újabb események régebbi események további események
23:50
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
22:50
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
11:19
Tündér módosította a naplóbejegyzését
11:17
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Erotikus

Valentin nap, 2015.

2015. február 13. - Látogatók száma: 41

Ezt a cikket direkt az "Ünnepeink" rovatba írom, mert bár nem hivatalos ünnepünk február 14, nálunk is nagyon népszerű. Idén pedig különösen az. El is mesélem, miért. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy könyv...

Mi is az a Valentin nap?

Röviden összefoglalva: egy azon ókori és keresztény hagyományok közül, amelyeket tönkretett a média és a kapitalizmus.

Kicsit bővebben: egy Bálint (Valentin) nevű keresztény történetéből ered, akit a hite miatt vetettek börtönbe. Bálint a börtönőr vak lányának visszaadta látását, egymásba szerettek, és mielőtt február 14-én kivégezték, írt neki egy levelet, amit úgy írt alá: A Te Bálintod. Innen származnak azok a giccses üdvözlőlapok, amelyeket a divat szerint angolul írnak alá már a nyomdában: Your Valentine.

Gondolom mindenki találkozott már a január közepe óta kikészített romantikus csecsebecsék és desszertek garmadájával a boltok polcain. Szívecskék ezrei várják, hogy a klisé szerelmesei hazavigyék őket. És mivel minden évben van február 14, a férfiak dolga egyre nehezebb. Minél szebb, minél drágább, minél divatosabb, annál jobb. Mert a lányok pletykálnak. A kapott tárgyak és a romantikus kényeztetések értéke és minősége alapján kibeszélik és rangsorolják a férfiakat.
Borzalom.
Még női szemmel is rémesnek tartom, ami a szerelmespárok közt folyik ilyenkor. A Valentin nap a szerelmesek Karácsonya.
Persze nem mondom, hogy mindenki ilyen... De egyre többen. Sajnos. Pedig mennyire örültek annak idején a nők egy-egy szál rózsának, egy versnek, vagy egy kellemes vacsorának. Egy összebújós filmnek a moziban. Nem pedig egy olyan filmnek, ami ezen a héten kerül a vásznakra.

A szürke ötven árnyalata. Ez a címe.
Bizonyára ismerősen cseng, ha nem is olvasta valaki a könyveket.
MINDEN erről szól idén. Minden.
Annak idején, úgy másfél vagy két éve, ígértem, hogy nagyjából összefoglalom, miről is szólnak a könyvek. Itt a remek alkalom.

Történetünk helyszíne Seattle. Egy amerikai nagyváros, természetesen. Az amerikaiak ritkán írnak az Államokon kívül, mert gyakran azt sem tudják, hogy van élet a Csendes-óceánon túl. Szóval a helyszín Seattle.
Főszereplőnk egy szerény, visszafogott, becsületes, minden szempontból szűzies, Anastasia Steele. Érdekes megnézni a névválasztást, bár az író valószínűleg semmit sem törődött a könyvek átvitt értelmű tartalmával. Anastasia. Honnan is ismerős? Jah, igen. Egy hercegnő. A Steel(e) pedig angolul acélt jelent. Ami hideg és kemény, vagy inkább szívós és erős. Szóval Anastasia belecsöppen egy kifordított tündérmesébe. Hogy miért kifordított, arról bővebben később.
Szobatársa és barátnője, Kate kérésére Anastasia interjút készít az egyetemi újságnak egy rendkívül jóképű, fiatal, sármos, és mindenekelőtt gazdag üzletemberrel. Az ő neve Christian Grey. Ezt a nevet is különösnek tartom, bár lehet, hogy már csak én magyarázom bele. Christian. Christ. Krisztus. Kereszténység. Stigmák. Christian mellkasán ugyanis gyermekkori bántalmazásból származó hegek találhatók. Érdekes. De Krisztust szoktuk Megváltónak is nevezni. Na, hát Mr. Grey (=szürke, átmenet a fehér és a fekete közt, titokzatos, stb stb stb) mindenképpen megváltó élmény a mi kis modern hercegnőnk számára.
Három könyvet írt a szerző, nem fogok részletekbe merülni...

