Sós vagy édes? - Burgonyás lángos és b. fánk recept
Látogatók száma: 497
Már annyi egyszerű burgonyás lángosféléről írtam, de talán nem is véletlen a mai anyagi helyzet mellett. A mostani receptem 2in1 lesz az egyszerűség kedvéért. És még itt az elején szeretném megköszönni Zsévának az útmutatást! Köszi!
Úgy körülbelül 8 db közepes méretű sárga burgonyát megfőztem héjában, sós vízben. Amikor felrepedt, kivettem és még melegében meghámoztam és összetörtem burgonyanyomóval. Nem túl simára, mert szeretjük, ha marad benne néhány apró burgonyadarabka.
Ezek után komoly dilemmába estem, hogy édes burgonyafánk szerűséget készítsek-e, vagy hagyományos sósat. Nem sikerült eldöntenem. Éppen itt volt nálunk egy barátunk, akinek még egyszer évekkel ezelőtt ígértem, hogy sütök neki ilyet. Kérdeztem őt is, hogy édesre vagy sósra vágyik-e. Persze mire kitettem a kérdésem végére a kérdőjelet, már be is ugrott, hogy mindkét változatot szereti. Ezek után gondoltam egyet és kétfelé osztottam a széttört burgonyával kevert tejben felfuttatott élesztőt. Az egyik adaghoz kis sót, egy tojást és lisztet kevertem, és meggyúrtam a tésztát. Ez után meleg helyre tettem pihentetni.
A másik adaghoz csak egy csipetnyi sót kevertem, és egy cent olajat, két vanillincukrot, egy ek. kristálycukrot, és szintén annyi lisztet kevertem, hogy jól gyúrható tészta legyen. Miután a tészták fél óra alatt a duplájukra keltek a tészták, a sósabból kisebb zsömle méretű gomócokat formáztam. Majd ezeket még negyed óra további kelesztés után kerek lángos formájúra nyújtottam és elkezdtem kisütni.
Közben az édes tésztát sodrófával kinyújtottam, pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Utána lyukat fúrtam az ujjammal mindegyik közepébe - Zséva tanácsának megfelelően - és azokat is kisütöttem forró olajban. Vanillincukor és porcukor keverékével meghintettem a végén. A sós változathoz bármi adható, ami a hagyományos lángosokhoz is.
Igazából csak egy baj volt. Nem lehetett abbahagyni az evést!
A cikket írta: Virág
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Ailet
A kaják terén nincsenek titkaim :)) Általában sem... sok... :D Jó kislány vagyok ám ;)
Válasz erre: Virág
Lassan minden titkodat tudni fogom! ;-)
Válasz erre: Ailet
Egyértelmű :)
Válasz erre: Virág
Ezt nálad már tudtam volna. :)
Válasz erre: zsoltne.eva
Mondtam én!... :-)
De nem lyukat kell nyomni bele, mondom, hanem megfogod a két kezeddel lazán a kis pogit és alulról kis mélyedésig húzod, finoman, érzéssel, hogy ne lyukaszd ki és a lapos fele kerül először az olajba.
Válasz erre: Virág
Épp azon agyaltam, hogy azt hiszem, hogy tettem tojást is a tésztába, talán mind a kettőbe vagyis még az egészbe az elején. A fánkba amúgy is kell.
Ez nagyon jól hangzó recept a szilvával, majd nyáron kipróbálom. :)
Viszont ezt az élesztős cukros dolgot majd kipróbálom.
De képzeld, hogy én kicsi fánkokat gyártottam és először 3 féle módon, úgy hogy az 1. csak simán ki volt szaggatva, a 2. közepébe nyomtam egy lyukat, de nem szakítottam át teljesen, és a 3. közepét ki is lyukasztottam. Az első kettőnél gömböcök lettek, a lyukas sült meg legszebben. :)
De nem lyukat kell nyomni bele, mondom, hanem megfogod a két kezeddel lazán a kis pogit és alulról kis mélyedésig húzod, finoman, érzéssel, hogy ne lyukaszd ki és a lapos fele kerül először az olajba.
Válasz erre: zsoltne.eva
Így még sosem tettem bele az élesztőt, mint azt Laci bácsitól láttam...
Az élesztőt egy kanál cukorral addig keverte, míg teljesen híg állagú lett, pici vizet tett hozzá a végén, és így ebben a híg állapotában belekotorta a krumplis, lisztes, picit sózott, (felvert tojásos) masszába, se perc alatt összedolgozta, pihentette, majd lisztezett deszkára kiborítva, kb. egy centisre kinyújtva, kiszúrta közepes pogácsaszaggatóval és még mélyedést se vájt bele az ujjával, csak a forró olajba tette szépen sorban. Szép pirosra sütötte mindkét oldalát. (Papírra szedte).
Tudod mi volt e mellé? A fenébe pont ezt nem jegyzeteltem!
Pulyka szelet husi sózva, borsozva (3 db), éppen csak érintve a lisztbe mártotta, majd forró olajban elősütötte. A husikat kiszedte, majd az olajba tett összedarabolt kék besztercei szilvát meg aszalt szilvát is, meg a jó ég tudja (találd ki) még valamit?... kész mártás alapja volt por alakban, amit felhígított, összekeverte. Ebbe a mártásba (szószba) tett egy kicsi cukrot, fahéjat is, majd visszahelyezte a husikat, és készre párolta. Mielőtt azonban kész lett volna, öntött hozzá egy pici igazi szilvapálinkát. Bizony... A tálalás fontosságát mindig kihangsúlyozza, de olyan szép tál, mint amit ő használ nekem nincs. :-(
Ez nagyon jól hangzó recept a szilvával, majd nyáron kipróbálom. :)
Viszont ezt az élesztős cukros dolgot majd kipróbálom.
De képzeld, hogy én kicsi fánkokat gyártottam és először 3 féle módon, úgy hogy az 1. csak simán ki volt szaggatva, a 2. közepébe nyomtam egy lyukat, de nem szakítottam át teljesen, és a 3. közepét ki is lyukasztottam. Az első kettőnél gömböcök lettek, a lyukas sült meg legszebben. :)
Válasz erre: Virág
Főleg, ha két férfi, hihi. :D
No, de most 3 is volt, mert apámnak és anyámnak is jutott. :)
Milyenek az egyszerűbb változatai?
Az élesztőt egy kanál cukorral addig keverte, míg teljesen híg állagú lett, pici vizet tett hozzá a végén, és így ebben a híg állapotában belekotorta a krumplis, lisztes, picit sózott, (felvert tojásos) masszába, se perc alatt összedolgozta, pihentette, majd lisztezett deszkára kiborítva, kb. egy centisre kinyújtva, kiszúrta közepes pogácsaszaggatóval és még mélyedést se vájt bele az ujjával, csak a forró olajba tette szépen sorban. Szép pirosra sütötte mindkét oldalát. (Papírra szedte).
Tudod mi volt e mellé? A fenébe pont ezt nem jegyzeteltem!
Pulyka szelet husi sózva, borsozva (3 db), éppen csak érintve a lisztbe mártotta, majd forró olajban elősütötte. A husikat kiszedte, majd az olajba tett összedarabolt kék besztercei szilvát meg aszalt szilvát is, meg a jó ég tudja (találd ki) még valamit?... kész mártás alapja volt por alakban, amit felhígított, összekeverte. Ebbe a mártásba (szószba) tett egy kicsi cukrot, fahéjat is, majd visszahelyezte a husikat, és készre párolta. Mielőtt azonban kész lett volna, öntött hozzá egy pici igazi szilvapálinkát. Bizony... A tálalás fontosságát mindig kihangsúlyozza, de olyan szép tál, mint amit ő használ nekem nincs. :-(
Válasz erre: Ailet
Szia V!
Sós. :) ez a válaszom.
PuSziVirág!
A
Válasz erre: zsoltne.eva
Hát estére nekem sem szokott maradni... visszatérve a mennyiséghez, én mindennek a felét veszem, mint ami mennyiséget te itt leírsz, nyilván... itt nincs férfi a háznál, aki se perc alatt eltüntetné az egészet! ... Még emlékszem! :-)
De mi is szeretjük, így az a jó, ha ízlik a vendégnek is, tehát ha ilyennek nekiállunk, ne sajnáljunk akár többet készíteni.
Az én főszakácsom (kedvencem) a Laci bácsi. :-) Tőle ennek sokkalta egyszerűbb változatait is láttam már. Nem győzöm jegyzetelni!... és a tálalás? Hát már azért érdemes nézni az öreget! :-)
No, de most 3 is volt, mert apámnak és anyámnak is jutott. :)
Milyenek az egyszerűbb változatai?
Válasz erre: Tündér
Kedves Virág!
Ismét remekeltél! Praktikus és sokoldalú vagy, no és a képek!!! Finom! Köszönjük! (Zs.Évának is) :)
Pussz, Tündér
Sós. :) ez a válaszom.
PuSziVirág!
A
De mi is szeretjük, így az a jó, ha ízlik a vendégnek is, tehát ha ilyennek nekiállunk, ne sajnáljunk akár többet készíteni.
Az én főszakácsom (kedvencem) a Laci bácsi. :-) Tőle ennek sokkalta egyszerűbb változatait is láttam már. Nem győzöm jegyzetelni!... és a tálalás? Hát már azért érdemes nézni az öreget! :-)
Ismét remekeltél! Praktikus és sokoldalú vagy, no és a képek!!! Finom! Köszönjük! (Zs.Évának is) :)
Pussz, Tündér