müszélia
a kézzel fogható pénz jobban pénz, mint az időpénz, de lehet, hogy én nem értek hozzá.
Ha az embernek pénze van, nem kell a drága idejét nemszeretem munkára fordítania, amúgy sincs összefüggés a munka és a pénz között.
Válasz erre: emillio
Amit a mélyhűtőbe tennék, az már az egyszer készre főzött,
és kiadagolt készétel! Több óra főzőcskézést megspórolok
ezzel a módszerrel! Mert mint tudjuk, hogy az idő, - pénz!
Az így "spórolt" időmet meg a kedvenc hobbimra fordíthatom!
és kiadagolt készétel! Több óra főzőcskézést megspórolok
ezzel a módszerrel! Mert mint tudjuk, hogy az idő, - pénz!
Az így "spórolt" időmet meg a kedvenc hobbimra fordíthatom!
Válasz erre: Müszélia
a friss jobb, mint a fagyasztott. szerintem.
Válasz erre: Sanda
Igen, a fagyasztóban jól lehet tárolni a levágott fejeket:-)
Válasz erre: Cathy
Latod, ezert jo falun elni. Mar ha egyedul. Meg egyaltalan. Szomszedasszony vettem egy fej kaposztat, de hat ez nekem tul sok, nem venne at a felet? Vagy: szomszedasszony nincs egy kis darab kaposztaja? Igazabol nem kellene sok, de annyit nem adnak a piacon.
Egyebkent egyet ertek. Az egyedulallokra a kereskedelem nem gondol.
Válasz erre: Ilona
Én teljes mértékben egyetértek Emillioval. Ha pl. egy nagy fej káposztát veszek, a következőket szoktam csinálni: kettévágom, a fél fejet felvagdosom, mint a savafyúkáposztát, teszek még mellé 1-2 lehántolt laput és az egészet üvegbe rakva 3 nap alatt megsavanyítom, majd a levét leöntve(ez kitűnő itóka) beteszem a fagyasztóba. Bármikor tudok belőle töltöttkáposztát készíteni.
A másik felét szintén kettévágom, az egyik negyedből készre csinálok dinszteltkáposztát, ez megint megy a fagyasztóba.
A maradék negyedből káposztáscvekedlit készítek ebédre...
Szinte minden zöldségfélét le lehet fagyasztani, semmi nem megy kárba és felhasználáskor olyan, mint a friss..
Válasz erre: emillio
Drágáim!
Az én ajánlatom az egyedülállóknak a következő!
Jó nagy adagokat kell főzni, és kihűtés után porciózni!
Annyit meghagyni, amennyit 2 x-re megeszünk, a többit
adagonként csomagolva a mélyhűtőbe rakjuk! Hónapokig
eláll, és amikor ismét megkívánjuk, csak kivesszük és
felengedés után csak melegíteni kell! Így még spórolunk is
időt, energiát, és pénzt!
ennyi eszem magamtól is lenne, de nem jön be.
1. nincs mélyhűtőm
2. nem is lesz. mert a konyha olyan kicsi, hogy nem fér el benne
3. nem szeretek óriási adagokat főzni. ez olyan iskolai menzakonyha érzés
4. és ami a legfontosabb, nem vagyok hajlandó átvállalni a boltoktól a tárolási költségeket. hiába vásárolok "olcsón" (annyira azért nem olcsó, mint ahogy reklámozzák, ha utána jön a nagy villanyszámla. vagy az áramkimaradás, és dobhatom ki az egész cuccot.
5. és nehogy már a bolt írja elő nekem, hogy mit és mikor főzzek. nagy kislány vagyok, el tudom dönteni magam is.
röviden, utálom a mázsás káposztákat ás az óriási egységcsomagokat. utálom, ha lesajnáljak, mert "csak" 20 dekát akarok venni. annyi kell.
ha veszel egy mélyhűtőt, és fizeted a villanyszámlát, jó sok pénzt megspórolsz a multinak.ha neked megéri...
Válasz erre: Ilona
Én teljes mértékben egyetértek Emillioval. Ha pl. egy nagy fej káposztát veszek, a következőket szoktam csinálni: kettévágom, a fél fejet felvagdosom, mint a savafyúkáposztát, teszek még mellé 1-2 lehántolt laput és az egészet üvegbe rakva 3 nap alatt megsavanyítom, majd a levét leöntve(ez kitűnő itóka) beteszem a fagyasztóba. Bármikor tudok belőle töltöttkáposztát készíteni.
A másik felét szintén kettévágom, az egyik negyedből készre csinálok dinszteltkáposztát, ez megint megy a fagyasztóba.
A maradék negyedből káposztáscvekedlit készítek ebédre...
Szinte minden zöldségfélét le lehet fagyasztani, semmi nem megy kárba és felhasználáskor olyan, mint a friss..
A másik felét szintén kettévágom, az egyik negyedből készre csinálok dinszteltkáposztát, ez megint megy a fagyasztóba.
A maradék negyedből káposztáscvekedlit készítek ebédre...
Szinte minden zöldségfélét le lehet fagyasztani, semmi nem megy kárba és felhasználáskor olyan, mint a friss..
A másik felét szintén kettévágom, az egyik negyedből készre csinálok dinszteltkáposztát, ez megint megy a fagyasztóba.
A maradék negyedből káposztáscvekedlit készítek ebédre...
Szinte minden zöldségfélét le lehet fagyasztani, semmi nem megy kárba és felhasználáskor olyan, mint a friss..
Válasz erre: emillio
Drágáim!
Az én ajánlatom az egyedülállóknak a következő!
Jó nagy adagokat kell főzni, és kihűtés után porciózni!
Annyit meghagyni, amennyit 2 x-re megeszünk, a többit
adagonként csomagolva a mélyhűtőbe rakjuk! Hónapokig
eláll, és amikor ismét megkívánjuk, csak kivesszük és
felengedés után csak melegíteni kell! Így még spórolunk is
időt, energiát, és pénzt!
Az én ajánlatom az egyedülállóknak a következő!
Jó nagy adagokat kell főzni, és kihűtés után porciózni!
Annyit meghagyni, amennyit 2 x-re megeszünk, a többit
adagonként csomagolva a mélyhűtőbe rakjuk! Hónapokig
eláll, és amikor ismét megkívánjuk, csak kivesszük és
felengedés után csak melegíteni kell! Így még spórolunk is
időt, energiát, és pénzt!
Válasz erre: zsoltne.eva
Teljes mértékben igazat adok! Mi ugyan ketten vagyunk a lányommal, és harcot vívok a zöldséges kofákkal, ugyan vágják már el azt a zellert, ami akkora mint a fejem, vagy karalábéra, káposztára ugyanezt mondhatnám... Még jó, ha nagy ritkán megteszi, mert ha nem, oda többet nem megyek,... itt annyian vannak, hogy válogathatok... Idővel elfelejtem a mérget és újra próbálkozom és mit látok?... Már az is kettőbe vágja, aki korábban nem tette... Nocsak? Rájött?... Helyes...
És ha meglátok egyet valahol, lecsapok.
Egyebkent egyet ertek. Az egyedulallokra a kereskedelem nem gondol.