Miről is szól maga a sorozat?
A történet nem más, mint egy romantikus köntösbe bugyolált pornóregény. Nem viccelek, nem túlzás, tényleg az. Ráadásul nem is akármilyen. Ha mond valakinek valamit az, hogy BDSM... De ha nem, akkor röviden összefoglalom: kötözős szado-mazoista szex mindenféle segédeszközzel. Bizony. Ez történt az irodalomban. 21. század. Gratulálok.

Anastasia és Christian szerződést kötnek, hogy Anastasia ezután Christian BDSM "szexrabszolgája" lesz. Persze a szerződés igen alapos, és a lehető legridegebb és legtárgyilagosabb jogi nyelven van megfogalmazva. Rengeteg pontban van összefoglalva mindaz, amire Anastasia jogosult és kötelezett, beleértve a testedzést, szépségszalont, étrendet, még ruhát is azt kell felvennie, amit Christian személyi asszisztense választ neki. Természetesen mivel Christian milliomos, ezért mindenből a legjobbat kapja és olyan élményekben lesz része, amiről addig sohasem álmodott.
Aki most abbahagyja a cikk olvasását, nyugodtan.
Akit érdekel, hogy mégis mit lehet egy ilyen "kapcsolatról" csaknem 1500 oldalon keresztül írni és olvasni, az várja ki a végét.

Ana és Christian kapcsolata viharos, szenvedélyes, ahogy azt egy ilyen környezetben várnánk. Rendkívül erotikus, bár az író nem sok tehetséget ölt a fogalmazásba. És amennyit a fordításból láttam, az sem sokkal jobb. Ráadásul férfi fordította! Az egész történet Ana szemszögéből van megírva, sok helyen megbotránkoztató részletességgel, szóval furcsa lehetett férfiként ezt fordítani, de semmi gond. Valószínűleg sok pénzt kapott érte.
Ana személyisége magával ragadja az egyébként elég kimért és szigorú Christiant. Egymásba szeretnek. Az első könyvnek körülbelül a felétől a harmadik könyv végéig erről a szerelemről olvashatunk. Lépten-nyomon erotikus kalandokról, még a családi asztalnál ülve is... És liftben, limuzinban, repülőn, hajón, pajtában, tóparton, zongorán, padlón, asztalon, soroljam?
Házasság, talán gyerek is, egy őrült szexrabszolga Christian múltjából, aki meg akarja ölni Anastasiát, egy negyven körüli nő, akinek Christian volt a szexrabszolgája még törvénybe ütköző korában... Szóval rémes.

Maga a történet nem lenne rossz, tényleg, van benne fantázia. Nem is kevés. Lehetett volna benne egy kicsit kevesebb személytelen szex. Mondjuk egy kis lélekanalízis. Egy kis romantika, ami nem végződik fehérneműk leszaggatásával és állatias párzással. Pusztán azért, mert Ana megharapdálta az ajkait. Vagy ha csak egyszer ne lett volna Christian zsebében egy óvszer. De akkor már sokat kérek.

De mit lehet tenni? A célzott réteg az unatkozó háziasszonyoké, akiknek már nem terem babér az ágyban, és a kíváncsi fiatal lányoké, akiknek meg még nem. Közben meg fogalmuk sincs, mit olvasnak, mert még az író maga sem tudja eldönteni, hogy ő most tinilány, aki szexnaplót ír, vagy komoly írónő, aki bepillantást enged egy nem igazán feszegetett témába.

Személy szerint én azért olvastam el, amiért annak idején az Alkonyat című borzalmat is megnéztem: érdekelt, miért vannak úgy odáig érte a nálam "trendibb" kortársaim. És mert megláttam a megyei könyvtár egyik polcán. Bár az csak a második könyv volt, véleményem szerint a legjobb a háromból. Az első annyira még nem izgalmas, a harmadik meg már nem - azt végig sem olvastam.

És ezt a könyvet filmesítették meg. Ez lesz a mozikban Valentin napon. Ettől őrülnek meg nők milliói. Ettől fognak megőrülni még két éven át, mert ha minden igaz, a másik két könyvet is megfilmesítik.
Kinek kell a romantikus vacsora meg a rózsa? Be a moziba romantikus pornót nézni.
Idáig jutott a világ.
Hogy az első hétvégén, amikor jegyet lehetett kapni a filmre, 60 millió amerikai dollárt költöttek az emberek. Mennyi mindenre lett volna jó az a pénz. Mondjuk jótékonysága vagy környezetvédelemre... Átszámítva körülbelül 130 millió forint. Három nap alatt. Hát igen.

Szegény Shakespeare és Jane Austen forognak a sírjaikban. Ez lett az irodalomból. Bilincs, korbács, mellbimbócsipesz.

A cikket írta: Reenzy

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. február 15. 11:02

megtekintés Válasz erre: Anyu - 2015. február 13. 12:12

Kedves Reezy!
Nincs kedved részt venni a mondatos játékunkban?Egy megadott mondattal kell cikket írni,a mondatnak szerepelni kell benne.Hetente csütörtök 00 ótától,péntek 24 óráig lehet a cikket feltenni.Mindig más adja meg a mondatot.A mostani:...ez visszarepít a régmúlt időkbe.Ez a cikked akár még passzolna is,legalábbis a Valentin nap története.Az új mondatot a naplókban lehet mindig megtalálni.Gyere,játsz velünk ha van kedved!Minél többen vagyunk annál érdekesebb cikkek születnek.
Puszi

Repülök!
2015. február 15. 11:01

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2015. február 13. 15:02

Én nem bánnám,gyerekek,ha rossz a regény,amit írok,ha gazdag leszek vele...
Megalkuvó lennék?

Sajnos a minőség már nem annyira fontos az irodalomban, mint a téma és a népszerűség. De szerintem nem lenne az olyan rossz :)
2015. február 15. 10:59

megtekintés Válasz erre: Lizelotte - 2015. február 13. 14:59

Kedves Reenzy!
A szürke ötven árnyalata című filmre IMDb-n eddig 12795-en szavaztak és a maximális 10 pontból 3,2 lett az átlag pontszám. :)
Nagyon jól összefoglaltad a lényegét, személy szerint én legszívesebben kidobtam volna a könyvet a kukába, de ne tehettem, mert kölcsön kaptam.
Nem értem, hogy mit esznek rajta annyian! Ez egy hulladék, egy összecsapott, nulla színvonalú ponyvaregény. Még pornónak sem nevezném. mert alig van benne szaftos kifejezés. Leginkább az bosszant, hogy egy tehetségtelen amerikai nő meggazdagodott, itt Magyarországon ezerszer nagyobb kvalitással megáldott emberek írásait ki sem adják!

Magyarul nem olvastam. Nem felvágásból. A könyvtárban angolul volt meg, annyira meg nem érdekelt, hogy magyarul keressem. És így tovább is tudtam olvasni az interneten. Annyit is ért. Egyszer sorban álltam vagy a Tescoban, vagy egy hasonló helyen, és előttem a nő kosarában ott volt. Majdnem mondtam neki, hogy "nem akar maga arra annyi pénzt kidobni az ablakon". Sőt, egyszer láttam valakit, aki a buszon olvasta. Olyan kifejezésmentes arcot én még életemben nem láttam. Szóval hogy a magyar verzió mennyire szaftos, azt nem tudom. A filmet sem láttam még, mert persze megnézem, ha már elolvastam. A színészt is kedvelem, hátha dobott a színvonalon. Azt mondják, hogy már szinkronnal van a moziban. Kínos lehetett szinkronizálni, de az is csak egy munka. Remélem, hogy nem Stohl Andrást vették elő :D
2015. február 13. 15:23

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2015. február 13. 14:22

Hát lennének ötleteim.

