újabb események régebbi események további események
15:40
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
12:14
Pillangó új bejegyzést írt a naplójába
22:52
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
07:17
Tündér módosította a naplóbejegyzését
07:16
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
00:04
Pillangó új bejegyzést írt a naplójába

Gyöngybagoly

2015. november 17. - Látogatók száma: 44

A baglyok gyöngye a tenger mélyén, kagylókban terem – nem is, csak vicceltem. A gyöngyhalászat, mint olyan, kiment a divatból, amióta a japán Mikimoto rájött, hogy a kagylókat erőszakkal is rá lehet venni a gyöngytermelésre. Teszkógazdaságos, de hol marad a romantika? Bizet sem írhatná meg a gyöngyhalászokat. Mint minden librettóba, ebbe is bele van kódolva a boldogtalanság. A szereplők Ceylon szigetén élnek, és rendkívül különleges muszlimok, akik szűzlányokkal végeztetik a hindu istenek imádatát. Európában senki sem akadt fenn ezen a szokatlan gyakorlaton. Nadir és Zurga mindketten Leilát szeretik. Az senkit sem érdekel, hogy Leila kit szeret, a nő örüljön, ha enni kap. Nadir lesz a befutó, de csak miután Leila szüzességet fogadott. Ezért végül Zurgát fogják kivégezni, sajnos nem a nyílt színen: élve elégetik a máglyán. Gyöngyöt, vagy pláne gyöngybaglyot nem halásznak, arra nincs idejük. Mindenkit lefoglal az a fontos kérdés, hogy ki fog kinek megbocsátani. A történetnek se füle, se farka, és rejtély, hogy az emberek minek írnak ilyen librettókat.

Rejtély az is, hogy a gyöngybaglyot miért hívják úgy, ahogy. Angolul pajtabagoly, sőt csűrbagoly, és be is repül a nyavalyás a csűrökbe, amikor hidegebbre fordul az idő. Sokszor hagynak is neki bejáratot. Hátha nappal támad kedve egerészni, miközben éppen alszik. Nem tudom, ki hogy van vele, engem személy szerint kiráz tőle a hideg. A kelleténél jobban hasonlít az emberekhez – lapos, majdnem fehér, szív alakú arc, amelyből orr módjára áll ki a csőre, nagy szemek, átható tekintet – hozzá még nem is huhog, csak recseg vagy sikoltozik – kedves emberi vonás az is, hogy bármire ráveti magát, ami ennivalónak látszik, és mozog.

Olvasom, hogy egyike a legjobban elterjedt madaraknak. Azért még nem kell vizionálni a gyöngybagoly-inváziót, manapság egészen más jómadarak vonulnak sűrű sorokban Párizs felé, vagy megrohamozzák a zöldhatárokat, hogy mielőbb végezzenek a perverz bálványimádókkal.

A gyöngybagoly egyelőre nincs veszélyben; nem akarja megenni senki. Háta barnás-szürkés, hasa zöld, lába karmos és tollas, nesztelenül röpköd a talaj közelében. Felfalja az egeret, pockot, patkányt, gyíkot, jobb híján a rovarokat, csak a földi geleszta nem kell neki – mondjuk, ezt meg is lehet érteni. A vadászat nagyrészt éjszaka folyik, a nappalokat valamelyik kedvenc helyén tölti a madár: faodúban, sziklahasadékban, romos épületben, szénapadláson; addig sem okoz vizuális környezetszennyezést.

Súlyosabb a helyzet, amikor a gyöngybagoly azt képzeli, hogy szerelmes – valamiért nem illik kimondani, hogy ilyenkor mit akar. Persze a gyöngybagoly luvnya is tudja, hogy itt szó sincs a szerelemről, azért mielőtt a lényegre sor kerülne, kiköveteli magának a komfortos kecót. 8 hálószoba, 26 fürdőszoba, mint Hollywoodban. Éjfél, mire a sztárok végigfürdik mindegyiket. Ha a kecó megvan, következhet az udvarlás. A lovag körbe-körbe röpköd, fordul, lecsap, csavarodik, és ami a legfontosabb, ízletes falatokat hord a micsodája választottjának. A vacsoráért a hölgy nem készpénzzel, hanem a jól ismert szolgáltatással fizet – mondom én, hogy a gyöngybagoly undorító módon hasonlít az emberekhez.

A bagolynak két lába van, mégis kotlik. Kotlás ide vagy oda, apu továbbra is szállítja a finom falatokat, néha annyit, hogy anyu meg se tudja enni – nagy élvezet lehet, amikor hegyekben áll a sok döglött egér a fészek körül. Az egérfutárság nem önzetlen, apu minden esetben megköveteli a természetbeni fizetséget, anyu meg nem hagyhatja ott a tojásokat. A csirkék kb. egy hónap után kelnek ki, tolluk sincs, csak pár pihéjük, és még 6-8 hétig ellátásra szorulnak. Anyu már alig várja, hogy vége legyen az orgiának. Gyorsan megtanítja a kölyköket vadászni, és apu hoppon marad.

Már a régi görögök is – szegények, azt hitték, hogy a bagoly nagyon bölcs madár, el is nevezték Athéné istennőt bagolyszeműnek, ami tulajdonképpen óriási sértés. Ugyancsak a régi görögök találták ki azt, hogy baglyokat kell hordani Athénbe; ez legalább annyira hiábavaló tevékenység, mint pénzügyi megszorításokkal sokkolni Zorba utódjait. Indiában viszont úgy vélték, a bagoly nemcsak ostoba, de mindenféle ellenszenves dologra képes, pl. hazudik és elárulja a barátait. Hasonlóan gondolkoztak az emberek az európai középkorban: gyöngyös vagy gyöngytelen baglyok egyaránt a halál hírnökei, boszorkányok famulusai, ördögök nagymamái lettek, puszta tekintetükkel öltek, éket vertek a házastársak közé, és futószalagon hozták a balszerencsét.

Hogy jobban összezavarják a folkloristákat, néha bejelentettek egy-egy születést is – persze nem feltétlenül szerencse az, ha valaki egyszer csak meggondolja magát, és több darabra szakadva létezik tovább.

A cikket írta: Müszélia

1 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. november 18. 06:04

megtekintés Válasz erre: emillio - 2015. november 17. 22:39

Kedves M!

Az az Izé, - akarom mondani Bizé, tudod, aki operált!
Azt én is vágom, - mármint az operát! Kijön pár dagadt
ember a világot jelentő deszkákra, és több függöny váltáson
keresztül végig énekelnek, - majd a végén meghalnak!
(Pedig nem is operálta meg őket senki!)

Ezentúl inkább én is a baglyokat sasolom!


Pusszantom a klaviatúrád: emillio

szerintem is a függönnyel lehet a baj. túl sokat rángatják, azért halnak meg a szereplők a mese végén. vagy meghíznak, ami ugyanaz, mert a kövér embernek nincs joga élni. éljen a sótlan brokkoli és a menzakaja!
2015. november 17. 22:39
Kedves M!

Az az Izé, - akarom mondani Bizé, tudod, aki operált!
Azt én is vágom, - mármint az operát! Kijön pár dagadt
ember a világot jelentő deszkákra, és több függöny váltáson
keresztül végig énekelnek, - majd a végén meghalnak!
(Pedig nem is operálta meg őket senki!)

Ezentúl inkább én is a baglyokat sasolom!


Pusszantom a klaviatúrád: emillio
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: