újabb események régebbi események további események
09:29
Marthagualf regisztrált a weboldalra
15:20
RaymondUnisa regisztrált a weboldalra

Aki a virágot szereti...

Látogatók száma: 54

Budapest, nyócker. Szürke, egyhangú délután.

Döcögve megindul a busz. Kikanyarodik a körútról, és én máris nagyon szeretnék megszabadulni a tömegtől. Fülledt, párás, kellemetlen szag terjeng a levegőben. Körbenézek: sehol egy hajléktalan. Ezek szerint egynémely jól-öltözött utastársam nem képes a rendes tisztálkodásra. Ablakot nyitni esélytelen, mindegyiken matrica: az autóbuszban klíma üzemel. Szuper. Én meg hörgőgörcsöt kapok lassan, a visszatartott levegőtől.
Hátrébb kúszok, hátha ott nagyobb a hely, és tisztább a levegő. Ajtó-közelbe helyezkedem, így legalább a megállóknál kapok friss oxigént. Megállunk. Ajtó nyílik, tömeg le. Felszálló alig, jócskán ürül a busz. Utolsóként egy fiatal srác száll fel. Védőn maga elé emeli a kezét. Valami hosszú, kék csomagot ölelget. Keres egy alkalmas helyet, ahol elférnek. Ők ketten.
A lámpa pirosra vált, a sofőr visszanyitja az ajtókat. Nem is árt a szellőztetés. Nagyokat szippantok az áldott jó, budapesti levegőből. Ki tudja, mikor kapok belőle legközelebb.
Berreg a csengő, ilyenkor már veszélyes a felszállás. Mégis két kölyök ugrik fel, az egyikük már a félig csukott ajtón szuszakolja be ványadt vonalait. Sok kárt nem tehetne benne a két fémlemez, dereka karcsúbb, mint a két ajtó közötti rés. Egymásra vigyorogva nyugtázzák: ezt elértük. Nem szólnak, csak mosolyognak bele a világba. Mit szívhattak vajon??
Kapaszkodót keresnek, lábaik igencsak bizonytalankodnak. Látszik az arcukon, hogy csak feküdni vágynak, és aludni-aludni-aludni. Benyomulnak az egyik csücsökbe. A kék csomagot cipelő srác orra elé. Szemlélődöm. Lelki szemeim előtt konfliktus körvonalazódik. Meg is van, hamarosan.
Addig tolat a fiú, hogy kapaszkodót markolászó baljával belekönyököl a kék csomag tetejébe. A tulajdonos morgolódik. Egyetlen mozdulattal közelebb vonja magához a rejtélyes csomagot. A következő mozdulatot követni sem tudtam, olyan gyorsan történt. Csak a végkifejletre kaptam fel a fejem. A hosszú kék valami, már gazdája karjaiban van, aki hangosan kiabál. " Mér nem tudsz figyelni, hányszor szóljak? Ha összetöröd, megeszlek reggelire!" Az utasok is kapkodják fejüket, nem érti senki, mi lehetett eme indulat kiváltója. A könyökével romboló suhanc hátrafordul, arcán kellemes mosollyal szólal meg: " Sorry, what's the problem?" ( Bocsánat. Mi a gond?)
Felháborodásnak már nyoma sincs, csomag-cipelő megenyhülve válaszol: " Oh, i don't speak english. Sorry." ( Nem beszélek angolul, sajnálom) :):):):) Kerestem a megoldást: angolul mondja, hogy nem beszél angolul? :):):):):)
Megnyugszik a légkör. Szeretnék már leszállni. Még három megálló...hosszú lesz.
A következő kanyarnál a sofőr elvéti az ívet, nagyot zökken a busz, és benne mi is. Angolul csevegő úti-társaink nem készültek fel eme viszontagságokra, épp vadul nyomkodták mobiljaikat. Meg is lett a baj. Ványadtka ugyanis elesett. Bizony elesett, mégpedig bele a kék csomagos karjaiba...Lesz nemulass cimborám, gondoltam. Lett is.
Az előbb még viszonylag nyugis pasiból előtör az állat: " Hányszor szóljak még te szerencsétlen? Hát nem értetted, amit mondtam? Megeszlek öcsém! Kapaszkodjál b..+, vagy húzzál innen a f...!" Úgy látom nemcsak dührohamra hajlamos, de rettentő feledékeny is. Magyarul szitkozódni egy külföldi cserediáknak? Ejj-ejj. Nem szép dolog. A külhonból hazánkba szakadt ifjak megrettennek, a következő megállónál le is szállnak. Gondolom megvan a véleményük a bunkó magyarokról.
Lassan én is araszolhatok, hogy leszállási szándékomat időben jelezzem. Megindul a kék csomag is. Félve közelítek. Kapaszkodom. A srác nyilván észrevette szememben a rémületet. Rám emeli angyali kék szemét és közli: " Tudod Ő egy vitorlavirág. Jól beöltöztettem, nehogy megfázzon. Otthon várja már a szép új cserép, friss földdel. Remélem nem tett nagy kárt benne az a suttyó. Hetek óta kerestem egy ilyen gyönyörűséget. Az ágyam mellé teszem, hogy ha kinyújtom a kezem megérinthessem s leveleit. "
Nem tudtam megszólalni. Attól féltem, ha bármit is megpróbálnék kinyögni, elkapna a röhögés. És az jelen esetben nem vezetett volna semmi jóra. Így csak mosolyogva bólogattam, mint aki tökéletesen megérti mi játszódik le a lelkében egy ilyen borzalmas utazás után.
Sietnék, de csak mondja: " Megmutatom. Jó? " Hm...más szituációban boldogan kaptam volna a lehetőségen, de mit nézzek én egy vitorlavirágon?? Ám mivel nem vagyok egy gonosz és nemtörődöm Postáska, megvártam, amíg kicsomagolta a növényt. Nem viccelek: nyolc réteg papírt szedett le róla, mire előkandikáltak az első levélkék. " Nagyon szép."- mondtam. Kicsit tartottam tőle, hogy kevésnek véli majd magasztaló szavaimat.
" Szééééép? Ő nem szép, ő csodálatos. A legszebb virág volt a boltban, mégis csak úgy odalökték a többi közé. Megmentettem. Vettem neki cserepet is."
"- Tudom, már mondtad. Hát akkor...én mennék is. Jó utat hazáig, és meg ne fázzatok."- búcsúzom. Lassan göngyöli vissza a papírt. Látom ahogyan ügyeskedik, nehogy az ő gyönyörűségének valami baja essék.
Bekocogok a boltba. Még amikor a narancsot válogatom, akkor is őt látom magam előtt. Ahogy csillogó szemekkel, boldogan cipelte haza a virágot....