Pl: "Ez visszaröpít a régi szép időkbe..."mondta a gyilkos,miközben egy határozott mozdulattal kicsavarta a nő nyakát.

Vagy: "Ez visszaröpít a régi szép időkbe..." mondta a politikus,miközben hanyagul zsebébe süllyesztette a csúszópénzt.

Vagy: 2 ez visszaröpit a régi szép időkbe..."mondta a halott,miközben lágyan ringatózott a halottaskocsiban:-)

Írd meg egy jó cikkben és tedd fel!Mit veszíthetsz?Legfeljebb nem dícsérjük agyon.Attól még lehet jó. :-)
2015. február 13. 15:02
Én nem bánnám,gyerekek,ha rossz a regény,amit írok,ha gazdag leszek vele...
Megalkuvó lennék?
2015. február 13. 14:59
Kedves Reenzy!
A szürke ötven árnyalata című filmre IMDb-n eddig 12795-en szavaztak és a maximális 10 pontból 3,2 lett az átlag pontszám. :)
Nagyon jól összefoglaltad a lényegét, személy szerint én legszívesebben kidobtam volna a könyvet a kukába, de ne tehettem, mert kölcsön kaptam.
Nem értem, hogy mit esznek rajta annyian! Ez egy hulladék, egy összecsapott, nulla színvonalú ponyvaregény. Még pornónak sem nevezném. mert alig van benne szaftos kifejezés. Leginkább az bosszant, hogy egy tehetségtelen amerikai nő meggazdagodott, itt Magyarországon ezerszer nagyobb kvalitással megáldott emberek írásait ki sem adják!
2015. február 13. 14:22

megtekintés Válasz erre: Anyu - 2015. február 13. 12:13

Kedves Sanda!Neked is szól.Gyere játsz velünk!

Hát lennének ötleteim.

Pl: "Ez visszaröpít a régi szép időkbe..."mondta a gyilkos,miközben egy határozott mozdulattal kicsavarta a nő nyakát.

Vagy: "Ez visszaröpít a régi szép időkbe..." mondta a politikus,miközben hanyagul zsebébe süllyesztette a csúszópénzt.

Vagy: 2 ez visszaröpit a régi szép időkbe..."mondta a halott,miközben lágyan ringatózott a halottaskocsiban:-)
2015. február 13. 12:48
Szia Reenzy!

Érdekes, nekem ma péntek, 13-áról sem jut eszembe semmi, régen se történt velem semmi, akár mint Valentin napokon... Virágot is régen kaptam már...
És megvárom, amíg a tévében mutatják azt a filmet, mert... moziba se voltam már vagy harminc éve...

Viszont jól összefoglaltad a lényeget... 5*

Gyere te is mondatosdit játszani!

Puszi,
Éva
2015. február 13. 12:13

megtekintés Válasz erre: Sanda - 2015. február 13. 12:05

Virág,Te mit csinálsz Valentin napkor?

Kedves Sanda!Neked is szól.Gyere játsz velünk!
2015. február 13. 12:12
Kedves Reezy!
Nincs kedved részt venni a mondatos játékunkban?Egy megadott mondattal kell cikket írni,a mondatnak szerepelni kell benne.Hetente csütörtök 00 ótától,péntek 24 óráig lehet a cikket feltenni.Mindig más adja meg a mondatot.A mostani:...ez visszarepít a régmúlt időkbe.Ez a cikked akár még passzolna is,legalábbis a Valentin nap története.Az új mondatot a naplókban lehet mindig megtalálni.Gyere,játsz velünk ha van kedved!Minél többen vagyunk annál érdekesebb cikkek születnek.
Puszi
2015. február 13. 12:05
Virág,Te mit csinálsz Valentin napkor?
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: