Ázsiai tányérhús zöldségkörettel
Látogatók száma: 247
Hamulett dán mesterszakács híres jelmondata: Enni, vagy nem enni, - ez itt a kérdés!
A nemzetközi gasztrofesztiválon, a futottak még kategória közönségdíjas receptje, a Lófejből - lólé! (ázsiai tányérhús zöldségkörettel)
Hozzávalók nyolc személyre:
1db tarpán vagy hucul fej (esetleg póni, vagy kisebb családok részére jak fej)
2-3 db fekete gyökér
2-3 db nagyobb vad murok
2 kg oka gumó
5-6 db tomatilló
4-5 db fokhagyma gerezd
50 dkg amaránt levél
1,5 liter jak tej
0,5 liter kumisz
5 evőkanál amaránt méz
fűszerek:
Csombor
Turbolya
Koriander
Himalája só
Feketebors
Chili pehely, ízlés szerint
A lófejről óvatosan lefejtjük a bőrt, és félretesszük. De, ez csak mellékes dolog, mert a fő tevékenység a tányérhús elkészítése.
Elkészítjük a titkos páclét, melynek receptjét most titkatlanítom: A jaktejet összekeverjük a fele amaránt mézzel, ízlés szerinti gondolom mennyiségű csomborral, turbolyával, és a durvára összetört korianderrel, majd ebbe a gondosan előkészített páclébe tesszük a kicsontozott, és nagyobb darabokra vágott fejet, és öt napig érleljük, miközben naponta kétszer megforgatjuk a fejünk felett.
A kellően bepácolódott fejdarabokat kevés jakvajon minden oldalát megpörköljük, hogy az értékes húslé benne maradjon. Meghintjük Himalája sóval, borssal, és chili pehellyel tetszés szerint. Magas falú edénybe átrakjuk, mellé szórjuk a megtisztított murokokat, a fekete gyökereket, és a vékony szeletekre vágott tomatillót, majd lassú tűzön 4-5 órán át főzzük.
Eközben egy másik edényben jakvajon megfonnyasztjuk a durvára összevágott amaránt leveleket. A fokhagyma gerezdeket szétnyomkodjuk, és a fonnyasztott levelekre dobjuk, majd felöntjük kumisszal, hozzáadjuk a maradék mézet, és állandó kevergetés mellett beforraljuk. Ezzel már kész is a mártogatós mártás!
Miután a húsunk megpuhult, a megtisztított oka gumókat is bedobjuk a hús mellé, és összefőzzük vele.
Amíg az ételünk készül, addig a félre tett, és lesózott bőrt kifordítjuk, a kés fokával óvatosan tisztára lekaparjuk, vigyázva arra, hogy meg ne sértsük a bőrt! Ezután ismét lesózzuk, majd egy csupasz kulacsra borítjuk a szőrével kifelé, és a nap energiáját hasznosítva szorosra feszítjük! Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy nekünk is saját lóbőrös kulacsunk legyen!
Az elkészült ló lét kőedényben tálaljuk, és vadrozsból készített lepénnyel kínáljuk.
Az étel fogyasztóiról dokumentumfilmet készítünk, és elássuk az utókor számára, hogy nekik is legyen némi fogalmuk a gasztronómia bátor úttörőiről!
Jó étvágyat!
A cikket írta: emillio
Hozzászólások
fordított időrendi sorrend
nem lesz ez így jó. nincs benne több mázsa brokkoli, pedig akkor nem egészséges. előre a brokkoli lobbi további dicsőséges sikereiért!
Válasz erre: Ilona
Nekem nem futott össze a nyál a számban..:(
Ebből a közkedvelt alapanyagból szoktak még
Lófejből - halászlét is készíteni! (:-D)
Válasz erre: Müszélia
szia E.
nem lesz ez így jó. nincs benne több mázsa brokkoli, pedig akkor nem egészséges. előre a brokkoli lobbi további dicsőséges sikereiért!
Az észrevételed helytálló lenne ha..... de ezek a
szegény lovak éltükben már, - mivel nem ragadozók,
több mázsa, - mit is mondok, - több tonna egészséges
zöldséget töltöttek a szervezetük bélésébe. Mondhatnánk
úgy is, hogy töltött húsként léteztek előző életükben.
Egyéb iránt felvilágosítalak, hogy a békés növényevők
közül csak a közöttük lévő vegetáriánusok fogyasztanak húst!
Válasz erre: emillio
Kedves Müszélia!
Az észrevételed helytálló lenne ha..... de ezek a
szegény lovak éltükben már, - mivel nem ragadozók,
több mázsa, - mit is mondok, - több tonna egészséges
zöldséget töltöttek a szervezetük bélésébe. Mondhatnánk
úgy is, hogy töltött húsként léteztek előző életükben.
Egyéb iránt felvilágosítalak, hogy a békés növényevők
közül csak a közöttük lévő vegetáriánusok fogyasztanak húst!