A cikket írta: Postáska

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: Pinokkió

Nagy filantróp lehetett a fickó;-)
Üdv,
Pinokkió

De még, hogy mennyire :)
És naggyon - naggyon szép szemei voltak neki. Kettő:):):):)
Pussz: P.
Nagy filantróp lehetett a fickó;-)
Üdv,
Pinokkió

megtekintés Válasz erre: Black Ice

Szia Postáska!

Nagyon érdekes út lehetett... Amúgy ha nem tudom meg hogy vitorlavirág, alapból ezt írtam volna. ( Aki a virágot szereti, rossz kendert nem vehet.)
De ez több ez az ember kapcsolata a természettel, csodálatos rejtett 6ás benne vissza a gyökerekhez. :-)
Az én kedvenc virágom .-)

Bunda alól gyenge virág,
fehér fejét kidugja,
olyan mint egy piciny harang,
nevét vajon ki tudja?

Pux. üdv. Lacó

Hóvirááááág :):):):)
Tudod én nagyon szeretem a virágokat, de sajnos nálunk a lakásban nem maradnak meg valamiért.... Próbálkoztam már sokfélével, kukoricavirággal, fátyolkával, nyuszifüllel, de nem sikerült életben tartanom egyiket sem. Fikuszom is volt, anyukám gyökereztette nekem üvegben. De elfonnyadt. Hazavittem, hogy "gyógykezelje". Nála gyönyörűen életre kelt. Mikulásvirágot is vittem neki, két hét alatt 6 új levelet hozott. Rá sem ismertem, amikor újra láttam.
Én ugyan nem veszek kendert, de ízlések és pofonok...
Puszi: P.
Szia Postáska!

Nagyon érdekes út lehetett... Amúgy ha nem tudom meg hogy vitorlavirág, alapból ezt írtam volna. ( Aki a virágot szereti, rossz kendert nem vehet.)
De ez több ez az ember kapcsolata a természettel, csodálatos rejtett 6ás benne vissza a gyökerekhez. :-)
Az én kedvenc virágom .-)

Bunda alól gyenge virág,
fehér fejét kidugja,
olyan mint egy piciny harang,
nevét vajon ki tudja?

Pux. üdv. Lacó
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: